Terugblik

Engelstalig evenement
SPUI25 in spe
31 05 22
Can We Unlearn Racism?

Europe does not have a good track record when it comes to addressing racism—or even admitting it exists. Despite the pervasiveness of ethnic profiling, police brutality and discrimination on the housing and labor markets, countries struggle to tackle racism. In Can We Unlearn Racism? Jacob Boersema uses South Africa as a lens to understand this challenge.

Datum
Dinsdag 31 mei 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
28 05 22
Dean Bowen presenteert Synecdoche, New York
Schrijvers in het Donker

Voor bioscoop Rialto maakt schrijver Basje Boer al enkele jaren de programmareeks Schrijvers in het Donker, waarin film en literatuur elkaar ontmoeten. In de tweede editie van een nieuw seizoen sprak zij Dean Bowen over de rol die films spelen in zijn schrijverspraktijk – in het bijzonder Synecdoche, New York (Charlie Kaufman, 2008).

Datum
Zaterdag 28 mei 2022 16:20 uur
Locatie
Rialto
25 05 22
Karen Armstrong over onze omgang met natuur
De heilige natuur

Gedurende het grootste deel van de menselijke geschiedenis is de natuur als heilig beschouwd en geloofden we dat God of de goden alomtegenwoordig waren in de natuur. Nu leven we in een klimaatcrisis. Wat is er veranderd in onze omgang met de natuur? En kunnen we het tij nog keren? De Britse auteur Karen Armstrong spreekt in de Vondelkerk over de wezenlijke verbinding van de mens met de natuur, naar aanleiding van haar nieuwe boek De heilige natuur (Querido Facto), en gaat hierna in gesprek met schrijver Marjolijn van Heemstra.

Datum
Woensdag 25 mei 2022 20:00 uur
Locatie
Vondelkerk
25 05 22
The Making of the Geneva Conventions
Preparing for War

The Geneva Conventions have hit the headlines since Putin’s invasion into Ukraine. These treaties, which represent the most important rules for armed conflict ever formulated, lay down an extensive list of protections for victims of war. But their history is often misunderstood. This roundtable, based on a new book by Boyd van Dijk, discusses the historical, legal, and political dimensions of international law in wartime.

Datum
Woensdag 25 mei 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
24 05 22
The Incredible Shrinking Man

The Incredible Shrinking Man is een artistiek en prijswinnend onderzoek van ontwerper-kunstenaar Arne Hendriks naar de mogelijkheden om een mens te creëren van vijftig centimeter, een mens die beter op aarde past. In deze theatrale lezing horen we over Hendriks’ speculatieve ontwerponderzoek naar de mogelijkheden en gevolgen van een mens van een halve meter lang.

Datum
Dinsdag 24 mei 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
24 05 22
Making Turkey, Representing Turkey

In this shared book launch Özge Calafato and Enno Maessen will present their new monographies. The event will focus on the contents of their respective books, which both engage with the cultural history of representation, production of identity and space in Turkey’s modern history.

Datum
Dinsdag 24 mei 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
23 05 22
Het bestrijden van desinformatie in het Nederlandse nieuws
Van fact-checking tot argument-checking

Nieuwsverslaggeving lijkt steeds meer op een vorm van oorlog: feiten worden gepareerd met ‘alternatieve feiten’, fake news bestookt voortdurend de mainstream media, en men spreekt zelfs van ‘informatieoorlog’ of ‘informatieterreur’. Kunnen we aan de taal van journalisten en mediaorganisaties nog aflezen of het klopt wat ze zeggen, of is dat onmogelijk geworden? En wat kunnen we doen om de situatie te verbeteren? Vier experts op het gebied van het bestrijden van desinformatie gaan hierover met elkaar in gesprek.

Datum
Maandag 23 mei 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
19 05 22
Vertalersgeluk

Kom luisteren naar de Nederlandse stemmen van Hervé Le Tellier, Lana Bastašić en Antonio Scurati tijdens de Vertalersgeluktournee! Deze avond vertellen Andreas Dijkzeul, Pavle Trkulja en Jan van der Haar over het vertalen van hun voor de longlist van de Europese Literatuurprijs genomineerde romans.

Datum
Donderdag 19 mei 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
18 05 22
Van en voor wie is de Nederlandse geschiedenis?

Nationale geschiedenis is volop in discussie, in Nederland en andere landen. Terwijl een canon probeert ankerplaatsen en vensters te bieden, brengt de multiculturele samenleving aanspraken op erkenning en inclusie met zich mee. Tegelijk eisen conservatieven behoud van het traditionele geschiedverhaal. Moet nationale geschiedenis verbinden, confronteren, aanklagen of verzoenen? Van en voor wie is de geschiedenis eigenlijk?

Datum
Woensdag 18 mei 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
18 05 22
Over slavernij, verzet en overgeërfde schuld
Bijlhout en Bakkeljauw

Wat doe je als je ontdekt dat je voorouders plantages bezaten? Iman Sprenger, nazaat van Zeeuwse reders, schreef erover in Bijlhout en Bakkeljauw. Naar aanleiding van de verschijning van deze roman spreken verschillende deskundigen over de verwerking van ons slavernijverleden – in het bijzonder welke rol postkoloniale literatuur hierin kan spelen.

Datum
Woensdag 18 mei 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
17 05 22
Journalistiek onder de loep
Autoriteit en activisme

In het publieke debat wordt neutraliteit steeds vaker als een illusie beschouwd, uiteraard met gevolgen voor de journalist. Welke rol spelen transparantie en privilege in opvattingen over journalistiek? Sommige journalisten zijn expliciet over hun activisme en menen dat het naast hun professionele praktijk kan bestaan. Ook zijn er activisten die een podium krijgen als columnist en journalist zonder dit als hun voornaamste bezigheid te zien. Hoe verhoudt de journalistiek zich tot autoriteit en activisme?

Datum
Dinsdag 17 mei 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
17 05 22
Over transgender-zijn en moederschap
Detransitie, baby

Auteur Torrey Peters brak vorig jaar wereldwijd door met haar roman Detransitie, baby (Atlas Contact). Naar aanleiding van haar boek gaat Torrey Peters in gesprek met de vertaler, Janneke van der Meulen, over de roman, gender en moederschap.

Datum
Dinsdag 17 mei 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 05 22
Over Anne Boleyn en de rol van Donizetti in de operakunst van de Romantiek
Anna Bolena

De opera Anna Bolena heeft het leven van Anne Boleyn, de moeder van koningin Elisabeth I, tot onderwerp. Zij is de tweede vrouw van Hendrik VIII en wordt door hem aan de kant geschoven voor zijn nieuwe minnares. In deze lezing onderzoekt Joep Leerssen de cultuurhistorische context van deze opera over macht, passie, eer en kwetsbaarheid met dodelijke gevolgen en dat alles in een woelig tijdperk.

Datum
Maandag 16 mei 2022 20:00 uur
Locatie
Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal
16 05 22
Ukraine and Russia: the Imagination of a Region
Identities

Do countries have their own unique identity? How do identities on geographical maps relate to identities on our mental maps of the world? Where is Ukraine (and where Russia) on the mental map of public and academic communities? How are assumptions about cultural and local identities deployed in political domains? And what role do these assumptions play in international relations? These old questions achieve new meaning in the Russian war in Ukraine. We investigate them with renowned European scholars and writers, who each have special personal and/or family ties with Central and Eastern Europe.

Datum
Maandag 16 mei 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
14 05 22
Romantiek, uitputting en uitbuiting in de 24/7-stad
Amsterdam draait door

Op elk moment van de dag klinkt er in Amsterdam wel ergens muziek, rijdt er een taxi, wordt er een boodschap besteld – en binnen tien minuten thuisbezorgd. De scheiding tussen dag en nacht vervaagt in het hoofdstedelijke perpetuum mobile; bioritmen leggen het af tegen een gulziger tempo. De stad is weer aan – en hoe!

Datum
Zaterdag 14 mei 2022 19:00 uur
Locatie
Binnengasthuisstraat 9
12 05 22
Neoliberalisme. Een Nederlandse geschiedenis

Het einde van het neoliberalisme is nabij. Sinds het begin van de coronacrisis is die boodschap te horen bij verschillende politieke partijen. Het is echter lastig het einde van iets vast te stellen, zonder de aard of herkomst daarvan goed te kennen. Waar komt het neoliberalisme eigenlijk vandaan en hoe heeft dit gedachtegoed zich concreet in Nederland genesteld?

Datum
Donderdag 12 mei 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
09 05 22
Het belang van taalonderwijs
Taalvaardig naar school

Veel kinderen leren thuis een andere taal dan Nederlands. Op de basisschool wordt er opeens van hen verwacht dat zij Nederlands spreken en begrijpen. Hoe kunnen kinderen uit allerlei rangen en standen zo goed mogelijk voorbereid worden op deze stap? In deze bijeenkomst buigen verschillende experts zich over deze kwestie.

Datum
Maandag 9 mei 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
28 04 22
Learning Community Urban Interaction Design
Imagining the Unimaginable

How can speculative design be used to understand citizen perspectives and help make more informed urban planning decisions for the technologized city of the future?

Datum
Donderdag 28 apr 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
28 04 22
Negen steden: Europa van Wenen naar Istanbul

Europa is op dit moment een continent in oorlog. Het is niet de eerste oorlog sinds die vorige, de zogenaamde ‘Koude’, relatief vreedzaam ten einde kwam en ogenschijnlijk het einde van de geschiedenis inluidde. Guido Snel schrijft in een nieuw boek de geschiedenis van Europa vanuit het perspectief van ‘de Balkan’, het zuidoosten van Europa, vanaf de val van de Muur tot op heden. Met verschillende schrijvers en deskundigen gaat hij in gesprek over zijn bevindingen en verhalen.

Datum
Donderdag 28 apr 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
26 04 22
Cryptocurrency. De ongrijpbare munt

De cryptomunt is in korte tijd uitgegroeid tot een niet meer weg te denken fenomeen. Gaan we in de nabije toekomst volledig over op digitale munten? En hoe gaat die overgang er uit zien? Deze middag buigen experts zich over de toekomst van de cryptomunt en over de gevolgen voor klimaat, burger en banken.

Datum
Dinsdag 26 apr 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
23 04 22
Het beste filosofieboek van het afgelopen jaar
De Socratesbeker 2022

Wie schreef het afgelopen jaar het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek? Tijdens de Maand van de Filosofie horen wij welk werk wordt bekroond met de Socratesbeker 2022.

Datum
Zaterdag 23 apr 2022 16:00 uur
Locatie
Aula
21 04 22
Susan Sontag en de liefde
Love Sontag

Hoe komen we aan onze beelden en verwachtingen over de liefde? Geïnspireerd door het leven en werk van Susan Sontag (1933-2004) zoekt Maatschappij Discordia nu een antwoord op de vraag: is ‘de liefde’ niet meer dan een beeld waardoor we massaal misleid worden?

Datum
Donderdag 21 apr 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
21 04 22
Oekraïne en Rusland: de verbeelding van een regio
Narratieven

De Russische invasie in Oekraïne wordt omgeven door narratieven: verhalen die legitimeren, duiden, activeren of getuigen. Welke verhalen worden door wie en met welk doel verteld? Welke oude en nieuwe verhalen over de regio weerklinken in deze oorlog? Hoe verhouden Oekraïense en Russische narratieven zich tot elkaar – en welke rol speelt ‘het Westen’ als actor en als concept hierbinnen? Met verschillende Rusland-kenners, schrijvers en journalisten onderzoeken we deze vragen om de betekenis van de huidige oorlogsnarratieven in kaart te brengen.

Datum
Donderdag 21 apr 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
20 04 22
Utopies: Conférence Euro-topies

What were the objectives of the European Union at its creation? To what extent is the utopia of peace that united its founding members threatened today? And what are the stakes and realities of today’s migratory flows?

Datum
Woensdag 20 apr 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
20 04 22
Lof van de combinatie. Literaire kritiek zoals ze bedoeld is

De meest inspirerende werkelijkheid ontstaat soms door het combineren van ideeën. Bijvoorbeeld als twee culturen bij elkaar komen, of tegenstrijdige eigenschappen in één persoon, eenvoud en complexiteit die samengaan, traditie en vernieuwing die gecombineerd worden. Ook in de literatuur zijn deze combinaties veelvuldig te vinden. Hierover gaat literair criticus Carel Peeters deze middag in gesprek, naar aanleiding van de presentatie van zijn boek Lof van de combinatie.

Datum
Woensdag 20 apr 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
14 04 22
Over de Joodse Raad
De politiek van het kleinste kwaad

In zijn nieuwe boek De politiek van het kleinste kwaad. Een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam, 1941-1943 reconstrueert historicus Bart van der Boom het perspectief van de Joodse Raad, in een poging te begrijpen hoe goede bedoelingen de weg naar de ondergang hebben geplaveid. Tijdens deze avond gaat hij over zijn bevindingen in gesprek met verschillende experts.

Datum
Donderdag 14 apr 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
13 04 22
Het naoorlogse beleid ten aanzien van Duitsers in Nederland
Afrekenen met de vijand

Op 20 oktober 1944 verklaarde de Nederlandse regering in ballingschap in Londen alle Duitsers in het Nederlands koninkrijk tot vijandelijk onderdanen. Wat was de impact van dit Nederlandse beleid voor Duitse Nederlanders en de generaties die volgden? Naar aanleiding van haar boek ‘Afrekenen met de vijand’ gaat Marieke Oprel hierover in gesprek.

Datum
Woensdag 13 apr 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
12 04 22
Ottoman Refugees and the World they Helped to Make, 1870-1970
Stages of Global Migration

The routes of migration in the “long” twentieth century form passages through which not only people have changed their location, but also the material and immaterial goods which they have taken with them. In policy-making circles today, representations of migration can freeze positive memories of that which needs preservation or melancholic memories of often dramatic, multiple levels of migration experience taking place in a distant world. In an attempt to advocate greater sensitivity to these various experiences in one migratory story, Isa Blumi proposes to bring historic perspective.

Datum
Dinsdag 12 apr 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 04 22
Nieuwe wegen in de Nederlandse letterkunde
Lyriek, lyrics en literatuurlessen

In de Nederlandstalige literaire cultuur van nu lijken duizend bloemen te bloeien: van spoken word en graphic novels tot creatieve podcasts. Tegelijkertijd zijn er steeds meer zorgen over de literaire geletterdheid van jongeren: voelen zij zich nog wel aangesproken door al die literatuur? Ook zet het toegenomen inzicht in het belang van inclusiviteit aan op een herwaardering van canonieke, soms heel omstreden teksten en schrijvers. Het landschap van de Nederlandse letterkunde, kortom, verandert in hoog tempo. Drie letterkundigen gaan met elkaar in gesprek.

Datum
Maandag 11 apr 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
09 04 22
Vier de eerste liefde

Lang leve de eerste liefde! We trappen de Boekenweek af met een feestelijke literaire middag. Het eerste evenement van de Boekenweek, met niemand minder dan de schrijvers van het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay: Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld over het thema Eerste Liefde.

Datum
Zaterdag 9 apr 2022 14:00 uur
Locatie
Aula
07 04 22
Footnotes to the work of Joseph Beuys

Art and society are closely connected – what political, social and cultural implications are present in Joseph Beuys’ body of work? Did Beuys deliberately use his visual language to make himself forget or even idealize his war past? We delve into these and other questions with Hans Peter Riegel, Arie Hartog, Joseph Sassoon Semah and Ton Nijhuis.

Datum
Donderdag 7 apr 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
06 04 22
Hoe een leven in media ons ooggetuige van oorlog maakt
De Russische invasie in media

We leven in media. Alle aspecten van ons leven hebben op de een of andere manier te maken met media. Zo ook oorlog. Deze avond licht hoogleraar Mediastudies Mark Deuze toe op welke manieren media een rol spelen in de oorlog in Oekraïne, en hoe wij ons daarin staande kunnen houden – niet alleen op basis van digitale geletterdheid, maar juist ook door emotionele geletterdheid

Datum
Woensdag 6 apr 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
06 04 22
Een gesprek over filosofie, natuur, verwondering en een leven tussen vita activa en contemplativa
Vlindertje van Methusalem

Magische vlinders, verdwenen woorden en de tombe van Jean-Jacques Rousseau. Tijdens de presentatie van zijn essaybundel Het vlindertje van Methusalem gaat filosoof en natuurhistoricus Johan van de Gronden in gesprek met Kester Freriks en Andrea van Pol over filosofie, natuur, landschap en onze verhouding daartoe.

Datum
Woensdag 6 apr 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
05 04 22
Women’s Voices from the Mediterranean

What insights can women’s experiences, their use of language and their ways of communication add to our understanding of the early modern Mediterranean? Together with NIAS fellow Eric Dursteler, historian Maartje van Gelder and writers Nisrine Mbarki and Lamia Makkadam we explore women’s active participation in this multilingual region. What can insights from the early modern age tell us about today?

Datum
Dinsdag 5 apr 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 04 22
Grote denkers in SPUI25
Agneta Fischer over Sigmund Freud

Psycholoog Agneta Fischer presenteert (een deel van) het gedachtegoed van Freud en zijn betekenis voor de hedendaagse debatten over genderidentiteit. Specifiek zal zij ingaan op Freud, vrouwen en feminisme.

Datum
Maandag 4 apr 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
30 03 22
Welkom bij de nieuwe geschiedenis van de mensheid
Het begin van alles
Het begin van alles van antropoloog David Graeber (1961-2020) en archeoloog David Wengrow is een radicale herziening van de geschiedenis van de mensheid. Op 30 maart neemt Wengrow je mee op een duizelingwekkende en meeslepende rit die 30.000 jaar en de hele planeet omspant.
Datum
Woensdag 30 mrt 2022 20:00 uur
Locatie
Aula
30 03 22
Kees Schuyt over Helmut Plessner
Plessner en de kracht van de liberale democratie

Centraal in het denken van Helmut Plessner (1892 – 1985) stond de excentrische positie van de mens, ofwel het idee dat de mens de mogelijkheid bezit zichzelf als object te zien ten opzichte van de wereld en zijn medemensen. Helmut Plessner was een academicus met een groot bereik en zijn gedachtegoed verspreidde zich eveneens buiten de academie, zo ook onder D66’er Jan Glastra van Loon (1920 – 2001) en PvdA’er Lolle Nauta (1929 – 2006). Hoe is die centrale gedachte van Plessner van invloed geweest op hun praktische bijdragen aan de democratie in Nederland? In deze lezing onderzoekt Kees Schuyt het gedachtegoed van Helmut Plessner en hoe zich dat verhoudt tot het functioneren van de liberale democratie.

Datum
Woensdag 30 mrt 2022 19:00 uur
Locatie
SPUI25
30 03 22
Het kwaad van Lentz, de man achter het persoonsbewijs

Jacques ‘Sjaak’ Lentz was voor en tijdens de oorlog de centrale figuur van de bevolkingsregistratie. Hij bedacht een systeem om joodse mensen makkelijk op te sporen en was de drijvende kracht achter de J op het persoonsbewijs. Auteur Jurriën Rood gaat naar aanleiding van het verschijnen van zijn filosofische biografie Lentz, de man achter het persoonsbewijs (Uitgeverij Noordboek) met Hans Achterhuis, Chris van der Heijden en Karin Spaink in gesprek over het potentiële kwaad dat schuilt in persoonsregistraties.

Datum
Woensdag 30 mrt 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
29 03 22
Gustaaf Peek in gesprek over zijn roman A.D.
Niemand is vrij

Deze middag gaat schrijver Gustaaf Peek in gesprek met Alfred Birney en Dik van der Meulen over zijn nieuwste, historische roman A.D.

Datum
Dinsdag 29 mrt 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
24 03 22
Karaktermoord en media in historisch perspectief
Persoonlijke aanvallen van nul tot nu

Karaktermoord is het moedwillig publiekelijk zwartmaken van de reputatie van tegenstanders, vaak met politieke doeleinden. Zulke persoonlijke aanvallen zijn geen typisch hedendaags verschijnsel, maar in feite ouder dan de weg naar Rome. Deze avond plaatsen we karaktermoord in historisch perspectief, maar besteden we ook aandacht aan de Nederlandse actualiteit. 

Datum
Donderdag 24 mrt 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25