Over Anne Boleyn en de rol van Donizetti in de operakunst van de Romantiek

Anna Bolena

De opera Anna Bolena heeft het leven van Anne Boleyn, de moeder van koningin Elisabeth I, tot onderwerp. Zij is de tweede vrouw van Hendrik VIII en wordt door hem aan de kant geschoven voor zijn nieuwe minnares. In deze lezing onderzoekt Joep Leerssen de cultuurhistorische context van deze opera over macht, passie, eer en kwetsbaarheid met dodelijke gevolgen en dat alles in een woelig tijdperk.

Let op! Locatie: Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal

Klik hier om je aan te melden voor dit programma

Hendrik VIII, de Engelse Koning Blauwbaard met zijn zes vrouwen, spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. Was hij een Realpolitiker à la Machiavelli of een paranoïde tyran? En waarom is uitgerekend Anne Boleyn zijn meest kleurrijke en aansprekende slachtoffer? Recentelijk zagen we de magistrale bewerking van het thema in de romans van Hilary Mantel en hun televisie- bewerking, maar de traditie reikt ver terug, en Donizetti’s opera uit 1830 vormt daarin een cruciale schakel. Kinderloosheid, overspel, en de strijd met de paus: zelden was het persoonlijke politieker dan in deze tragedie.

Cultuurhistoricus Joep Leerssen gaat op verkenning naar de wortels en de vertakkingen van het Anne-Boleyn-thema, Donizetti’s fascinatie met de Tudors, en zijn rol in de operakunst van de Romantiek.

Over de sprekers

Joep Leerssen is literatuurwetenschapper en historicus. Hij is een van de grootste autoriteiten op het gebied van de culturele geschiedenis van nationalisme. Voor zijn werk ontving hij in 2008 de Spinoza-prijs.

Diederik Burgersdijk (moderator) doceert Latijn en Oude geschiedenis aan University College Utrecht en Cartesium Lyceum Amsterdam. Hij schreef diverse boeken bij Athenaeum, Polak en Van Gennep, waaronder recentelijk Gymnasium. Geschiedenis van een eliteschool.

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
24 10 22
Over sprookjes in de opera en het ballet
Toverkunst

Wat drijft serieuze kunstenaars ertoe om sprookjes op het toneel te zetten? En waarom is de toverkracht van die volksverhalen ook in onze tijd nog niet uitgewerkt? Een lezing van cultuurhistoricus Joep Leerssen over de achtergronden en aantrekkingskracht van sprookjes in de opera en het ballet. Inleiding en moderatie: Diederik Burgersdijk.

Datum
Maandag 24 okt 2022 20:00 – 21:30
Locatie
Nationale Opera & Ballet
05 12 22
Over de culturele achtergrond van de opera Turandot van Puccini
Italiaanse liefde en Oriëntaals despotisme

Puccini’s onvoltooide opera Turandot speelt zich af in een mythisch China. Maar hoe Chinees is deze opera werkelijk? En uit welke bronnen putten Puccini en zijn librettisten? Cultuurhistoricus Joep Leerssen verkent de Perzische en Centraal-Aziatische wortels én de Europese vertakkingen van het Turandot-verhaal. Moderatie: Diederik Burgersdijk.

Datum
Maandag 5 dec 2022 20:00 – 21:30
Locatie
Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal
21 09 22
Joodse journalisten in tijden van antisemitisme en vervolging 1920-1945
Dubbel zondebok

Deze middag gaat auteur en journalist Piet Hagen met Natascha van Weezel in gesprek over zijn boek Dubbel zondebok. Joodse journalisten in tijden van antisemitisme en vervolging 1920-1945.

Datum
Woensdag 21 sep 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25