Cryptocurrency. De ongrijpbare munt

De cryptomunt is in korte tijd uitgegroeid tot een niet meer weg te denken fenomeen. Gaan we in de nabije toekomst volledig over op digitale munten? En hoe gaat die overgang er uit zien? Deze middag buigen experts zich over de toekomst van de cryptomunt en over de gevolgen voor klimaat, burger en banken.

Is het realistisch om te denken dat er een moment komt waarop we volledig overgaan op digitale munten, en ons tastbare geld overbodig raakt? En in hoeverre kan die overgang nog gereguleerd worden door bestaande banken en financiële systemen? Deze vragen en meer komen in dit programma aan bod, waarbij we naast de ontwikkeling van de cryptomunt ook de implicaties van deze munt voor het klimaat, de banken en de burger onderzoeken.

Over de sprekers

Rens van Tilburg is directeur van het Sustainable Finance Lab. Eerder werkte hij als medewerker in het Europees Parlement, de Tweede Kamer en bij de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT). Voor de AWT onderzocht Rens van Tilburg welke gevolgen de stormachtige veranderingen in de financiële sector hebben gehad voor de mogelijkheid om lange langetermijninvesteringen te plegen.

Arnoud Boot is hoogleraar in ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam en sinds 2008 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij is voorzitter van de European Finance Association (EFA), raadslid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en voorzitter van Sustainable Finance Lab (SFL). Daarnaast is hij director van het Amsterdam Center for Corporate Finance (ACCF).

Milan de Reede is crypto expert bij de afdeling Marktinfrastructuur Beleid van de Nederlandsche Bank. Eerder werkte hij bij de Nederlandsche Bank onder andere als econoom bij Financiële Markten en als toezichthouder op Nederlandse banken. Momenteel schrijven Milan en zijn collega’s aan een studie naar nieuwe vormen van digitaal geld, waarbij cryptocurrencies worden vergeleken met bestaande vormen van geld en wordt gekeken naar de gevolgen voor de centrale bank.

Esther van Rijswijk (moderator)

Gerelateerde programma’s
31 01 24
Economische collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog: een onverwerkt verleden?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde het handelsleven op grote schaal. Bleef de economisch-pragmatische ‘Nederlandse’ koopman niet te veel op een voetstuk staan na de oorlog Journalist Arjen van Veelen, econoom Ariëtte Dekker en historicus Merel Leeman onderzoeken deze afgeblazen berechting van het economische leven naar aanleiding van haar onlangs gepubliceerde boek De Keien. Rotterdamse studenten tussen handel en verzet, 1940-1945.

Datum
Woensdag 31 jan 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Joyce Roodnat, Marja Pruis en Dieuwertje Mertens gaan in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
10 01 24
On Display: Instagram, the Self, and the City

Two billion global Instagram users, yet minimal social science research. Beyond its perceived superficiality, Instagram’s self-presentation raises profound questions: Who are we? What do we want to show of ourselves? What do we aspire to be? Justus Uitermark and John Boy present On Display: Instagram, the Self, and the City. The book launch features a talk with Princeton’s ‘sociologist of technology’ Zeynep Tufekci.

Datum
Woensdag 10 jan 2024 14:30 uur
Locatie
SPUI25