Grote denkers in SPUI25

Agneta Fischer over Sigmund Freud

Psycholoog Agneta Fischer presenteert (een deel van) het gedachtegoed van Freud en zijn betekenis voor de hedendaagse debatten over genderidentiteit. Specifiek zal zij ingaan op Freud, vrouwen en feminisme.

Freud is een van de bekendste psychologen ter wereld, niet alleen onder vakgenoten, maar ook bij het grote publiek. Begrippen als ‘het onbewuste’ of onze ‘driften’ zijn diepgeworteld in onze cultuur. Maar het zijn vooral zijn geschriften over hysterie, vrouwelijke seksualiteit en de vrouwelijke sekse meer in het algemeen die veel discussie hebben opgeroepen, met name binnen opeenvolgende feministische bewegingen. Maar wat bedoelde Freud eigenlijk precies? Hoe moeten we zijn opvattingen over vrouwen begrijpen? En moeten we met het afwijzen van zijn standpunten over vrouwen ook de psychoanalyse in het algemeen bij de vuilnisbak zetten?

Over de sprekers

Agneta Fischer is decaan van de FMG en hoogleraar Emoties en Affectieve Processen. Haar onderzoek richt zich op een breed palet van negatieve emoties, waaronder angst, haat en minachting, maar ook empathie. Zij bestudeert zowel micro-processen zoals gelaatsexpressies, als bredere maatschappelijke verschijnselen zoals collectieve haat of de emotionele determinanten van populisme.

Desiree Hoving (moderator) maakt als dagvoorzitter bijeenkomsten begrijpelijk, interactief en doelgericht, zodat deelnemers zich betrokken en gemotiveerd voelen. Desirees affiniteit met wetenschap is ontstaan toen ze haar carrière startte als onderzoeker bij TNO en vervolgens als promovendus bij de TU Delft. Daarna schreef ze jaren als wetenschapsjournalist voor landelijke kranten en tijdschriften. Inmiddels besteed ze al haar tijd aan het modereren, hosten en presenteren van zakelijke evenementen.
Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
21 11 23
Double Book Launch with Carolyn Birdsall and Elodie A. Roy
Sonic Objects of Desire?

In contemporary culture, outdated ideas persist about sound media, such as radio, as being for the ears only. Yet sound media cultures have also variously engaged vision, touch, smell, and taste. This event will focus on the cross-sensory and material qualities of sound media by a double book launch of new books in Media Studies by Carolyn Birdsall and Elodie A. Roy.

Datum
Dinsdag 21 nov 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25
22 05 23
Doeschka Meijsing is niet dood!

Een bewonderde ander en, vooral, een kwetsbaar, ironisch en fantasievol hoofdpersonage wandelen door het werk van Doeschka Meijsing (1947-2012). Haar omvangrijke literaire oeuvre omvat geweldige romans, poëzie en essays, maar tegenwoordig leest men waarschijnlijk vooral haar laatste roman Over de liefde. Tijdens Doeschka Meijsing is niet dood! gaan liefhebbers en kenners van Meijsings werk met elkaar in gesprek over wat haar zo goed maakt en waarom haar werk toen en nu mensen inspireert.

Datum
Maandag 22 mei 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 05 23
Uitreiking van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2023

Met de Martinus Nijhoff Vertaalprijs onderstreept het Prins Bernhard Cultuurfonds al sinds 1955 het belang van literair vertalen. Dit jaar krijgt Ton Naaijkens deze prijs voor zijn vertaaloeuvre uit het Duits. Op donderdag 11 mei zal tijdens een feestelijk programma in De Duif de uitreiking plaatsvinden, met bijdragen van dichters Iduna Paalman en Ellen Deckwitz (moderator). Paul Celan-liefhebber Arnon Grunberg houdt een lezing over het belang van het vertalen van gedichten. Met muzikale optredens van Ntjam Rosie en Artvark Saxophone Quartet.

Datum
Donderdag 11 mei 2023 17:00 uur
Locatie
De Duif