Welkom bij de nieuwe geschiedenis van de mensheid

Het begin van alles

Het begin van alles van antropoloog David Graeber (1961-2020) en archeoloog David Wengrow is een radicale herziening van de geschiedenis van de mensheid. Op 30 maart neemt Wengrow je mee op een duizelingwekkende en meeslepende rit die 30.000 jaar en de hele planeet omspant.

LET OP! De voertaal van dit programma is Engels.

Prehistorische megasteden, onontdekte matriarchaten, landbouwweigeraars en andere verrassende samenlevingen komen tot leven en laten je huidige beeld van de geschiedenis onherroepelijk kantelen. De Nederlandse vertaling van de internationale bestseller The Dawn of Everything laat zien dat ongelijkheid en discriminatie niet ingebakken hoeven te zitten in een complexe samenleving. Als we dit idee loslaten, kunnen we ook met meer inventiviteit en daadkracht onze huidige samenleving inrichten. Speciaal voor de Nederlandse lancering komt David Wengrow naar Nederland. Hij wordt op 30 maart in de Aula van de Lutherse Kerk in Amsterdam geïnterviewd.

Let op: toegang kost €10, of €40 in combinatie met een persoonlijk gesigneerd exemplaar van Het begin van alles. Tickets zijn te verkrijgen via www.hetbeginvanalles.nl

Over de sprekers

David Wengrow is hoogleraar vergelijkende archeologie aan het Institute of Archaeology van University College London en is gasthoogleraar aan New York University. Hij is de auteur van drie boeken, waaronder What makes civilization? en doet archeologisch veldwerk in verschillende delen van Afrika en het Midden-Oosten. Samen met David Graeber werkte hij 20 jaar aan Het begin van alles, dat al voor verschijnen wereldwijd op #2 op Amazon stond. Direct na verschijnen werd het een #1 New York Times bestseller én als klap op de vuurpijl kwam ook de Duitse vertaling onlangs op #1 binnen bij onze Oosterburen.

Rosanne Hertzberger is een Nederlandse schrijver en wetenschapper in de microbiologie. Ze schrijft een wekelijkse column in NRC Handelsblad en haar podcast Hertzbergers inbox verschijnt eens per twee weken.

Karin Amatmoekrim emigreerde op jonge leeftijd uit Suriname naar Nederland en rondde hier het gymnasium af. Haar studies psychologie en moderne letterkunde rondde ze af met een scriptie over de etniciteit in de Surinaamse literatuur. Binnen haar werk spelen identiteit en het (on)vermogen van mensen om elkaar echt te kennen een belangrijke rol. Naast romans publiceert Amatmoekrim regelmatig korte verhalen en opiniestukken in o.m. De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad en is zij Correspondent verzwegen geschiedenis.

Sicco de Knecht (moderator)

Gerelateerde programma’s
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Joyce Roodnat, Marja Pruis en Dieuwertje Mertens gaan in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 05 24
Nederlands-Duitse cultuurdialogen: Margot Dijkgraaf & Ulrike Draesner

Tijdens de Nederlands-Duitse cultuurdialogen brengen wij Nederlandse en Duitse kunstenaars en cultuurmakers bij elkaar om te spreken over hun werk en inspiratie, maar ook over het cultuurlandschap in beide landen. Welke thema’s houden cultureel Nederland en Duitsland bezig? Waar kunnen wij van de ander leren? In deze editie een dialoog tussen Margot Dijkgraaf, en Ulrike Draesner. Moderatie: Jerker Spits.

Datum
Donderdag 16 mei 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
07 12 23
Le Mage du Kremlin: Margot Dijkgraaf interviewt Giuliano da Empoli

Op deze avond vindt een langverwachte ontmoeting plaats met de Italiaans-Zwitserse Franstalige schrijver Giuliano da Empoli. Hij won de Nederlandse Choix Goncourt 2022 met zijn boek Le Mage du Kremlin, De Kremlin Fluisteraar. Margot Dijkgraaf gaat met hem in gesprek over zijn boek en schrijverschap.

Datum
Donderdag 7 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25