© Sofie Knijff
Wat wil de vrouw?

Brief aan Freud

In hun voorstelling Brief aan Freud zoekt theatercollectief Maatschappij Discordia antwoord op de vraag: ‘wat wil de vrouw?’ Vanuit een eenentwintigste-eeuwse vrouw schrijven zij brieven aan Freud en proberen zij te achterhalen wat hij nou precies (niet) betekend heeft voor de vrouw. Tijdens dit programma diepen de actrices van Discordia de vragen uit waarop de twaalfde voorstelling van hun theaterserie Weiblicher Akt gebaseerd is.

De grootste vraag die nog nooit is beantwoord – en die ik zeker niet kan beantwoorden, ondanks dertig jaar onderzoek naar de vrouwelijke ziel – is: wat wil een vrouw? (1925, Sigmund Freud).

Is niet elk mogelijk antwoord op deze vraag, al zijn we ondertussen bijna 100 jaar verder, te veel gekleurd door de theorieën van de vraagsteller zelf? Daarover en over psychoanalyse, over realiteitszin, over doodsdrift, over penisnijd, over Oedipus, over toneel, over dromen, over vrouw zijn, over #MeToo én over zichzelf heeft Maatschappij Discordia het als ze ‘een eenentwintigste-eeuwse vrouw’ brieven laten schrijven aan deze Sigmund Freud.

Geïnspireerd door onder andere Olivia Laing, Rebecca Solnit, Paul Verhaeghe en Abram de Swaan gaan de actrices van Maatschappij Discordia hierover in gesprek met Joyce Roodnat (NRC) en Diewertje Mertens (Het Parool en Vrij Nederland).

Over de sprekers

Miranda Prein is sinds 1993 bij toneelgezelschap Maatschappij Discordia. Binnen dit collectief, net als alle andere leden, is zij zowel werkzaam als theatermaker (het bedenken, maken en spelen van voorstellingen) als ook als beleids-, publiciteits- en productiemedewerker. Sinds 2011 is Miranda initiatiefnemer/bedenker en uitvoerder van de serie Weiblicher Akt bij Discordia: voorstellingen gemaakt door vrouwen vanuit het vrouwelijk perspectief.

Maureen Teeuwen studeerde in 1985 af aan de Toneelschool in Amsterdam. Tot 1995 was zij vaste actrice bij respectievelijk Mug met de Gouden Tand en Maatschappij Discordia. Vanaf 1995 werkt ze als freelancer bij genoemde groepen, en verder bij Bonheur, Carrousel, Keesen & Co, Oostpool, Het Nationale Toneel, ’t Barre Land en Nicole Beutler Projects. Teeuwen was te zien in de televisieseries “Hertenkamp”, “TV7” en “Koppensnellers.”, en werkte diverse keren in voorstellingen van Gienke Deuten. Sinds 2006 geeft ze spelles aan de toneelschoolstudenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en ArtEZ te Arnhem.

Dieuwertje Mertens is journalist, literatuurcriticus en podcastmaker. Ze schrijft onder andere voor de boekenpagina’s van Het Parool en Vrij Nederland. Voor VPRO DOCS maakte diverse podcasts, waaronder “Vroeger waren mannen aardiger” (2021). Dit najaar verschijnt haar debuutroman Moeders Heiligen.

Joyce Roodnat (moderator) is journaliste en auteur van romans en essaybundels. Ze schrijft een wekelijkse cultuurcolumn in NRC’s kunstbijlage en schrijft reportages over de podiumkunsten en recensies van beeldende kunst en literatuur. Voor haar filmkritiek is ze tweemaal bekroond met de Louis Hartlooperprijs. In haar nieuwste boek Met moeder mee wandelt ze door de oer-Amsterdamse buurt van haar jeugd en verkent ze de essentie van het moederschap.

Gerelateerde programma’s
14 04 23
Communistische gezinnen in naoorlogs Nederland
Mama las Marx

Tijdens de Koude Oorlog was de Nederlandse communistische partij een echte familieaangelegenheid en had, naar Sovjet-voorbeeld, een recept voor alle aspecten van het bestaan. Historicus Elke Weesjes interviewde jarenlang mannen en vrouwen die in naoorlogs Nederland opgroeiden in communistische gezinnen en tekende hun verhalen op in haar nieuwe boek Mama las Marx. Vanavond gaat ze over haar bevindingen in gesprek met Jos van Dijk, Marisca Milikowski en Hannah van Binsbergen.

Datum
Vrijdag 14 apr 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
29 03 23
De oudheid door de ogen van vrouwen

‘Revolutie’ luidt het thema van de Week van de Klassieken dit jaar. Tijdens deze avond over de oudheid door de ogen van vrouwen gaan Jacqueline Klooster, Patricia Kret en Lien Foubert in gesprek met Diederik Burgersdijk over de nieuwe stroming romans over de Klassieke Oudheid waarin de rol van de vrouw wordt belicht. Hoe werd de vrouw in de klassieke werken en het museum neergezet, en wat voor veranderingen kunnen we momenteel waarnemen? Wat voor perspectieven biedt dit voor de toekomst?

Datum
Woensdag 29 mrt 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 04 22
Grote denkers in SPUI25
Agneta Fischer over Sigmund Freud

Psycholoog Agneta Fischer presenteert (een deel van) het gedachtegoed van Freud en zijn betekenis voor de hedendaagse debatten over genderidentiteit. Specifiek zal zij ingaan op Freud, vrouwen en feminisme.

Datum
Maandag 4 apr 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25