Terugblik

Engelstalig evenement
SPUI25 in spe
22 03 21
Dit hebben wij in huis! #10
Van taalsommen naar telregels

Alleen mensen kunnen rekenen en praten, en hoe je die kennis ontwikkelt blijkt innig met elkaar verweven. Samen met universitair docent Taalkunde Caitlin Meyer kijken we in deze slotaflevering naar hoe taalregels kinderen helpen om getallen te begrijpen, zoeken we de verschillen tussen slimme fouten als driede en loopte, en leren we iets over hoe leren werkt.

Datum
Maandag 22 mrt 2021 17:00 uur
Locatie
Online
15 03 21
Dit hebben wij in huis! #9
Boeken in Batavia

In Nederlands-Indië werd gelezen! Er waren vele uitgevers, boekhandels, drukkerijen. Van Nederlanders, Indonesiërs, en van in de kolonie woonachtige Chinezen en Arabieren. Of ze nu geschreven waren op palmbladeren, gekerfd in houtblokken of gesteendrukt met inkt van de damarboom: in de koloniale geschiedenis waren boeken belangrijk.

Datum
Maandag 15 mrt 2021 17:00 uur
Locatie
Online
08 03 21
Dit hebben wij in huis! #8
Gender and Citizenship in the Dutch Caribbean

Together with Associate Professor Theatre Studies Sruti Bala and Rose Mary Allen, Professor of Culture, Community and History at the University of Curaçao, we will look at the developments of women’s studies and feminist movements in the islands of the Dutch Caribbean.

Datum
Maandag 8 mrt 2021 17:00 uur
Locatie
Online
01 03 21
Dit hebben wij in huis! #7
Culturele verbeeldingen van het platteland: voorbij de idylle?

Veel populaire culturele verbeeldingen van het platteland – denk aan ‘Boer zoekt vrouw’ – grijpen terug op de idylle, met als gevolg dat de niet-idyllische aspecten van het platteland onzichtbaar blijven.

Datum
Maandag 1 mrt 2021 17:00 uur
Locatie
Online
22 02 21
Dit hebben wij in huis! #6
Psychedelische middelen en media-machinaties

In 1969 schreef filosoof Marshall McLuhan dat de interesse in psychedelica indertijd te maken had met het ontwikkelen van ‘empathie met de ons binnendringende elektronische omgeving’. De hedendaagse ‘psychedelische renaissance’ wordt geleid door experimenten in de therapeutische werking van geestverruimende middelen.

Datum
Maandag 22 feb 2021 17:00 uur
Locatie
Online
15 02 21
Dit hebben wij in huis! #5
Kennis maakt naakt. Over bomen (en mensen) in het paradijs

Alle culturen kennen de levensboom, symbool van continuïteit en vergankelijkheid, van de lijn en de cyclus die samen het leven vormen. Maar het Bijbelse scheppingsverhaal zet daar nog een boom naast, die van kennis van goed en kwaad, waar de mens bovendien niet van mag eten. Hoogleraar Hebreeuws en Joodse studies Irene Zwiep legt uit hoe dat precies zit.

Datum
Maandag 15 feb 2021 17:00 uur
Locatie
Online
08 02 21
Dit hebben wij in huis! #4
The Future of the Soviet Past: Can ‘Doing History’ Further Reconciliation in Russia?

What are the prospects for reconciliation when a state denies, marginalizes, or appropriates the narrative regarding a history of repression? In conjunction with the end of the Soviet era and the global ascent of the human rights discourse, observers and Gulag survivors alike expected that the nation’s history of repression would be more fully acknowledged and redressed. This proved inaccurate.

Datum
Maandag 8 feb 2021 17:00 uur
Locatie
Online
01 02 21
Dit hebben wij in huis! #3
Aandacht voor Nederlandse Gebarentaal

In 2020 is de Nederlandse Gebarentaal (NGT) officieel erkend. Wie gebruiken eigenlijk NGT en hoe leren kinderen die taal? Er zijn ongeveer 15.000 dove NGT-gebaarders, maar ook nog horenden zoals ouders van dove kinderen, professionals en leraren.

Datum
Maandag 1 feb 2021 17:00 uur
Locatie
Online
25 01 21
Dit hebben wij in huis! #2
‘Cherchez la femme!’ Vrouwen, kunst en huishoudelijke consumptie, 1600-1700

‘Zoek de vrouw’, schreef Alexandre Dumas. Zijn advies was bedoeld voor detectives, maar ook kunsthistorici zouden het zinnetje ter harte moeten nemen, betuigt universitair docent Vroege moderne kunstgeschiedenis Judith Noorman. Door huishoudelijke consumptie te bestuderen, laar haar onderzoeksteam zien dat vrouwen meer impact hadden op de zeventiende-eeuwse kunstproductie dan voorheen werd gedacht.

Datum
Maandag 25 jan 2021 17:00 uur
Locatie
Online
18 01 21
Dit hebben wij in huis! #1
Autonoom ben je nooit alleen

Welke spanning bestaat er tussen ons normatieve zelfbeeld en onze ervaringen wanneer we een autonoom leven proberen te leiden? Aan de hand van literaire teksten van onder meer Iris Murdoch, Richard Ford en Franz Kafka, verduidelijkt Hoogleraar Wijsbegeerte Beate Roessler wat ambivalentie betekent, wat (zelf)vervreemding is en waarom autonomie een deugd én een opdracht is. Zij stelt dat we altijd samen met anderen autonoom zijn en dat autonomie een voorwaarde is van een vervuld leven.

Datum
Maandag 18 jan 2021 17:00 uur
Locatie
Online