Biografie Theo van Doesburg

‘Ik sta helemaal alleen’

Theo van Doesburg was behalve beeldend kunstenaar ook criticus, tijdschriftredacteur, architect, dichter en wat al niet. Deze middag spreken biografen Hans Renders en Sjoerd van Faassen met Lien Heyting en Wies van Moorsel over het leven en werk van Theo van Doesburg.

Alles in zijn leven deed van Doesburg met een enorme gedrevenheid en doorzettingsvermogen. Steeds verkondigde hij luidruchtig zijn visie, en hij was niet gediend van tegenspraak. Voortdurend was hij bezig zijn leven en dat van anderen richting te geven. Als redacteur van De Stijl, het tijdschrift dat hij in 1917 met Piet Mondriaan en andere geestverwanten had opgericht, kwam hij in contact met iedereen die er in het modernistische Europa toe deed. Ik sta helemaal alleen, waarvoor de auteurs talloze archieven in Europa en Amerika raadpleegden, belicht alle kanten van het veelzijdige leven van van Doesburg. Deze middag interviewt Lien Heyting Sjoerd van Faassen en Hans Renders en neemt Wies van Moorsel het eerste exemplaar in ontvangst.

Over de sprekers

Hans Renders verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, schreef de biografie van Jan Hanlo en is als criticus werkzaam voor Het Parool en hij verzorgt een vaste rubriek over biografieën in Met het oog op morgen. In 2000 publiceerde hij bij De Bezige Bij het boek Braak, over het vermaarde tijdschrift van de Vijftigers waarin onder meer Remco Campert en Lucebert publiceerden. In 2004 verscheen zijn biografie van Jan Campert, Wie weet slaag ik in de dood en een bloemlezing uit het dichterlijke oeuvre van Jan Campert. Datzelfde jaar verscheen de door hem samengestelde uitgave Gevaarlijk Drukwerk. Een vrije uitgeverij in oorlogstijd. Renders is mede-oprichter van de Jan Hanlo-Essayprijs.

Sjoerd van Faassen is geassocieerd onderzoeker bij rkd- Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis en werkte mee aan Van Doesburgs Oeuvrecatalogus. Hij bezorgde twee uitgaven met Van Doesburgs correspondentie, en publiceerde onder meer een monografie over Nederlands-Belgische modernistische netwerken in het interbellum. Hij is redacteur van het cultuurhistorische tijdschrift Rode Haring. Onder zijn redactie verscheen onder meer Roomse ruzie, over het literaire tijdschrift De Gemeenschap (1925-1941).

Lien Heyting (moderator) was als redacteur van NRC Handelsblad onder meer chef van de kunstredactie. Daarnaast schreef ze artikelen voor tentoonstellingscatalogi (o.a. over De Stijl) en publiceerde ze boeken waaronder De wereld in een dorp – Schilders, schrijvers en wereldverbeteraars in Laren en Blaricum, 1880-1920 (1994) en De verdwaalde collectie – De schilder Kazimir Malevitsj en de strijd om zijn erfenis (2006).

Gerelateerde programma’s
01 09 22
Over de kracht van onze hormonen
Wij zijn onze hormonen
Deze middag gaat auteur Max Nieuwdorp naar aanleiding van zijn boek Wij zijn onze hormonen in gesprek met Gemma Venhuizen en Marcel Levi over de macht van onze hormonen op alle vlakken van ons leven en in alle levensfasen.
Datum
Donderdag 1 sep 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
08 09 22
Marilse Eerkens over de opvoeding van onze kinderen
‘Als ze maar gelukkig worden’

Psycholoog Marilse Eerkens roept ouders, verzorgers en beleidsmakers op om na te denken over het doel van onze opvoeding, zowel in het belang van het kind zelf als in dat van de maatschappij als geheel. Deze middag gaat Eerkens naar aanleiding van haar nieuwe boek Als ze maar gelukkig worden met expert Paulien Kuipers in gesprek over hoe we onze kinderen opvoeden.

Datum
Donderdag 8 sep 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
20 06 22
Over water en zwemmen, verlangen naar het onbekende en mysterieuze onderwaterdieren
Diepdiepblauw

Zet alikruiken tegenover onenightstands, de blobvis naast het schoonheidsideaal en duik in de wereld van geheimzinnige platvissen, homoseksuele zeehonden en zelfbewuste poetslipvissen. Auteur Nikki Dekker gaat naar aanleiding van haar debuutroman Diepdiepblauw in gesprek met Niña Weijers, Femke Heemskerk, Haroon Ali en Nadia de Vries.

Datum
Maandag 20 jun 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25