De Bezige Bij

De Bezige Bij is een veelzijdige literaire uitgeverij die al decennia spraak maakt met Nederlandse en vertaalde fictie en non-fictie. De uitgeverij ontstond in de illegaliteit en financierde met verschillende uitgaven hun activiteiten in het verzet.

In december van het laatste oorlogsjaar werd de uitgeverij officieel opgericht. Na de oorlog vestigde De Bezige Bij zich als coöperatieve uitgeverij in de Van Miereveldstraat te Amsterdam, van waaruit zij nog steeds opereert.

De Bezige Bij is bijna vanaf het eerste uur partner van SPUI25 en samen hebben we een keur aan memorabele evenementen georganiseerd. Van boekpresentaties in intieme kring tot volle Aula’s met meer dan 600 bezoekers: de schrijvers uit de stal van De Bij voelen zich thuis op het podium van SPUI25. En of het ter gelegenheid van de roman van een jonge debutant is of de kroon op het werk van een sterauteur, het SPUI25-publiek weet deze programma’s altijd bijzonder te waarderen.

De jaarlijkse SPUI25-lezing, de feestelijke opening van het academische seizoen, is vaak verzorgd door een van de internationale sterren van De Bezige Bij. Zo spraken Karen Armstrong, Philipp Blom, Stefan Hertmans, A.S. Byatt, David Van Reybrouck, Teju Cole en Philippe Claudel de prestigieuze lezing uit in de Aula van de Lutherse Kerk, allen uit de stal van De Bezige Bij.

partner content