Maarten Asscher in gesprek met Henk Pröpper

‘Hartslag 27’

Een literaire avond ter gelegenheid van Hartslag 27 (De Bezige Bij) van Henk Pröpper. Een persoonlijk gesprek tussen twee schrijvers – beiden tevens voormalig uitgevers – over het belang van literatuur, over lichaam en geest, over geschiedenis en toekomst, en over Parijs en Amsterdam.

Let op. Er zijn geen plekken meer beschikbaar voor de zaal van SPUI25. Je kunt dit programma alleen nog online bijwonen. Meld je aan voor de livestream.

Kort nadat Henk Pröpper in het voorjaar van 2020 van Amsterdam naar Parijs verhuisde, kwam behalve de wereld ook zijn hart bijna tot stilstand. Nadat de cardioloog een pacemaker plaatste, ontwaakt hij in een lege stad. Parijs veranderde tijdens de lockdown in een verlaten toneel. Om zijn herstel te bespoedigen, zet Pröpper het op een lopen, maar Parijzenaren mogen op last van de overheid niet verder dan anderhalve kilometer van hun huis komen. Daarom besluit hij zijn directe omgeving te gaan verkennen. Hij speurt naar gedenkplaten en monumenten die meer en minder beroemde stadgenoten eren en hun geschiedenissen tot leven wekken. Onderwijl denkt Pröpper aan zijn eigen leven en aan de literatuur die hem heeft gevormd.

Over de sprekers

Henk Pröpper is de auteur van de roman Het zwaard van de krab en van talrijke essays. Hij schrijft al veertig jaar over de literatuur en cultuur van Frankrijk, het land waar hij diplomaat was en directeur van het fameuze Institut Néerlandais. Daarnaast schrijft Pröpper voor de Volkskrant, met name over Franse onderwerpen. Van 2011 tot 2016 was hij directeur-uitgever van De Bezige Bij.

Maarten Asscher is auteur van romans, verhalen, essays, columns, poëzie en non-fictie. Voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde, was hij uitgever bij Meulenhoff, directeur Kunsten bij het ministerie van OCW en onafhankelijk literair en academisch boekverkoper bij Athenaeum Boekhandels. In 2015 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op een onderzoek naar gevangenschap als literaire ervaring. Asscher is medeoprichter van SPUI25.

Gerelateerde programma’s
19 11 21
Weerom naar Zuid-Afrika
Om het hart terug te brengen

Naar aanleiding van haar memoir Om het hart terug te brengen spreken wij Annemarié van Niekerk over de tocht die zij maakte naar Zuid-Afrika, eveneens een tocht terug in de tijd, naar haar jeugd tijdens apartheid. Met bijdragen van Jaap Goedegebuure, Abram de Swaan en Ronelda Kamfer.

Datum
Vrijdag 19 nov 2021 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
16 11 21
De lastenverdeling van het klimaatbeleid
Rechtvaardig maar toch pijnlijk

Klimaatverandering noopt wereldwijd tot hard ingrijpen, zoals de klimaatonderhandelingen tijdens de COP26 weer duidelijk maken. Ook in Nederland vergt dat steeds ingrijpender beleid, op mitigatie en adaptatie. Nieuwe perspectieven en kansen zijn voorhanden, maar komen met hoge kosten. Hoe verdelen we de lasten van klimaatbeleid op een rechtvaardige manier?

Datum
Dinsdag 16 nov 2021 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
11 11 21
A Great Place to Visit, a Hard Place to Live
The Ottoman Empire and Turkey

In this keynote lecture of the conference Narrating Exile in and Between Europe and the Ottoman Empire/Modern Turkey Edhem Eldem will discuss the ongoing movement of people between Europe and Turkey.

Datum
Donderdag 11 nov 2021 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25