Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

De faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) verdiept in de volle breedte van de bètawetenschappen en biedt onderwijs en onderzoek in de wiskunde, natuurkunde, scheikunde, sterrenkunde, biologie, logica en informatica.

Studenten en onderzoekers van de FNWI zijn gefascineerd door hoe de wereld in elkaar zit. Of het nu gaat om elementaire deeltjes, het ontstaan van het heelal, of de werking van het brein. De faculteit maakt deel uit van het Amsterdam Science Park. Dit is een van de grootste onderzoekscentra in Europa.

In verleden programma’s wierp de FNWI samen met SPUI25 spannende en urgente vragen op. Zoals in het programma ‘Why do we fear Artificial Intelligence? (And should we?)’. Tijdens deze interdisciplinaire verkenning onderzochten AI-experts met verschillende achtergronden – de bètawetenschap, kunsten en filosofie – wat (de idee van) de intelligentie van niet-mensen met ons doet, welke angsten zij oproept. In de seminar ‘The work behind data’ schenen wetenschappers vanuit de informatie-, media- en sociale wetenschappen hun licht over de politiek en het sociale en technische werk die schuilgaan achter onze data. Zij bogen zich over de maatschappelijke roep om meer transparantie als het om ‘op algoritmen-gebaseerde besluitvorming’ gaat.

De BètaBreak
Studenten van de FNWI organiseren maandelijks de BètaBreak, waar met meerdere experts wordt gesproken over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap. Thema’s als kweekvlees, kernenergie en psychedelica hebben reeds de revue gepasseerd en het platform heeft gasten als Robbert Dijkgraaf, Eric Verlinde en Nobelprijswinnaar Ben Feringa mogen verwelkomen. Met enige regelmaat organiseert de BètaBreak zijn programma’s bij SPUI25. Met fris enthousiasme en een interdisciplinaire invalshoek worden de meest uiteenlopende onderwerpen, van de wetenschap achter het vrouwelijk orgasme tot complottheorieën, vakkundig uitgeplozen.