20191126_liefdesverdriet

De nacht van het liefdesverdriet

Liefdesverdriet is allesomvattend, het dendert onaangekondigd ons leven binnen en laat ons koud en alleen achter. Op deze donkere novembermiddag trekken we bij SPUI25 met wetenschappers, dichters, schrijvers en andere makers de duistere nacht van het liefdesverdriet in.

Iedereen heeft weleens liefdesverdriet gehad. Zo ook schrijfster Alma Mathijsen. In de diepste misère van het verdriet lijkt geen enkele troost toereikend. Maar wat als er een uitweg is voor liefdesverdriet? Als we ons niet meer maandenlang hoeven te wentelen in onze eigen pijn? Als we het verlangen naar de ander niet meer hoeven te voelen? Als we ’s nachts niet meer wakker liggen van het knagende gemis? In haar novelle Ik wil geen hond zijn schrijft Alma Mathijsen over een vrouw die besluit dat ze wil veranderen in een hond om zo herenigd te worden met haar ex-geliefde. Ze zal ongelimiteerd van hem kunnen houden, janken als hij de kamer verlaat, zich tegen hem aan vlijen op de bank en grommen naar elke indringer. Naar aanleiding van deze novelle nodigt SPUI25 verschillende makers uit om deze pijn van het hart te bewenen, te bezingen en te beklagen.

Over de sprekers

Alma Mathijsen studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing in New York. Van haar hand verschenen zes toneelstukken, een verhalenbundel en twee romans. Mathijsen schrijft essays voor NRC Handelsblad. In 2011 verscheen bij De Bezige Bij haar debuutroman Alles is Carmen, gevolgd door De grote goede dingen. Daarna verscheen Vergeet de meisjes, een in november 2019 verschijnt Ik wil geen hond zijn.

Pepijn Schoneveld is een Nederlands cabaretier en acteur. Hij studeerde af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. In 2012 was Pepijn finalist tijdens het Leids Cabaret Festival met zijn cabaretvoorstelling Reuf (regie Joost van Hezik). Daarna speelde hij in tv serie’s, films, toneelvoorstellingen en maakte hij zijn eigen cabaretshows, een internetserie Hehobros en zijn eigen podcast PepTalk.

Iduna Paalman schrijft proza, poëzie en toneel en een tweewekelijkse column voor het platform Hard//hoofd. Bij uitgeverij Querido verscheen in september Iduna’s poëziedebuut ‘De grom uit de hond halen’.

Margriet van Heesch  is cultuurwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en doet onder meer onderzoek naar de hedendaagse ideologische interpretaties van de romantische liefde.

Journalist en schrijver Marjolijn de Cocq (moderator)  is chef boeken bij Het Parool. Zij werkte 22 jaar voor de Geassocieerde Persdiensten en was daar onder meer verslaggever internationaal recht, chef kunst en chef verslaggeving en politiek. Van haar hand verscheen onder meer het ‘antidieet’-boek Beter Slanker Sterker – de mythe van de maakbare mens (Lev., 2015).

Gerelateerde programma’s
01 07 24
The Female Impact: 17th Century Women on the Dutch Art Market

Since 2021 the Female Impact project has been studying the impact of women artists, patrons, and other prominent women on the seventeenth-century Dutch art market. What are their latest insights? And which hurdles lie ahead? During the project’s annual summer event, short presentations covering a wide range of topics will show where the Female Impact stands today.

Datum
Maandag 1 jul 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
12 03 24
Migrants' Access to Social Benefits and Services
Welfare Chauvinism in Europe

Should migrants in Europe receive social benefits and services? Not according to the notion of welfare chauvinism, which is currently at the heart of political conflicts in many societies. With the launch of her new book Welfare Chauvinism in Europe, Gianna Maria Eick will discuss this concept, unveiling how the public in Europe really thinks about it.

Datum
Dinsdag 12 mrt 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 02 24
En nu? De mens als bedreigde diersoort

We stapelen crisis op crisis. De problemen zijn onderhand zo groot dat de constatering voor de hand ligt dat ook de mens een bedreigde diersoort is. Volgens filosoof Jan Bransen is het de hoogste tijd daar wat aan te doen en wel door anders te denken. Elf mentaliteitsveranderingen, daarvoor pleit hij in zijn nieuwe boek En nu? Vanmiddag licht hij zijn ideeën toe.

Datum
Donderdag 22 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25