20191126_liefdesverdriet

De nacht van het liefdesverdriet

Liefdesverdriet is allesomvattend, het dendert onaangekondigd ons leven binnen en laat ons koud en alleen achter. Op deze donkere novembermiddag trekken we bij SPUI25 met wetenschappers, dichters, schrijvers en andere makers de duistere nacht van het liefdesverdriet in.

Iedereen heeft weleens liefdesverdriet gehad. Zo ook schrijfster Alma Mathijsen. In de diepste misère van het verdriet lijkt geen enkele troost toereikend. Maar wat als er een uitweg is voor liefdesverdriet? Als we ons niet meer maandenlang hoeven te wentelen in onze eigen pijn? Als we het verlangen naar de ander niet meer hoeven te voelen? Als we ’s nachts niet meer wakker liggen van het knagende gemis? In haar novelle Ik wil geen hond zijn schrijft Alma Mathijsen over een vrouw die besluit dat ze wil veranderen in een hond om zo herenigd te worden met haar ex-geliefde. Ze zal ongelimiteerd van hem kunnen houden, janken als hij de kamer verlaat, zich tegen hem aan vlijen op de bank en grommen naar elke indringer. Naar aanleiding van deze novelle nodigt SPUI25 verschillende makers uit om deze pijn van het hart te bewenen, te bezingen en te beklagen.

Over de sprekers

Alma Mathijsen studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing in New York. Van haar hand verschenen zes toneelstukken, een verhalenbundel en twee romans. Mathijsen schrijft essays voor NRC Handelsblad. In 2011 verscheen bij De Bezige Bij haar debuutroman Alles is Carmen, gevolgd door De grote goede dingen. Daarna verscheen Vergeet de meisjes, een in november 2019 verschijnt Ik wil geen hond zijn.

Pepijn Schoneveld is een Nederlands cabaretier en acteur. Hij studeerde af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. In 2012 was Pepijn finalist tijdens het Leids Cabaret Festival met zijn cabaretvoorstelling Reuf (regie Joost van Hezik). Daarna speelde hij in tv serie’s, films, toneelvoorstellingen en maakte hij zijn eigen cabaretshows, een internetserie Hehobros en zijn eigen podcast PepTalk.

Iduna Paalman schrijft proza, poëzie en toneel en een tweewekelijkse column voor het platform Hard//hoofd. Bij uitgeverij Querido verscheen in september Iduna’s poëziedebuut ‘De grom uit de hond halen’.

Margriet van Heesch  is cultuurwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en doet onder meer onderzoek naar de hedendaagse ideologische interpretaties van de romantische liefde.

Journalist en schrijver Marjolijn de Cocq (moderator)  is chef boeken bij Het Parool. Zij werkte 22 jaar voor de Geassocieerde Persdiensten en was daar onder meer verslaggever internationaal recht, chef kunst en chef verslaggeving en politiek. Van haar hand verscheen onder meer het ‘antidieet’-boek Beter Slanker Sterker – de mythe van de maakbare mens (Lev., 2015).

Gerelateerde programma’s
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Dieuwertje Mertens, Marja Pruis en Simone Atangana Bekono gaan onder leiding van Joyce Roodnat in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
05 02 24
De auteur leeft: Hannes Meinkema!

In november 2022 overleed schrijver, dichter en literatuurwetenschapper Hannes Meinkema, waarna haar feministische cultroman En dan is er koffie (1976) snel herdrukt werd. Ze schreef echter heel veel meer: romans, essays, poëzie, thrillers, en met Ethel Portnoy richtte ze in 1978 het tijdschrift Chrysallis op, waar vrouwelijke auteurs voorrang genoten. Tijdens De auteur leeft: Hannes Meinkema! gaan liefhebbers en kenners van Meinkema’s werk met elkaar in gesprek over wat haar werk zo goed maakt en waarom het gelezen dient te worden.

Datum
Maandag 5 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 01 24
Een andere blik op gezondheid, ziekte, beperkingen en sociale uitsluiting
Nieuwe lichamelijkheid

Het wordt zwarte lichamen, vrouwenlichamen, dikke lichamen en depressieve lichamen niet gemakkelijk gemaakt in onze samenleving. Jenny Slatman, filosoof en auteur van het boek Nieuwe lichamelijkheid gaat in gesprek met Annemie Halsema, Jacqueline Kool en Alana Helberg-Proctor over de vraag wie zich hier nou eigenlijk moet aanpassen: het individu of de samenleving.

Datum
Maandag 22 jan 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25