Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Liefdesverdriet is allesomvattend, het dendert onaangekondigd ons leven binnen en laat ons koud en alleen achter. Op deze donkere novembermiddag trekken we bij SPUI25 met wetenschappers, dichters, schrijvers en andere makers de duistere nacht van het liefdesverdriet in.

Detail Summary
Datum 26 november 2019
Tijd 17:00 - 18:30
Locatie Spui 25
Liefdesverdriet

Iedereen heeft weleens liefdesverdriet gehad. Zo ook schrijfster Alma Mathijsen. In de diepste misère van het verdriet lijkt geen enkele troost toereikend. Maar wat als er een uitweg is voor liefdesverdriet? Als we ons niet meer maandenlang hoeven te wentelen in onze eigen pijn? Als we het verlangen naar de ander niet meer hoeven te voelen? Als we ’s nachts niet meer wakker liggen van het knagende gemis? In haar novelle Ik wil geen hond zijn schrijft Alma Mathijsen over een vrouw die besluit dat ze wil veranderen in een hond om zo herenigd te worden met haar ex-geliefde. Ze zal ongelimiteerd van hem kunnen houden, janken als hij de kamer verlaat, zich tegen hem aan vlijen op de bank en grommen naar elke indringer. Naar aanleiding van deze novelle nodigt SPUI25 verschillende makers uit om deze pijn van het hart te bewenen, te bezingen en te beklagen. 

Over de sprekers

Alma Mathijsen studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing in New York. Van haar hand verschenen zes toneelstukken, een verhalenbundel en twee romans. Mathijsen schrijft essays voor NRC Handelsblad. In 2011 verscheen bij De Bezige Bij haar debuutroman Alles is Carmen, gevolgd door De grote goede dingen. Daarna verscheen Vergeet de meisjes, een in november 2019 verschijnt Ik wil geen hond zijn.

Pepijn Schoneveld is een Nederlands cabaretier en acteur. Hij studeerde af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. In 2012 was Pepijn finalist tijdens het Leids Cabaret Festival met zijn cabaretvoorstelling Reuf (regie Joost van Hezik). Daarna speelde hij in tv serie’s, films, toneelvoorstellingen en maakte hij zijn eigen cabaretshows, een internetserie Hehobros en zijn eigen podcast PepTalk.

Iduna Paalman schrijft proza, poëzie en toneel en een tweewekelijkse column voor het platform Hard//hoofd. Bij uitgeverij Querido verscheen in september Iduna’s poëziedebuut ‘De grom uit de hond halen’.

Margriet van Heesch  is cultuurwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en doet onder meer onderzoek naar de hedendaagse ideologische interpretaties van de romantische liefde.

Journalist en schrijver Marjolijn de Cocq (moderator)  is chef boeken bij Het Parool. Zij werkte 22 jaar voor de Geassocieerde Persdiensten en was daar onder meer verslaggever internationaal recht, chef kunst en chef verslaggeving en politiek. Van haar hand verscheen onder meer het 'antidieet'-boek Beter Slanker Sterker – de mythe van de maakbare mens (Lev., 2015).

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam