Hoe ziet een nieuwe woonpolitiek eruit?

Uitgewoond

We zitten middenin een wooncrisis: veel dak- en thuislozen, jonge mensen die door de hoge huizenprijzen gedwongen thuis blijven wonen, en een kwart van de huurders heeft moeite om de huur op te brengen. En dat terwijl koophuizen in vijf jaar gemiddeld 120.000 euro duurder zijn geworden. In dit programma neemt Cody Hochstenbach, stadsgeograaf en auteur van het boek Uitgewoond, ons mee in zijn visie op de toekomst van wonen.

In zijn nieuwe boek Uitgewoond laat Cody Hochstenbach zien dat onze huidige crisis de uitkomst is van bewust beleid, zowel in Amsterdam als daarbuiten. Onder het beleid liggen allerlei ideologische, neoliberale, overwegingen – zoals een obsessie met woningbezit, waardoor betaalbaar huren weinig tot geen aandacht krijgt. In deze lezing neemt Hochstenbach ons mee in de structurele oorzaken van deze wooncrisis. Hij gaat onder andere in op dakloosheid, woningbezit en beleggers. En laat hij zien hoe een nieuwe woonpolitiek eruit zou moeten zien: hij beargumenteert het recht op een thuis.

Met de aankomende Gemeenteraadverkiezingen in zicht zal deze lezing in het bijzonder aandacht besteden aan de situatie in de gemeente Amsterdam. Hoe hebben Amsterdamse wethouders zoals Wiebes en Van Poelgeest de afgelopen jaren het woonbeleid vormgegeven? We zoomen in het bijzonder in op de vermeende spanning tussen economische groei en sociale huur. Zitten betaalbare huren een goed functionerende economie in de weg, zoals lang het idee was? We zullen ook kijken naar de toekomst van woonbeleid in de stad en reflecteren op wat de verschillende partijen voor oplossingen aandragen voor de komende vier jaar.

Over de spreker

Cody Hochstenbach is als stadsgeograaf verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij spreekt zich tegenover een breed publiek fel uit over de wooncrisis — op Twitter, in Tegenlicht en in zijn columns voor RTL Nieuws. In 2019 ontving hij de prestigieuze NWO Veni-beurs om onderzoek te doen naar beleggers op de Nederlandse woningmarkt.

Desiree Hoving maakt als dagvoorzitter bijeenkomsten begrijpelijk, interactief en doelgericht, zodat deelnemers zich betrokken en gemotiveerd voelen. Desirees affiniteit met wetenschap is ontstaan toen ze haar carrière startte als onderzoeker bij TNO en vervolgens als promovendus bij de TU Delft. Daarna schreef ze jaren als wetenschapsjournalist voor landelijke kranten en tijdschriften. Inmiddels besteed ze al haar tijd aan het modereren, hosten en presenteren van zakelijke evenementen.
Gerelateerde programma’s
26 11 21
Ruimtelijke rechtvaardigheid

Van complex tot grotesk, de omvang en betekenis van de woningnood halen telkens weer het nieuws. Geen wonder: de huidige crisis en haar mogelijke remedies gaan huurders, starters en huiseigenaren aan. Daarbij treffen keuzes rondom de ruimtelijke ordening zowel grote steden als plattelandsregio’s, waarbij de kans bestaat dat er regionale winnaars en verliezers ontstaan. Met haar rijke ervaring heeft stedenbouwkundige Riek Bakker, auteur van De ruimte van Riek (Boom Uitgevers), een heldere visie op hoe we hier zijn aanbeland en welke eerlijke oplossingen er voorhanden zijn. We spreken haar en andere experts over ruimtelijke rechtvaardigheid.

Datum
Vrijdag 26 nov 2021 16:00 uur
Locatie
SPUI25
15 12 20
Tussen commodificatie en ‘common’-ificatie
Wonen in de stad

De Gemeente Amsterdam is een aantal jaar geleden een beleidsweg ingeslagen om meer wooncoöperaties te steunen. Waar deze woonvorm in omringende landen als Duitsland met succes is gematerialiseerd, lijkt dat hier nog een ander verhaal. Lang niet iedereen kan op eigen kracht een kavel bemachtigen; zijn de ‘commons’ wel van iedereen?

Datum
Dinsdag 15 dec 2020 20:00 uur
Locatie
Online
17 09 20
Wie investeert in de stad?

Wie en wat gaan schuil achter de woningmarkt van Amsterdam, in verleden, heden en toekomst? Waar woningcorporaties en overheden in de twintigste eeuw belangrijke partijen waren, wordt woningbouw de laatste jaren – net als rond 1900 – overgelaten aan ‘de markt’. Wat betekent dit voor Amsterdam en wie maakt de komende periode de dienst uit in de stad?

Datum
Donderdag 17 sep 2020 17:00 uur
Locatie
Online