Ruimtelijke rechtvaardigheid

Van complex tot grotesk, de omvang en betekenis van de woningnood halen telkens weer het nieuws. Geen wonder: de huidige crisis en haar mogelijke remedies gaan huurders, starters en huiseigenaren aan. Daarbij treffen keuzes rondom de ruimtelijke ordening zowel grote steden als plattelandsregio’s, waarbij de kans bestaat dat er regionale winnaars en verliezers ontstaan. Met haar rijke ervaring heeft stedenbouwkundige Riek Bakker, auteur van De ruimte van Riek (Boom Uitgevers), een heldere visie op hoe we hier zijn aanbeland en welke eerlijke oplossingen er voorhanden zijn. We spreken haar en andere experts over ruimtelijke rechtvaardigheid.

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

In haar nieuwe boek De ruimte van Riek vertelt stedenbouwkundige Riek Bakker hoe en waarom ons land geworden is zoals het is en laat zien dat de inrichting van het huidige en toekomstige Nederland een continu proces is van gebiedsontwikkeling. Zelf heeft zij met daadkracht, doorzettingsvermogen en creativiteit haar stempel gedrukt op de ruimtelijke inrichting van Nederland, met als meest toonaangevende projecten de Kop van Zuid in Rotterdam en Vinex-wijk Leidsche Rijn bij Utrecht. Met haar rijke ervaring heeft ze een heldere visie op de woon- en stikstofcrisis. Willen we in de komende tien jaar één miljoen huizen duurzaam bouwen, dan moet de overheid volgens haar weer de regie over de ruimtelijke ordening nemen.

Over de sprekers

Riek Bakker is stedenbouwkundige. Onder andere als directeur Stadsontwikkeling in Rotterdam heeft zij bijgedragen aan de ruimtelijke inrichting van Nederland. Voor haar werk heeft zij diverse prijzen en onderscheidingen ontvangen.

Margreet Fogteloo is journalist en werkt bij weekblad De Groene Amsterdammer. Zij schrijft artikelen over sociaal-maatschappelijke thematiek en is auteur van een aantal non-fictieboeken.

Tim Verlaan is als universitair docent verbonden aan de afdeling Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar de sociaal-economische, politieke en culturele geschiedenis van West-Europese steden. Zijn proefschrift handelde over de discussies die bestuurders, burgers en projectontwikkelaars in de jaren zestig en zeventig voerden over de toekomst van Nederlandse binnensteden, en verscheen in 2017 als De ruimtemakers bij Vantilt (genomineerd voor de Professor van Winter- en Karel van Manderprijs).

Raounak Khaddari schrijft sinds 2018 voor Het Parool. Nadat ze meerdere jaren over uiteenlopende onderwerpen schreef, focust Khaddari zich nu op onderwijs en jongvolwassenen. In haar serie ‘Nieuwe Lichting’ onderzoekt ze in elke aflevering een uitdaging waar haar generatie mee te maken krijgt.

Marian Stuiver is programmaleider Groene Steden bij Wageningen University & Research, spreker en auteur op onderwerpen als duurzame voedselvoorziening voor steden, natuurontwikkeling in de stad en klimaatrechtvaardigheid. Haar hoofdtaak is om het onderwerp Groene Steden, nieuwe partnerschappen, de maatschappelijke impact en de kwaliteit van kennisontwikkeling te versterken in samenwerking tussen kennisinstellingen, maatschappelijke partijen, bedrijven en overheid.

Bram van Vulpen (moderator) is socioloog en als promovendus verbonden aan Campus Fryslân van de Universiteit van Groningen. In zijn proefschrift doet hij onderzoek naar welke regionale ongelijkheden in Nederland onrechtvaardig zijn en waarom. In 2017 schreef hij met de toenmalige leden van de jongerenredactie van SPUI25 de essaybundel Blikopener.

Gerelateerde programma’s
25 10 21
Navigating a complex world met Marco te Brömmelstroet
Hoe krijgen we de auto uit ons hoofd?

We hebben een groot deel van onze openbare ruimte weggegeven aan één bepaald doel: het zo makkelijk mogelijk kunnen verplaatsen van A naar B. Maar hierdoor kunnen een heleboel andere dingen niet meer. Zouden we dat niet veel politieker moeten maken? Fietsprofessor Marco te Brömmelstroet vertelt over de rol van het verkeer in de publieke ruimte.

Datum
Maandag 25 okt 2021 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
13 04 22
Het naoorlogse beleid ten aanzien van Duitsers in Nederland
Afrekenen met de vijand

Op 20 oktober 1944 verklaarde de Nederlandse regering in ballingschap in Londen alle Duitsers in het Nederlands koninkrijk tot vijandelijk onderdanen. Wat was de impact van dit Nederlandse beleid voor Duitse Nederlanders en de generaties die volgden? Naar aanleiding van haar boek ‘Afrekenen met de vijand’ gaat Marieke Oprel hierover in gesprek.

Datum
Woensdag 13 apr 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
22 09 21
Leren van faalverhalen van ondernemers
Project Fenix

Praten over falen is niet vanzelfsprekend in onze maatschappij, zeker niet als ondernemer, terwijl er toch genoeg misgaat bij (jonge) ondernemingen, helemaal tijdens de coronapandemie. Project Fenix verkent wat er mis kan gaan, en wat we kunnen leren van verhalen over falen en het delen van die ervaringen. In dit programma gaan de initiatiefnemers van Project Fenix in gesprek met ondernemers en beleidsmakers over falende ondernemingen en hoe ze er weer bovenop komen.

Datum
Woensdag 22 sep 2021 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25