Luc Panhuysen over ‘Het monsterschip’

Tromp en de armada van 1639

Toen Tromp in 1637 de leiding over de admiraliteit op zich nam, stond Nederland er maritiem gezien beroerd voor. Toch wist Tromp met een staaltje innovatief leiderschap zijn gehavende vloot om te bouwen tot een ‘monsterschip’ en in 1639 de Spaanse armada te verslaan bij Duins. Deze avond staan we stil bij de verschijning van Luc Panhuysens nieuwe boek Het monsterschip (Atlas Contact), dat handelt over deze legendarische zeeslag.

Tijdens deze feestelijke boekpresentatie staan we niet alleen stil bij Tromps maritieme revolutie, maar ook bij het dagelijks leven op een zeventiende-eeuws schip: de geur van beschimmelde zeilen, het eeuwige geschommel, het gebrek aan privacy, het gebulder van de kanonnen. Hoe was zo’n schip georganiseerd? Hoe hield Tromp zijn bemanning in de hand? En hoe zorgde hij ervoor dat ze een overmacht aan Spanjaarden konden verslaan?

Luc Panhuysen komt uitgebreid aan het woord komt over zijn boek, schrijver Bert Natter verzorgt een literair intermezzo en scheepskenner Ab Hoving neemt de bezoekers mee naar de wereld van het schip: de deinende en stinkende wereld benedendeks. Na afloop wordt er naast gangbare hapjes scheepsbeschuit en scheepsbier geserveerd.

Over de sprekers

Luc Panhuysen schrijft over de Nederlandse geschiedenis. Tot kort schreef hij uitsluitend over landrotten als Johan de Witt, Willem III en Lodewijk XIV. Het monsterschip vormt zijn maidenvoyage.

Bert Natter is schrijver. Zijn literaire debuut Begeerte heeft ons aangeraakt uit 2009 werd bekroond met de Selexyz Debuutprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Sindsdien schreef hij vier romans, waarvan de laatste Ze zullen denken van we engelen zijn (2018).

Ab Hoving was ruim twintig jaar hoofd restauratie van de modellenkamer van het Rijksmuseum. Hij heeft meegewerkt aan de site https://witsenscheepsbouw.nl, waarmee het mogelijk is vanachter je scherm over de dekken van een zeventiende-eeuws schip te wandelen.

Barend van der Have (moderator) is redacteur non-fictie bij Atlas Contact. Hij studeerde geschiedenis in Groningen. Als redacteur houdt hij zich bezig met geschiedenis, politiek en cultuur.

Gerelateerde programma’s
09 09 21
Oek de Jong over kijken naar kunst
De magie van het beeld

In zijn nieuwe boek De magie van het beeld (WBOOKS) verzamelt Oek de Jong mini-essays over kunst en kunstenaars. Deze middag gaat hij met kunstcriticus en curator Anna Tilroe in gesprek over kijken naar kunst.

Datum
Donderdag 9 sep 2021 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
02 11 21
Grote Denkers in SPUI25
Margriet van Heesch over Judith Butler

Er is geen denker die meer invloed heeft gehad op het hedendaagse denken over genderongelijkheid dan de Amerikaanse filosoof Judith Butler. Cultuurwetenschapper Margriet van Heesch presenteert het gedachtegoed van Butler en hoe haar rigoureuze omdenken vleugels gaf aan een nieuwe generatie feministen en aan de huidige LGBTQI+-beweging.

Datum
Dinsdag 2 nov 2021 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
02 06 21
Bijdragen uit de geesteswetenschappen, antropologie en rechten
Achtergronden van Israël/Palestina

Tijdens de tweede avond van het tweeluik over Israël/Palestina onderzoeken we de historische, sociaal-culturele achtergronden van het heden vanuit de antropologie en het internationaal recht. Ook bezien we de publieke perceptie en de berichtgeving over Israël/Palestina in Nederland.

Datum
Woensdag 2 jun 2021 20:00 – 21:30
Locatie
Online