De effecten van juridische stappen tegen politici

Strafzaak Wilders

Wat zijn de effecten van strafvervolging van politici op burgers? Politicoloog Joost van Spanje deed met zijn team onderzoek in negen landen, onder andere naar de processen tegen Geert Wilders en Marine le Pen. Tijdens dit programma presenteert Van Spanje een nieuwe bevinding. Een panel van deskundigen uit media en wetenschap zal op de nieuwe bevinding reageren.

Dit programma is ook online bij te wonen. 

Met zijn team onderzocht politicoloog Joost van Spanje de effecten van juridische stappen tegen anti-immigrantenpartijen. Het onderzoek werd gefinancierd met een NWO Vidi-toekenning. Twee resultaten werden vorig jaar gepresenteerd bij Nieuwsuur. Tijdens deze publieks- en persbijeenkomst deelt Van Spanje een nog niet eerder bekend gemaakt derde effect van juridische processen tegen anti-immigrantenpartijen. Bewijs voor dit effect is gevonden in zes landen in de laatste twee decennia. Na de presentatie van de nieuwe bevinding gaat Van Spanje in gesprek met verschillende deskundigen uit media en wetenschap.

Lees hier meer over het onderzoek en de eerdere resultaten.

Over de sprekers

Joost van Spanje (Veni, Vidi, CoG) is hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Londen. Hij bouwt een onderzoeksteam in Londen en heeft een team in Amsterdam. Zijn team doet onderzoek naar juridische maatregelen tegen anti-immigratiepartijen (in 21 Europese landen sinds 1965) en de effecten van die maatregelen op publieke opinie en stemgedrag. Verder onderzoekt Van Spanje of en hoe nieuwe partijen in de media komen.

Rachid Azrout is onderzoeker bij de afdeling Commucatiewetenschap van de UvA. In zijn onderzoek richt hij zich op de effecten van media- en nieuwsframing op de publieke opinie.

Xandra Schutte is hoofredacteur van De Groene Amsterdammer.

Arendo Joustra is hoofdredacteur van Elsevier.

Jogchum Vrielink is professor Discrimination Law, Law & Religion and Legal Theory aan de Université Saint-Louis – Bruxelles.

Margreet Fogteloo (moderator) is journalist en redacteur van De Groene Amsterdammer met als aandachtsgebied onder meer rechtspraak en rechtsstaat

Gerelateerde programma’s
02 11 21
Grote Denkers in SPUI25
Margriet van Heesch over Judith Butler

Er is geen denker die meer invloed heeft gehad op het hedendaagse denken over genderongelijkheid dan de Amerikaanse filosoof Judith Butler. Cultuurwetenschapper Margriet van Heesch presenteert het gedachtegoed van Butler en hoe haar rigoureuze omdenken vleugels gaf aan een nieuwe generatie feministen en aan de huidige LGBTQI+-beweging.

Datum
Dinsdag 2 nov 2021 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
01 06 21
Letteren Live #13

In aflevering 13 van Letteren Live, de literaire talkshow van SPUI25, Het Parool en het Letterenfonds, interviewt Marjolijn de Cocq Nico Dros over Willem die Madoc maakte (Van Oorschot). Dros werd op de middelbare school al gegrepen door de beginregel van Van den vos Reynaerde. De regel vormde het startpunt voor zijn nieuwste roman, een werk dat epische proporties aanneemt. Hoe zijn boek tot stand kwam, en wie en wat hem tijdens het werken bijstonden, bespreekt hij met Marjolijn de Cocq. ‘Ik weet nog dat ik dacht: het moet een beetje een groots werk worden.’

Babs Gons verzorgt een literair intermezzo en draagt voor uit haar nieuwe bundel Doe het toch maar (Atlas Contact): ‘hoe wil ik mijn taal?/ik wil mijn taal met ruimte/voor interpretatie’.

Ten slotte spreken Thomas Möhlmann en Alfred Schaffer over Schaffers oeuvre en de P.C. Hooftprijs voor poëzie. ‘Je eigen werk typeren is godsonmogelijk’, meent Schaffer. Toch onderneemt hij een goede poging daartoe in zijn gesprek met collega-dichter Thomas Möhlmann. Ze praten over zijn oeuvre, het schrijven, lezen en leven in verschillende talen en landen en het onverwacht winnen van die indrukwekkend prijs.

Datum
Dinsdag 1 jun 2021 00:00 – 00:00
Locatie
Online
20 05 21
De publieke vriendschap

Naar aanleiding van zijn nieuwe boek Doodgewone vrienden en zijn verse Denkerschap spreken we filosoof Paul van Tongeren over vriendschap – in haar private én publieke vorm. Want kunnen we de Denker des Vaderlands niet als zodanig opvatten: een ‘vriend’ van de mensen, die raad geeft en spiegels voorhoudt?

Datum
Donderdag 20 mei 2021 20:00 – 21:30
Locatie
Online