Een tweegesprek

Sirius

Sirius is het nieuwste boek van dichter, essayist en schrijver Allard Schröder. De auteur gaat met Diederik Burgersdijk in gesprek over de thema’s uit deze sfeervolle en magische roman, en over welke plek dit nieuwste werk inneemt in zijn oeuvre.

Het zijn de jaren negentig van de vorige eeuw. Jonge mensen trekken massaal naar Sirius, een tot discotheek omgebouwde lijnwerkplaats van de spoorwegen, om er het wilde feest van de jeugd te vieren. Dan verschijnen een geheimzinnige jongeman en zijn imposante zus ten tonele, die overal verwarring en bewondering wekken. Ondertussen feesten de jongeren door, tot die ene noodlottige nacht.

Twintig jaar later is Sirius een bouwval die gesloopt wordt. De voormalige eigenaar en zijn vrienden zijn hun eigen weg gegaan, maar die fatale nacht blijkt niet voorbij – er staat nog een rekening open. Er gebeuren onverklaarbare dingen die alles met die nacht te maken lijken te hebben. Sirius voert de lezer mee in een wereld die niet de onze lijkt, maar die het wel is. Of toch niet? Diederik Burgersdijk en Allard Schröder spreken over zijn oeuvre, en over hoe mythe en werkelijkheid, droom en realiteit in dit boek in elkaar overlopen.

Over de sprekers

Allard Schröder is auteur, essayist en dichter. Hij kreeg bekendheid met zijn roman Grover (ECI Literatuurprijs, shortlist AKO Literatuurprijs). Zijn grote doorbraak kwam met de roman De hydrograaf, die werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en bekroond met de AKO Literatuurprijs, en waarvan 50.000 exemplaren zijn  verkocht. De roman De dode arm haalde de shortlist van de AKO Literatuurprijs. In 2016 verscheen Schröders laatste roman Sebastiaans neus.

Diederik Burgersdijk is moderator bij SPUI25 en doceert Latijn en Oude geschiedenis aan University College Utrecht en Cartesius Lyceum Amsterdam. Hij schreef diverse boeken bij Athenaeum, Polak en Van Gennep, waaronder recentelijk Cornelius Nepos. Macht en moraal.