21-DNO-Pelleas-et-Melisande-web2
© Nationale Opera & Ballet

Pelléas et Mélisande

Het verhaal van Pelléas et Mélisande is gebaseerd op het symbolistische toneelstuk van Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck over een wrange driehoeksverhouding tussen de twee halfbroers Golaud en Pelléas en het meisje Mélisande.

Pelléas et Mélisande is een van de meest originele en raadselachtige meesterwerken van de twintigste-eeuwse operageschiedenis. Na de première in Parijs in 1902 was het publiek onmiddellijk verdeeld: sommigen vonden de opera ondraaglijk vaag, anderen meenden dat Debussy met zijn compositie een nieuw tijdperk had ingeluid. Hoewel Pelléas et Mélisande inmiddels is uitgegroeid tot een wereldwijde klassieker, blijft de opera het publiek intrigeren.

Door wie werd Debussy bij het componeren geïnspireerd en welke invloed had hij op zijn beurt op de operatraditie? Kun je volstaan met termen als ‘impressionistisch’ of ‘symbolistisch’ om de impact van de opera te benoemen? Of nodigt de opera je eerder uit om je voorkennis en verwachtingen los te laten en naar het werk te luisteren als een nieuwe ervaring?

Tijdens deze lezing belicht cultuurhistorica Krisztina Lajosi-Moore de context waarin de opera tot stand kwam en bespreekt zij de actuele zeggingskracht van het werk.

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
25 03 19
Tsjajkovski en Het Zwanenmeer

In dit programma spreken we over de ontwikkeling van het beroemde ballet ‘Het Zwanenmeer’ met musicoloog Rutger Helmers en moderator Diederik Burgersdijk.

Datum
Maandag 25 mrt 2019 20:00 uur
Locatie
Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal
25 02 19
Een hedendaagse apocalyps?
Fin de partie

Met zijn indringende teksten is Samuel Beckett (1906-1989) een van de meest invloedrijke schrijvers uit de twintigste eeuw. Onlangs was er wereldwijd veel belangstelling voor een late Beckett-première: de operabewerking van zijn toneelstuk ‘Eindspel’ (‘Fin de partie’) door componist György Kurtág – nog zo’n grootheid van de moderne cultuur.

Datum
Maandag 25 feb 2019 20:00 uur
Locatie
Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal