Over Tacitus en zijn Annalen

De Romeinse geschiedschrijver Tacitus (ca. 55-ca. 120) is onder meer bekend van zijn uitgebreide werk de Annalen, waarin hij schreef over onder meer de keizers Tiberius, Claudius en Nero, en over de brand van Rome, de christenvervolging en de dood van Seneca. In dit programma vragen we ons bij de presentatie van Vincent Huninks nieuwe vertaling van de Annalen af: hoe moeten we het werk van Tacitus nu zien, zovele jaren later?

Tacitus is een auteur met een unieke stijl, vol effecten en bijtend bondig. Soms somber, boos of verbitterd. In zijn Annalen (‘Jaarboeken’) maken keizers als Tiberius, Claudius en Nero een karikatuur van de Romeinse macht. Misstanden, verval van principes en zeden, eindeloze complotten, processen en moordpartijen. Het zijn indringende teksten, die ook na twee millennia indruk maken.

Vincent Hunink vertaalde in 2010 Tacitus’ Historiën. Nu heeft hij ook Tacitus’ hoofdwerk omgezet, de eerste volledige vertaling van de Annalen in dertig jaar. Deze middag gaat hij in gesprek met classicus Diederik Burgersdijk en andere liefhebbers van Tacitus, over de hedendaagse zeggingskracht van diens werk.

Over de sprekers

Vincent Hunink is een Nederlands classicus en vertaler, verbonden aan de Radboud universiteit. Hij vertaalde vele werken, waaronder (in 2010) Tacitus’ Historiën.

Rosa van Gool is opgeleid als classica en werkzaam als journalist voor De Groene Amsterdammer en de Volkskrant. Voor de Volkskrant is ze nu, vanuit Rome, Italïe-correspondent.

Diederik Burgersdijk (moderator)

Gerelateerde programma’s
01 12 20
Een tweegesprek
Sirius

Sirius is het nieuwste boek van dichter, essayist en schrijver Allard Schröder. De auteur gaat met Diederik Burgersdijk in gesprek over de thema’s uit deze sfeervolle en magische roman, en over welke plek dit nieuwste werk inneemt in zijn oeuvre.

Datum
Dinsdag 1 dec 2020 17:00 uur
Locatie
Online
21 10 20
Vrouwelijke dichters uit de klassieke oudheid
Van Sapfo tot Sulpicia

Sapfo van Lesbos was de vroegste en beroemdste vrouwelijke dichter uit de oudheid. Zij creëerde het genre van de lyrische poëzie. Na Sapfo waren meerdere vrouwelijke dichters actief als literaire vernieuwers. Anyte uit Arcadië verhief het landschap met boeren en herders tot literair thema. Erinna dichtte het eerste epos waarin de heldenrol was weggelegd voor gewone mensen.

Datum
Woensdag 21 okt 2020 17:00 uur
Locatie
Online
01 10 20
William Shakespeare en zijn sonnetten

William Shakespeare wordt gezien als de meest bekende dichter die Engeland voortbracht. Wat voor dichter was hij? En waarom lezen we zijn gedichten nog altijd? Moderatie: Diederik Burgersdijk.

Datum
Donderdag 1 okt 2020 17:00 uur
Locatie
Online