Over de rand laait vuur

Miep van der Velde en Henk van der Heijden, de ouders van historicus Chris van der Heijden, bewogen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de verkeerde kant van het politieke spectrum. Die keuze wierp een schaduw over hun leven en dat van hun gezin. In zijn nieuwe boek Over de rand laait vuur verdiept Van der Heijden zich in de levens van zijn ouders. Hoe kwamen zij tot de keuzes die zij maakten? Vanavond gaat de auteur over zijn bevindingen in gesprek met Anne-Lot Hoek, Ewout Kieft en Laura Stek.

Vanaf begin 2025 gaat het CABR, het Centraal Archief Bijzonder Rechtspleging, langzaam open. In dit archief liggen de dossiers van enkele honderdduizenden mensen die verdacht werden van collaboratie en naar wie na de Tweede Wereldoorlog onderzoek werd ingesteld. Voor zijn nieuwe boek heeft Chris van der Heijden gebruik kunnen maken van de dossiers over zijn ouders die in het CABR worden bewaard. In Over de rand laait vuur vraagt de auteur zich af wat er tijdens de oorlog met zijn ouders gebeurde en welke overtuigingen ze hadden. Waarvan gaven ze zich rekenschap en waarvan niet? En wat betekende dat alles na afloop van de oorlog?  

Over de sprekers 

Chris van der Heijden is historicus en schrijver. Hij publiceerde vele boeken, waaronder een aantal over de Tweede Wereldoorlog. Zijn bekendste werk is Grijs verleden (2001, heruitgave 2020), een moderne klassieker in de geschiedschrijving van WOII.

Anne-Lot Hoek is historica, auteur en onafhankelijk onderzoeker. Ze onderzoekt en schrijft over koloniale geschiedenis en onafhankelijkheidsstrijd met een focus op Indonesië, Zuid-Afrika en Namibië. In 2021 verscheen het veelgeprezen De strijd om Bali. Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950 (Bezige Bij), waarop ze promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel werkt ze aan een project over Zuid-Afrika en Namibië als research fellow aan het IISG. Ook verschijnt dit jaar haar publicatie over een opzienbarend oorlogsdossier.

Ewoud Kieft is schrijver en historicus. Hij schreef onder meer over de aantrekkingskracht van oorlog en van het nazisme, (Oorlogsenthousiasme en Het verboden boek) over de weerbaarheid van democratie (Vechten voor democratie). Op dit moment schrijft hij een reeks artikelen voor het NIOD over de Bijzondere Rechtspleging van collaboratieverdachten vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Laura Stek (moderator) is historicus, documentairemaker en presentator bij OVT, het geschiedenisprogramma van NPO Radio 1. Afgelopen jaar werd haar serie Waar is Sarah? uitgeroepen tot beste podcast bij de Dutch Podcast Awards. Stek studeerde Duitse geschiedenis en Journalistiek & Media aan de Humboldt Universität en de Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde programma’s
17 06 25
Ambient Extremism in Reactionary Digital Politics

In this second talk of ACES’sDiagonalism” series, Robert Topinka engages with the idea of “ambient extremism. This type of contemporary digital reactionary politics entails a dissolution of distinctions between democracy and authoritarianism, information and misinformation, legitimacy and illegibility. How does this phenomenon reshape the terrain of democratic discourse and, thus, democratic public life generally speaking?  

Datum
Dinsdag 17 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
12 06 25
In cooperation with BC and Open Science Community Amsterdam
Celebrating Open Science: The 2025 OSCAWARDS

In recent years, the Netherlands has taken significant steps toward embracing Open Science. However, as this movement gains momentum, concerns about protecting scientific output and growing skepticism toward science are also on the rise. The third annual OSCAWARDS aims to strengthen the Open Science Community in Amsterdam by recognizing and celebrating the outstanding contributions of its members in advancing Open Science.

Datum
Donderdag 12 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 06 25
Onderzoek naar vroegmoderne vrouwen in verleden, heden en toekomst
Van marge naar middelpunt

Vroegmoderne vrouwen: verleden tijd? Allerminst! Van stadhoudersvrouwen als Amalia van Solms, prominente geleerden als Anna Maria van Schurman en innovatieve auteurs als Betje Wolff tot de verhalen van naamloze vrouwen uit archieven. De afgelopen decennia bloeit de studie naar vrouwen uit de periode tussen 1500 en 1800 als nooit tevoren. Daarnaast vinden ze hun weg naar het bredere publiek via tentoonstellingen, publiekboeken en podcasts. Vanavond werpen verscheidene deskundigen hun licht op hen.  

Datum
Woensdag 4 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25