Deryck Ferriers ode aan Suriname

Ontmoetingen in de Surinaamse jungle

Postuum verschijnt bij Walburg Pers de Nederlandse uitgave van Deryck Ferriers In de ban van de bosgeest – een spannend, vurig, ontroerend en wijs pleidooi voor een echt zelfstandig Suriname… een land dat zijn demonen onder ogen komt, zijn culturele tradities en biodiversiteit omarmt en zich losmaakt van de oude en nieuwe afhankelijkheden die het verscheuren. Een avond over Ferrier, zijn werk en zijn wensen voor Suriname.

Over In de ban van de bosgeest. Ontmoetingen in de Surinaamse jungle, 1972-2004: in 1972 trekt Deryck Ferrier met zijn ploeg boomkenners en een inheemse verkenner het Surinaamse oerwoud in om het land in kaart te brengen voor commerciële exploitatie. Het wordt een reis die hen voor altijd met elkaar zal verbinden. Ferrier voert ons het Surinaamse oerwoud in en ook weer uit: langs de veelbewogen jaren voor en na de onafhankelijkheid van 1975, de Nederlands-Surinaamse verhoudingen en de Sergeantencoup met zijn verstrekkende gevolgen. Onderweg zien we hoe de geschiedenis ingrijpt in de levens van de leden van de ‘bosploeg’ en uiteindelijk, vijftien jaar later, keren we terug naar de jungle… op zoek naar het raadsel van weleer, naar de verdwenen verkenner en naar de indianenopstand die het jonge Suriname bijna verscheurde.

Over de sprekers

Deryck Ferrier (Paramaribo, 20 juli 1933 – Aldaar, 7 januari 2022) was de oudste zoon van Johan Ferrier, de eerste president van Suriname. Ferrier was werkzaam als landbouwkundige en socioloog. Hij was sinds 1971 algemeen directeur van het Centrum voor Economisch en Sociaalwetenschappelijk Onderzoek (CESwO) en auteur van verscheidene sociaalwetenschappelijke publicaties en literaire werken.

Kathleen Ferrier is een Nederlandse bestuurder en voormalig politicus. Op dit moment is zij onder meer voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie. Ze is een halfzus van Deryck Ferrier.

Freek de Goeje studeerde onlangs af aan de HKU in de richting audiovisueel en media. Afgelopen zomer reisde hij met zijn filmcrew in de voetsporen van voorvader Claudius de Goeje door het Surinaamse oerwoud, die binnenkort zullen resulteren in een film en een boek met de werktitel Een berg die mijn naam draagt. In de voetsporen van een koloniale expeditie.

Raoul de Jong is een Nederlands auteur, columnist, programmamaker en danser. In 2020 verscheen van zijn hand het boek Jaguarman. Mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden.

Cynthia McLeod is een Surinaamse schrijver en historicus, gespecialiseerd in oral history en het slavernijverleden in Suriname. Ze is een zus van Deryck Ferrier.

Hebe Verrest is associate professor International Development Studies bij de afdeling Geography, Planning and International Development Studies (GPIO) van de Universiteit van Amsterdam. Haar werk concentreert zich op de ruimtelijke dimensies van ontwikkelingsvraagstukken en processen van uitsluiting en ongelijkheid daarbinnen. Verrest werkte in het verleden nauw samen met Deryck Ferrier.

Gerelateerde programma’s
14 12 22
Infrastructural Distortion and Possession

Global internet infrastructure is increasingly becoming part of geopolitical conflicts. However, politics have always been an inherent part of communication infrastructures. One could even argue that the internet infrastructure has been a field of reconfiguration of global power for decades, we just failed to see it. 

Datum
Woensdag 14 dec 2022 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
31 05 22
Can We Unlearn Racism?

Europe does not have a good track record when it comes to addressing racism—or even admitting it exists. Despite the pervasiveness of ethnic profiling, police brutality and discrimination on the housing and labor markets, countries struggle to tackle racism. In Can We Unlearn Racism? Jacob Boersema uses South Africa as a lens to understand this challenge.

Datum
Dinsdag 31 mei 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
18 05 22
Van en voor wie is de Nederlandse geschiedenis?

Nationale geschiedenis is volop in discussie, in Nederland en andere landen. Terwijl een canon probeert ankerplaatsen en vensters te bieden, brengt de multiculturele samenleving aanspraken op erkenning en inclusie met zich mee. Tegelijk eisen conservatieven behoud van het traditionele geschiedverhaal. Moet nationale geschiedenis verbinden, confronteren, aanklagen of verzoenen? Van en voor wie is de geschiedenis eigenlijk?

Datum
Woensdag 18 mei 2022 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25