20190211_planten
Onbegrensd

De intelligentie van planten

Eeuwenlang dachten wij dat alleen de mens beschikte over gevoel en intelligentie. Planten en dieren waren van een andere orde. Dit beeld is aan het kantelen: steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ook planten intelligent zijn. Tijdens dit derde programma in de reeks ‘Onbegrensd’ bespreken wetenschappers en kunstenaars de voor ons nog grotendeels verborgen wereld van de intelligentie van planten

In dit programma kijken we met onderzoekers en kunstenaars naar de voor ons nog grotendeels verborgen wereld van de intelligentie van planten. Zo hebben zij, naast de vijf zintuigen van de mens, nog minstens vijftien andere zintuigen. Ze observeren dingen die wij niet kunnen waarnemen, communiceren onderling en geven met hun netwerk aan wortels informatie aan elkaar door. Ze reageren op donker en licht. Vleesetende planten weten dat ze hun bloem wel moeten dichtklappen bij een insect en niet bij iets anders dat op ze neerstrijkt. Ook ervaren planten stress. Hoeveel voelen en ervaren planten precies van de wereld om hen heen? Wat kunnen we in de toekomst met deze nieuwe kennis? En wat betekent dit voor onze omgang met planten?

Over de sprekers

Lisa van Casand is kunstenaar. In 2017 won zij de Heden Startprijs. In haar werk komen onderzoek en kunst samen. de serie Fluorescent Signals, 2017 experimenteert Casand met metingen van het stressniveau van planten in situaties waarin ze niet optimaal kunnen functioneren.

Martijn Rep is hoogleraar Fytopathologie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van de Universiteit van Amsterdam. Rep doet onderzoek naar de interactie tussen planten en pathogenen (fytopathologie).

Moderatie: Nadine Böke.

Gerelateerde programma’s
25 09 25
Toegang tot het recht begint aan de rechtenfaculteiten

Als er geen advocaten meer zijn die burgers bij de rechter of tegen de overheid bijstaan, bestaat onze democratische rechtsstaat alleen nog op papier. Die situatie lijkt meer en meer reëel te worden, doordat er steeds minder sociaal advocaten zijn. Dit terwijl bijna 40% van de bevolking van hun rechtsbijstand afhankelijk is. Is het aan universiteiten om te bevorderen dat rechtenstudenten gaan werken als sociaal advocaat?

Datum
Donderdag 25 sep 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
26 03 25
Psychische (on)gezondheid in het publieke debat
Het lijden verleerd?

De afgelopen jaren halen psychiaters, psychologen en filosofen regelmatig de krant met ferme uitspraken over de mentale weerbaarheid van de gemiddelde burger. Volgens hen zouden we geen onderscheid meer kunnen maken tussen lijden dat bij het leven hoort en ‘echte’ psychische stoornissen. Hoe terecht is die kritiek? En wat doet dat met mensen die worstelen met hun psychische kwetsbaarheid? Naar aanleiding van haar nieuwe boek Mijn bange ik gaat Regine Dugardyn in gesprek.    

Datum
Woensdag 26 mrt 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
17 03 25
Reality check? Duitsland, de NAVO en de nieuwe trans-Atlantische relaties

**er is een technische storing met de livestream, er wordt gezocht naar een oplossing**

De terugkeer van Donald Trump naar het Witte Huis heeft Europa in crisis gebracht, met twijfels over Amerikaanse militaire steun en gedeelde waarden. Europa moet zich herpositioneren, met Duitsland mogelijk in een leidende rol. In deze live-editie van de podcast De Atlantische Blik spreken Anna van Zoest, Ton Nijhuis en Maarten Muns over de NAVO, Europese defensie en de Duits-Amerikaanse band.

Datum
Maandag 17 mrt 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25