20210303_boekcover-naar-omstandigheden-nogal-slecht
Een verhaal over burn-out en depressie

Naar omstandigheden nogal slecht

In haar boek Naar omstandigheden nogal slecht beschrijft Inger Boxsem de burn-out en langdurige depressie die haar met een smak op de bodem van haar gestel en van de sociaal-maatschappelijke ladder wierpen. Met Marian Donner verkent zij het hoe en waarom van die overspannen staat, waarin zoveel mensen in onze samenleving geraken.

Het leven van redacteur en schrijver Inger Boxsem werd hardhandig onderuit geschoffeld door een burn-out en een langdurige depressie. Tijdens haar ziekte en gesprekken met therapeuten, bedrijfsartsen en hoogleraren maakte ze stapels aantekeningen. Over de veeleisende televisiewereld waarin ze jaren werkte, haar goedgehumeurde maar chaotische gezin, haar opname in een kliniek, haar worsteling met antidepressiva, de ziekmakende bezoeken aan het UWV.

In dit programma vertelt Boxsem over haar zoektocht naar genezing en oplossingen, die haar langs schuld, schaamte, begrip en onbegrip voerden. Ook analyseert ze met auteur Marian Donner wat er ten grondslag ligt aan dit veelvoorkomende ziektebeeld. Is zij nou gek of is de hele maatschappij doorgedraaid? Want hoe raken in het gelukkigste land ter wereld 800.000 mensen aan de antidepressiva en evenzoveel in een burn-out?

Over de sprekers

Inger Boxsem werkte als redacteur voor Sonja Barend, Pauw & Witteman en bij verschillende uitgeverijen. Artikelen van haar hand verschenen in ELLE Eten, Het Parool en LINDA. In 2012 maakte ze met fotograaf Wout Jan Balhuizen Vet! Een boek over kinderen met obesitas. Momenteel verdeelt ze haar tijd tussen het schrijven, professioneel koken en beter worden. Met haar man en (volwassen) kinderen beheert ze een collectie modieuze aandoeningen, waaronder dyslexie, ADHD, burn-out en depressie.

Marcella van der Kruk (moderator) studeerde Culturele Antropologie, Nederlandse Taal & Cultuur en Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte onder meer als redactie-assistent bij De Bezige Bij en is sinds 2015 redacteur non-fictie bij Uitgeverij Atlas Contact. In 2019 zat ze in de jury van de Aad Struijs Persprijs voor beste reisjournalistiek.

Marian Donner is schrijver van onder andere het Zelfverwoestingsboek, een aanklacht tegen de zelfhulpindustrie en een cultuur waarin niets ooit goed genoeg is. Ze publiceert geregeld in De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en de Volkskrant.
Gerelateerde programma’s
27 10 20
Van tekentafel tot praktijk
Werken aan welzijn in coronatijd

Covid-19 heeft de manier waarop we leven, leren, werken en creëren beïnvloed; en daarop volgend ook ons digitale, sociale, fysieke en mentale welzijn. De impact op kwetsbare groepen is vaak nog groter dan gemiddeld. Binnen het Co-Well-project ontwikkelen onderzoekers en kwetsbare groepen digitale oplossingen voor welzijnsverbetering.

Datum
Dinsdag 27 okt 2020 17:00 uur
Locatie
Online
02 03 20
Over diagnostisering en (de)stigmatisering
Een plek voor de psyche

Met welke woorden beschrijven wij psychische problematiek, welke plek is er voor haar ingeruimd in onze samenleving? Wat zijn de gevolgen van spreken in ‘normaal’ en ‘verward’, toenemende diagnostisering en stigmatisering?

Datum
Maandag 2 mrt 2020 19:00 uur
Locatie
SPUI25