Pleidooi voor humanisme

Mens worden is een kunst

Wat is de juiste manier van leven? En wat is een goede maatschappij? Aan de hand van de twee grote vragen van Socrates, geeft Nexus-directeur Rob Riemen in zijn nieuwe boek Mens worden is een kunst een aanzet voor een cultuurfilosofisch debat van deze tijd. Hij gaat hierover in gesprek met uitgever Sander van Vlerken.

Let op: aanmelding betreft online deelname via de livestream.

Mens worden is een kunst. Geen wetenschap. Indien het een wetenschap zou zijn dan zouden er bewezen theorieën, eenduidige antwoorden, protocollen en handleidingen voor het leven bestaan. Die zijn er niet. Ieder individu zal met alle verlangens, onzekerheden, twijfels, angsten, nederlagen die inherent zijn aan ons bestaan zijn eigen weg moeten vinden om de menselijkheid te bereiken die ons in staat moet stellen in waarheid te leven, schoonheid te scheppen, compassievol en rechtvaardig te zijn.

Als variaties op een thema biedt Rob Riemen met zijn nieuwe boek vier etudes in de kunst van het mens worden. Een etude met oorlog als leerschool, een etude in het overwinnen van domheid en leugens, een etude in moed en compassie en ten slotte een etude in de verlossing van angst door het scheppend vermogen van de mens en ware liefde. Vier etudes voor ieder die zich bekommert om de twee grote vragen die Socrates ons voorhield: ‘Vertel me, wat is nu de juiste wijze van leven? En wat is een goede maatschappij?’

Over de sprekers

Rob Riemen startte in 1991 met het tijdschrift Nexus, waarna hij in 1994 het Nexus Instituut oprichtte. Als directeur is hij bedenker en initiator van de ideeën en activiteiten van het Nexus Instituut. Hij publiceerde Adel van de geest. Een vergeten ideaal (2008), De eeuwige terugkeer van het fascisme (2010), tevens opgenomen in To Fight Against This Age (2018), en De universiteit van het leven (2013). Zijn werk verschijnt in vierentwintig talen.

Sander van Vlerken is uitgever bij Athenaeum–Polak & Van Gennep.

Gerelateerde programma’s
01 07 24
The Female Impact: 17th Century Women on the Dutch Art Market

Since 2021 the Female Impact project has been studying the impact of women artists, patrons, and other prominent women on the seventeenth-century Dutch art market. What are their latest insights? And which hurdles lie ahead? During the project’s annual summer event, short presentations covering a wide range of topics will show where the Female Impact stands today.

Datum
Maandag 1 jul 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
28 06 24
Het verhaal van de Lage Landen

De populaire tv-series Het verhaal van Nederland en Het verhaal van Vlaanderen roepen allerlei vragen op: wat is de historische waarde(n) van deze series? Welke rol spelen historici in het ‘maken’ ? Voor wie en tegen wie spreken zij? Over deze en andere vragen gaan diverse historici en televisiemakers in debat.

Datum
Vrijdag 28 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
27 06 24
Die Vorleser live
Franz Kafka

Is Kafka zware kost? Ja, zeker. Maar tegelijkertijd een bron van inspiratie, herkenning en levenslessen – voor de samenleving, het individu, de twijfelaar, de familievader. 100 jaar geleden stierf de Tsjechische schrijver Franz Kafka, maar zijn tijdloze werk raakt ons nog steeds. Daarom wijdt de literatuurpodcast Die Vorleser een speciale live-editie aan Kafka, met als gast Abdelkader Benali.

Datum
Donderdag 27 jun 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25