Letteren Live

Letteren Live #17

In deze zeventiende (en laatste) aflevering van Letteren Live, de literaire talkshow van SPUI25, het Letterenfonds en Het Parool zijn te gast: Anne Eekhout, Chris Keulemans en Adri Boon. Presentatie door Marjolijn de Cocq en Gina van den Berg.

In aflevering 17 Letteren Live spreekt Marjolijn de Cocq met Anne Eekhout over het internationale succes van haar nieuwe roman Mary (De Bezige Bij). In deze roman verblijf Mary Shelley  op haar veertiende bij een familie in Schotland, waar een innige vriendschap ontstaat met Isabella Baxter. Samen dwalen ze in het gebied dat al eeuwen verhalen herbergt over monsters en geesten, en op een dag stuiten ze diep in het bos op een man die geen man is. De ledematen log en lelijk, een hoofd dat noch menselijk, noch dierlijk is. Over twee cruciale periodes in het leven van Mary Shelly, auteur van Frankenstein, gaat dit boek.

Vervolgens draagt Chris Keulemans voor uit zijn boek Gastvrijheid – over gastvrijheid, als kunst en als eerste levensbehoefte (Jurgen Maas).

“Ik weet niet of ik haar had gemogen, maar ik had haar zeker willen kennen.” Dat zegt Adri Boon, vertaler van het werk van de Braziliaanse schrijfster Clarice Lispector, over de soms behoorlijk dwingelanderige brieven die ‘de sfinx van Rio de Janeiro’ schreef aan haar zussen – nu ook door hem vertaald en gebundeld als Mijn lievelingen in de Privé-domeinreeks (De Arbeiderspers). Gina van den Berg interviewt hem hierover.

Over de sprekers

Marjolijn de Cocq studeerde Vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1994 is ze werkzaam als journalist. Ze deed onder meer verslag van het Joegoslaviëtribunaal en het Lockerbie-proces. Ook gaf ze leiding aan verschillende redacties van de gpd. Momenteel is De Cocq chef boeken bij Het Parool, waarin ze ook een wekelijkse column heeft. Van haar hand verschenen Beter, slanker, sterker. De mythe van de maakbare mens (2015) en Maar ik hield al wel van je (2020).

Anne Eekhout debuteerde in 2014 met de roman Dogma, die werd genomineerd voor de Bronzen Uil voor het beste debuut, op de longlist stond van de AKO Literatuurprijs en die wordt vertaald in het Duits. In 2016 verscheen Op een nacht (genomineerd voor de BNG Literatuurprijs) en in 2019 Nicolas en de verdwijning van de wereld, dat de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren won. In november 2021 verschijnt de roman Mary waarin met verbluffende verbeeldingskracht de achttienjarige schepper van het meesterwerk Frankenstein tot leven wordt gewekt.

Chris Keulemans is schrijver, essayist, reiziger, veelgevraagd debatvoorzitter. Hij publiceerde fictie en non-fictie, was directeur van De Balie, en oprichter van de literaire boekhandel Perdu en van het cultureel centrum De Tolhuistuin, allebei in Amsterdam. In 2021 verscheen Gastvrijheid, waarin hij in een mix van reisverhalen, observaties, herinneringen en verbeelding op zoek gaat naar de kunst van de gastvrijheid.

Gina van den Berg werkt als Programmamaker non-formele educatie en culturele programmering bij Bibliotheek De tweede verdieping in Nieuwegein. Ze treedt geregeld op als interviewer en presentator. Daarnaast is Gina secretaris in het bestuur van stichting De Eenzame Uitvaart en bestuurslid bij de vrienden van het Natuur-Historisch museum in Rotterdam.

Adri Boon heeft meer dan 60 werken vertaald uit het (Latijns-Amerikaans-) Spaans, Catalaans, Galicisch en Portugees, waaronder Isabel Allende, Paulo Coelho, Eduardo Mendoza, Mercè Rodoreda en Fernando Pessoa. Hij studeerde Spaans aan de Universiteit van Amsterdam met als hoofdvak Spaans en bijvakken Frans en Italiaans. Hij heeft de laatste twee jaar van zijn studie doorgebracht in Madrid en zijn studie afgemaakt aan de Universiteit van Madrid. Tijdens zijn verblijf in Spanje verving hij de bijvakken Frans en Italiaans door Portugees en Catalaans en woont en studeerde hij tevens een tijd in Barcelona en Lissabon om zich te verdiepen in deze twee talen.

Gerelateerde programma’s
05 11 21
Letteren Live #16

In aflevering 16 van Letteren Live interviewt Marjolijn de Cocq Daan Remmerts de Vries over de heruitgave van zijn monumentale roman De harpij. Een kleine geschiedenis van het paradijs (Querido)Charisa Chotoe spreekt met Ianthe Sahadat over haar bijdrage aan de bundel Antonlogie (Atlas Contact) en de betekenis van Anton de Kom. Tussendoor verzorgt Ayesha Harruna Attah een literair intermezzo. 

Datum
Vrijdag 5 nov 2021 12:00 uur
Locatie
Online
01 10 21
Letteren Live #15

In aflevering 15 van Letteren Live interviewt Marjolijn de Cocq Imme Dros over haar nieuwe roman Gisterland (Van Oorschot). Mariken Heitman en Kenneth van Zijl gaan in gesprek over Heitmans nieuwe roman Wormmaan (Atlas Contact). Tussendoor schijnt Roeland Dobbelaer zijn licht op twee romans die dit jaar verschenen over Frida Kahlo bij uitgeverij Orlando.

Datum
Vrijdag 1 okt 2021 12:00 uur
Locatie
Online
25 06 21
Letteren Live #14

In aflevering 14 van Letteren Live, de literaire talkshow van SPUI25, Het Parool en het Letterenfonds interviewt Marjolijn de Cocq schrijver en performer Elfie Tromp over de vraag wat je als schrijver mag zeggen, wat kunst kan doen en haar in september te verschijnen roman Pietà (De Geus). Tromp: ‘Ik wil ook wel echt dat het een pleidooi is voor andermans woede en dat je niet meteen daardoor gepantserd hoeft te worden of niet meteen stelling hoeft te nemen daartegen.’

Mischa Andriessen draagt intieme gedichten voor uit zijn nieuwe bundel Het drogsyndicaat (Querido): ‘De ontdekking zal niet het zien zijn / de ontdekking zal niet het horen, niet het weten en zeker niet het nietsdoen zijn / de angst te laten zien zal de ontdekking zijn’

Tot slot spreken Koen Hilberdink en Graa Boomsma over de vele levens van vijftiger Bert Schierbeek, onderwerp van Boomsma’s nieuwe biografie Niemand is waterdicht (De Bezige Bij). ‘Ik had die biografie van Hermans ook wel willen schrijven,’ bekent Boomsma, ‘maar ik heb maar één leven. Hoewel Bert Schierbeek zei: “Ik heb wel 77 levens, het is een kwestie van hoe ik het ‘ik’ interpreteer.”’

Datum
Vrijdag 25 jun 2021 00:00 uur
Locatie
Online