Letteren Live

Letteren Live #14

In aflevering 14 van Letteren Live, de literaire talkshow van SPUI25, Het Parool en het Letterenfonds interviewt Marjolijn de Cocq schrijver en performer Elfie Tromp over de vraag wat je als schrijver mag zeggen, wat kunst kan doen en haar in september te verschijnen roman Pietà (De Geus). Tromp: ‘Ik wil ook wel echt dat het een pleidooi is voor andermans woede en dat je niet meteen daardoor gepantserd hoeft te worden of niet meteen stelling hoeft te nemen daartegen.’

Mischa Andriessen draagt intieme gedichten voor uit zijn nieuwe bundel Het drogsyndicaat (Querido): ‘De ontdekking zal niet het zien zijn / de ontdekking zal niet het horen, niet het weten en zeker niet het nietsdoen zijn / de angst te laten zien zal de ontdekking zijn’

Tot slot spreken Koen Hilberdink en Graa Boomsma over de vele levens van vijftiger Bert Schierbeek, onderwerp van Boomsma’s nieuwe biografie Niemand is waterdicht (De Bezige Bij). ‘Ik had die biografie van Hermans ook wel willen schrijven,’ bekent Boomsma, ‘maar ik heb maar één leven. Hoewel Bert Schierbeek zei: “Ik heb wel 77 levens, het is een kwestie van hoe ik het ‘ik’ interpreteer.”’

NB dit is geen live programma, je ontvangt de link naar de uitzending zodra deze beschikbaar is.

 

Over de sprekers

Mischa Andriessen debuteerde in 2008 met Uitzien met D, waarvoor hij de C. Buddingh’-prijs ontving. In 2012 volgde de bundel Huisverraad, die werd bekroond met de J.C. Bloem-Poëzieprijs. In 2014 werd hem het Charlotte Köhler Stipendium toegekend. Voor zijn vorige bundel, Winterlaken, ontving hij de Awater Poëzieprijs 2019.

Elfie Tromp is schrijver, performer en presentator. CPNB kroonde haar zomerdichter van 2020. Underdog, haar tweede roman, werd o.a. genomineerd voor de BNG Literatuurprijs. Ze schrijft columns voor o.a. De Nieuws BV en is regelmatig presentator van Nooit Meer Slapen en gast in VPRO Mondo en M. Op Instagram-TV en YouTube presenteert zij elke zondag ‘Dichter in Drag’, waar poëzie, glitters, dichters en drags elkaar ontmoeten. Haar nieuwe roman Pietà verschijnt later deze zomer.In het najaar van 2021 speelt ze met NIET VANDAAG SATAN (maar wel vanavond) in de theaters.

Graa Boomsma is schrijver en essayist en sinds 1988 literair medewerker van De Groene Amsterdammer. Zijn romans De laatste tyfoon (1992) en Laagland (1999) werden genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. In 2017 verscheen zijn veelgeprezen biografie van A. Alberts, Leven op de rand. In 2021 bezorgde Boomsma de bundel vaarwel. achtergelaten gedichten van Lucebert. Hij kwam deze gedichten, die in de vergetelheid waren geraakt, op het spoor tijdens zijn onderzoek voor Niemand is waterdicht, de biografie van Bert Schierbeek.

Koen Hilberdink is biograaf en adviseur van wetenschappelijke en culturele instellingen. Hij promoveerde op Ik ben een vreemdeling. Ik sta apart. Een biografie van Paul Rodenko (2000) en was de bezorger van Rodenko’s essays en kritieken. In november 2007 verscheen zijn biografie over Hans Lodeizen, in 2017 J.B.W.P. Het leven van Johan Polak. Het laatste boek werd voor diverse prijzen genomineerd. Momenteel werkt hij aan een biografie van de psychiater en psychoanalyticus P.C. Kuiper.

Marjolijn de Cocq studeerde Vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1994 is ze werkzaam als journalist. Ze deed onder meer verslag van het Joegoslaviëtribunaal en het Lockerbie-proces. Ook gaf ze leiding aan verschillende redacties van de gpd. Momenteel is De Cocq chef boeken bij Het Parool, waarin ze ook een wekelijkse column heeft. Van haar hand verschenen Beter, slanker, sterker. De mythe van de maakbare mens (2015) en Maar ik hield al wel van je (2020).

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
01 06 21
Letteren Live #13

In aflevering 13 van Letteren Live, de literaire talkshow van SPUI25, Het Parool en het Letterenfonds, interviewt Marjolijn de Cocq Nico Dros over Willem die Madoc maakte (Van Oorschot). Dros werd op de middelbare school al gegrepen door de beginregel van Van den vos Reynaerde. De regel vormde het startpunt voor zijn nieuwste roman, een werk dat epische proporties aanneemt. Hoe zijn boek tot stand kwam, en wie en wat hem tijdens het werken bijstonden, bespreekt hij met Marjolijn de Cocq. ‘Ik weet nog dat ik dacht: het moet een beetje een groots werk worden.’

Babs Gons verzorgt een literair intermezzo en draagt voor uit haar nieuwe bundel Doe het toch maar (Atlas Contact): ‘hoe wil ik mijn taal?/ik wil mijn taal met ruimte/voor interpretatie’.

Ten slotte spreken Thomas Möhlmann en Alfred Schaffer over Schaffers oeuvre en de P.C. Hooftprijs voor poëzie. ‘Je eigen werk typeren is godsonmogelijk’, meent Schaffer. Toch onderneemt hij een goede poging daartoe in zijn gesprek met collega-dichter Thomas Möhlmann. Ze praten over zijn oeuvre, het schrijven, lezen en leven in verschillende talen en landen en het onverwacht winnen van die indrukwekkend prijs.

Datum
Dinsdag 1 jun 2021 00:00 uur
Locatie
Online
22 04 21
Literaire talkshow!
Letteren Live #12

Marjolijn de Cocq en Dieuwertje Mertens presenteren de twaalfde aflevering van de literaire talkshow van Het Parool, het Nederlands Letterenfonds en SPUI25. De gasten van deze editie zijn Rokus Hofstede, Mensje van Keulen en Simone Atangana Bekon

Datum
Donderdag 22 apr 2021 17:00 uur
Locatie
Online
01 04 21
Literaire talkshow!
Letteren Live #11

Marjolijn de Cocq en Alexander Reeuwijk presenteren het programma, dat ook per video wordt verspreid. De gasten van deze elfde editie zijn Frank Westerman, Sholeh Rezazadeh en Gerda Blees.

Datum
Donderdag 1 apr 2021 17:00 uur
Locatie
Online