Hoe een generatie God inruilde voor het ware socialisme

Kind van Maria en Mao

In Kind van Maria en Mao vertelt Jos Palm het grotere verhaal over de breuk in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen God verdween uit Nederland. Een hele generatie zette God aan de kant voor socialistische idealen. Wim Berkelaar en Laura Stek praten met Jos Palm over roomse en christelijke jongeren die hun barmhartige energie gingen richten op de arbeidersklasse en onderdrukten elders in de wereld. Nelleke Noordervliet draagt een column voor.

Als kind kleurden ze plaatjes van Jezus, plakten ze engeltjes in hun schriftjes en spaarden ze zilverpapier voor de missie. Jaren later plakte Jos Palm net als zijn twee oudere zussen zegeltjes met het hoofd van Marx erop in het boekje van de toenmalige Maoïstische Socialistische Partij. Maria was ingeruild voor Mao. En Palm was niet de enige die God aan de kant deed voor Lenin en andere nieuwe wereldse – naar later bleek – foute heiligen. Overal zaten de ooit roomse en christelijke jongeren omhoog met een overschot aan barmhartige energie, die ze op de nieuwe armen, de arbeidersklasse in Nederland, en op de onderdrukten elders in de wereld richtten. Jos Palm, Wim Berkelaar en Laura Stek gaan hierover naar aanleiding van dit boek van Palm in gesprek, Nelleke Noordervliet verzorgt een column.

Over de sprekers

Jos Palm is historicus en journalist. Hij is presentator van OVT, het historisch radioprogramma van de VPRO en schrijft voor Trouw, NRC Handelsblad en Historisch Nieuwsblad. Zijn biografie over Ben Jolink, Oerend hard, werd een grote bestseller, en Moederkerk werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs.

Wim Berkelaar is als historicus verbonden aan het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme aan de Vrije Universiteit. Hij publiceert vooral over historiografie, de Tweede Wereldoorlog en literatuurgeschiedenis.

Laura Stek is radio- en documentairemaker bij de VPRO. Naast haar functie als presentator bij OVT (NPORadio1) werkt Stek aan narratieve podcasts, radiodocumentaires en films. Ze houdt van inhoudelijk gelaagde onderwerpen met ruimte voor vorm-experiment.

Nelleke Noordervliet is schrijver en columnist voor Trouw en voor OVT. Haar boeken zijn meermaals genomineerd en bekroond, en in verschillende talen vertaald. In 2022 ontving zij de Gouden Ganzenveer.

Gerelateerde programma’s
27 03 24
Grootse gedachten: extremen in democratisch Nederland

In 1918 riep de sociaaldemocratische partijleider Pieter Jelles Troelstra de revolutie uit en in 2023 won Geert Wilders de Tweede Kamerverkiezing. In zijn nieuwe boek Grootse gedachten, laat historicus Hans Schoots zien dat in de ruime eeuw daartussen in Nederland altijd radicalen en extremisten zijn geweest. Vanavond buigt hij zich met verschillende deskundigen over deze turbulente geschiedenis.

Datum
Woensdag 27 mrt 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
12 04 24
Omvolking. Een gewelddadige complottheorie onder de loep

Omvolking. De term heeft zich vanuit extreemrechtse hoek een weg gebaand naar de mainstream politieke arena. Wat houdt omvolkingsdenken precies in, waar komt het vandaan en waarom is het een gevaarlijke ideologie? Ter gelegenheid van het boek The Politics of Replacement komen redacteur en auteurs deze middag samen om deze complottheorie ter discussie te stellen.

Datum
Vrijdag 12 apr 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 07 24
One Step Forward, Two Steps Back. Postcolonialism and the West

There are many ways to understand the theoretical and political claims of recent postcolonialism. In this lecture, Axel Honneth understands it as a powerful and fully legitimate attempt to raise awareness of the fact that colonialism is still oppressively present in the West, even in an age that presents itself as postcolonial. In order to meet this challenge, Honneth will explore in what ways European culture needs to change its own self-understanding with regard to the past, the present and the future.

Datum
Donderdag 4 jul 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25