20190528_julia-blackburn-in-gesprek-met
Mirjam van Hengel in gesprek met

Julia Blackburn

Mirjam van Hengel gaat met Julia Blackburn in gesprek over haar nieuwe boek, Lied van de tijd. Hierin onderzoekt Blackburn op bijzondere wijze de geschiedenis van het Doggerland, een gigantisch laagland dat ooit de oostkust van Engeland ooit direct verbond met Nederland en het vasteland van Europa – totdat de stijgende zeespiegel het gebied voorgoed overspoelde rond 5000 voor Christus.

Let op: de voertaal van dit programma is Engels. 

Julia Blackburn verweeft fragmenten uit haar eigen leven met de verhalen van de mensen die onderzoek doen naar de geschiedenis van Doggerland. Ze bezoekt Nederlandse vissers die slagtanden en botten van mammoeten en andere dieren uit de Noordzee vissen. In Denemarken maakt ze kennis met de Man van Tollund, al tweeduizend jaar perfect bewaard in het veen, waardoor het lijkt alsof hij elk moment wakker kan worden. In dit programma kijken we naar deze bijzondere geschiedenis en bespreekt Mirjam van Hengel de werkwijze en het oeuvre van Blackburn.

Over de sprekers

Julia Blackburn is de auteur van zeven non-fictieboeken (waaronder Old Man Goya) en twee romans: Het boek van kleur en De melaatse en zijn metgezellen. Het succesvolle Wij Drieën’dat in 2009 verscheen, werd bekroond met de prestigieuze PEN/Ackerley Prize.

Mirjam van Hengel (1967) is auteur, redacteur en programmamaker. In 2014 verscheen haar boek Hoe mooi alles. Leo en Tineke Vroman, een liefde in oorlogstijd, dat lovend werd ontvangen en bewerkt tot theaterstuk. Vorig jaar verscheen van haar hand de biografie van Remco Campert, Een knipperend ogenblik, volgens de pers ‘een cadeau voor Remco Campert en zijn lezers’, geschreven met ‘een prachtige, soepele pen.’