12-dno-judithatriumphans-web.jpg
© Nationale Opera & Ballet
Sterke vrouwen in de kunst

Juditha Triumphans

Juditha Triumphans is een theatrale uitvoering van Vivaldi’s oratorium over de bijbelse heldin Judith. Hoe werden zij en andere sterke vrouwen door de eeuwen heen verbeeld? En wat zegt die geschiedenis over de hedendaagse mythevorming rondom krachtige of ‘gevaarlijke’ vrouwen?

Het bijbelboek Judith verhaalt over een vrouw die haar volk redt van de ondergang door haar moed, wijsheid en schoonheid — en door haar rotsvaste vertrouwen in god. Ze verleidt de Assyrische generaal Holofernes, die haar dorp dreigt te vernietigen en weet hem uiteindelijk te onthoofden. Talloze kunstenaars en schrijvers lieten zich inspireren door Judith. Voor de bijbel en de vroegchristelijke kunstenaars is Judith ontegenzeglijk een heldin en heilige. Vanaf de 19de eeuw kantelt het beeld: Judith groeit uit tot een gelaagde, ‘moderne’ persoonlijkheid met talloze gezichten en drijfveren: een complexe vrouw die de moderne mens uitdaagt tot nieuwe en urgente vragen over zichzelf.

In dit programma geeft Sara Crombach, concertpianiste en gastonderzoeker aan de UvA, een lezing over de verbeelding van sterke vrouwen in de kunst. Moderatie: Diederik Burgersdijk

Gerelateerde programma’s
21 01 19
De Grote Amerikaanse Opera?
Porgy and Bess

Amerika heeft tussen 1850 en 1950 de sterke behoefte gevoeld om ‘nationale klassiekers’ te produceren, in analogie aan de Europese landen: zo zocht men naast de ‘great American novel’ ook naar een nationale Amerikaanse opera. Joep Leerssen spreekt hierover in de Nationale Opera & Ballet.

Datum
Maandag 21 jan 2019 20:00 uur
Locatie
Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal