Oekraïne en Rusland: de verbeelding van een regio

Informatie

De Russische oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote publieke honger naar informatie. Wat zijn de oorzaken en gevolgen van de invasie? Welke rol spelen echte dan wel verzonnen historische tradities in de strijd? Hoe brengen we geopolitieke, militaire en cultuurhistorische kennis het best samen? En hoe kan informatie – en de strijd tegen (online én offline) desinformatie – helpen om onze veiligheid te waarborgen? Over deze vragen gaan we in gesprek met experts uit drie verschillende disciplines: wetenschap, diplomatie en defensie.

Over de sprekers

Ellen Rutten is hoogleraar Slavische talen en culturen aan de Universiteit van Amsterdam en hoofdredacteur van Elsevier tijdschrift Russian Literature. Ze houdt zich in het bijzonder bezig met post-sovjet literatuur en kunst, digitale cultuur, sociale media en herinneringsdiscours. Ze is auteur van onder meer Unattainable Bride Russia: Gendering Nation, State and Intelligentsia in Russian Intellectual Culture (Northwestern University Press, 2010), samen met Vera Zvereva en Julie Fedor (eds.), Memory, Conflict and New Media: Web Wars in Post-Socialist States (Routledge, 2013) en Sincerity after Communism: A Cultural History (Yale University Press, 2017).

Tom Middendorp was oud-commandant der Nederlandse Strijdkrachten van 2017-2022. Hij studeerde aan de Koninklijke Militaire Academie, het Genie-opleidingscentrum in Vught en het Command and General Staff College in Kansas in de Verenigde Staten. In 2018 werd hij benoemd tot adjudant van de Koning in buitengewone dienst voor bewezen diensten aan de Nederlandse Krijgsmacht. Middendorp is voorzitter van de International Military Council on Climate en speciaal veiligheidsgezant voor de European Defense Cooperation.

Arnout Brouwers is politiek redacteur op de Haagse redactie van de Volkskrant. Hij volgt er Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Defensie. Voor de Volkskrant schrijft hij ook veel over de oorlog in Oekraïne. Hij komt al sinds begin jaren negentig in Rusland en werkte van 2006 tot 2013 hij als correspondent in Moskou. In die hoedanigheid versloeg hij ook de Georgie Oorlog van 2008. Hij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam, Smith College (Northampton) en The Fletcher School of law and Diplomacy (Boston). Brouwers is auteur van Rodina (2018), een verhalenbundel over Rusland en Belarus.

Jennifer Duin (moderator) is student Slavische talen en culturen en Nederlandse taal en communicatie aan de Universiteit van Amsterdam en werkzaam als persoonlijk assistent van Derk Sauer bij The Moscow Times. Ze is initiatiefnemer en organisator van de programmareeks Oekraïne en Rusland: de verbeelding van een regio. Haar interesse ligt bij geopolitieke ontwikkelingen, met name ten aanzien van de huidige Russische inval in Oekraïne. Momenteel is zij naast haar studies en werk bezig met een stage aan de UvA voor de opleiding Slavische talen en culturen met verscheidene zaken die gerelateerd zijn aan de Russische inval.

Gerelateerde programma’s
09 06 22
Oekraïne en Rusland: de verbeelding van een regio
Letteren

De Russische oorlog in Oekraïne speelt zich af op straat, in media, online, en hij wordt verbeeld in taal en literatuur. Woorden brengen troost en verbinding, maar ze kunnen ook verdelen en schaden. Welke rol spelen journalistieke teksten in deze en andere oorlogen? Waarom kunnen we niet zonder proza en poëzie in tijden van strijd? En hoe verandert een oorlog de manier waarop we praten en schrijven? We bestuderen deze vragen met literair vertalers en journalisten die Rusland, Oekraïne en de voormalige Sovjet-Unie van binnenuit kennen.

Datum
Donderdag 9 jun 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 05 22
Ukraine and Russia: the Imagination of a Region
Identities

Do countries have their own unique identity? How do identities on geographical maps relate to identities on our mental maps of the world? Where is Ukraine (and where Russia) on the mental map of public and academic communities? How are assumptions about cultural and local identities deployed in political domains? And what role do these assumptions play in international relations? These old questions achieve new meaning in the Russian war in Ukraine. We investigate them with renowned European scholars and writers, who each have special personal and/or family ties with Central and Eastern Europe.

Datum
Maandag 16 mei 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
21 04 22
Oekraïne en Rusland: de verbeelding van een regio
Narratieven

De Russische invasie in Oekraïne wordt omgeven door narratieven: verhalen die legitimeren, duiden, activeren of getuigen. Welke verhalen worden door wie en met welk doel verteld? Welke oude en nieuwe verhalen over de regio weerklinken in deze oorlog? Hoe verhouden Oekraïense en Russische narratieven zich tot elkaar – en welke rol speelt ‘het Westen’ als actor en als concept hierbinnen? Met verschillende Rusland-kenners, schrijvers en journalisten onderzoeken we deze vragen om de betekenis van de huidige oorlogsnarratieven in kaart te brengen.

Datum
Donderdag 21 apr 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25