Literair interview over Alkibiades

Ilja Leonard Pfeijffer en de mooiste man van Griekenland

In zijn nieuwe, monumentale en rijk gedocumenteerde historische roman Alkibiades vertelt Ilja Leonard Pfeijffer het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Vanavond gaat literair journalist Jelle Van Riet met Pfeijffer in gesprek over zijn nieuwe roman en het najagen van ambities in een onvolmaakte wereld. Met een historische introductie op Alkibiades door Diederik Burgersdijk.

Koop hier uw ticket.

Alkibiades was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Zijn verhaal is voor ons een reis door de tijd naar de wereld van bijna tweeënhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen, die voor ons verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene. De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was. Was hij de populist die de democratie heeft ontmanteld of had hij de redder van Athene kunnen zijn? In deze roman legt hij verantwoording af over zijn idealen, strategieën en levenslange strijd.

Over de sprekers

Ilja Leonard Pfeijffer schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. Hij woont en werkt in Genua. In 1998 won hij de C. Buddingh’-prijs voor zijn dichtbundel Van de vierkante man. In 2014 won hij de Libris Literatuurprijs met zijn roman La Superba (2013). Hij heeft internationaal naam gemaakt met een veertigtal boeken waaronder Grand Hotel Europa, de roman die al anderhalf jaar de bestsellerlijsten dicteert. In 2015 was Pfeijffer de auteur van het Poëziegeschenk, Giro giro tondo, een obsessie en in 2022 de auteur van het Boekenweekgeschenk, Monterosso, mon amour.

Diederik Burgersdijk is Universitair Docent Oude Geschiedenis en Klassieke Literatuur aan de Universiteit Utrecht en moderator bij SPUI25. Hij publiceerde diverse boeken bij Brill Publishers in Leiden, en bij Uitgeverij Athenaeum, meest recent Gymnasium. Geschiedenis van een eliteschool (2022). Hij is mede-vertaler van Cornelius Nepos. Macht en moraal, de oudste Latijnse biograaf, met onder meer biografieën van Hannibal en Alkibiades.

Jelle Van Riet is freelance literair journalist. Zij schrijft voor De Standaard, treedt vaak op als interviewer en gastvrouw en zetelde in verschillende literaire jury’s. Zij is het hoofd en het hart van Rietepetite, een vereniging die verleidelijke projecten op touw zet met kwaliteitsrijke (jeugd)literatuur en poëzie als potgrond.

Gerelateerde programma’s
23 05 24
Over de heersers van het Romeinse Rijk
Een avond met Mary Beard

De bekende emeritus-hoogleraar en auteur Mary Beard gaat deze avond in gesprek met filosoof Tinneke Beeckman over de heersers van het Romeinse Rijk. Wat deden zij, en waarom? En waarom worden er over hen zulke buitenissige en soms ook lugubere verhalen verteld?

Datum
Donderdag 23 mei 2024 20:00 uur
Locatie
Aula
07 12 23
Le Mage du Kremlin: Margot Dijkgraaf interviewt Giuliano da Empoli

Op deze avond vindt een langverwachte ontmoeting plaats met de Italiaans-Zwitserse Franstalige schrijver Giuliano da Empoli. Hij won de Nederlandse Choix Goncourt 2022 met zijn boek Le Mage du Kremlin, De Kremlin Fluisteraar. Margot Dijkgraaf gaat met hem in gesprek over zijn boek en schrijverschap.

Datum
Donderdag 7 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
09 11 23
Theo Thijssen: schrijver, schoolmeester en socialist

Theo Thijssen (1879–1943) is vooral bekend als schrijver van Kees de jongen (1923), maar Thijssen was zo veel méér. In de nieuwe biografie schetst Peter-Paul de Baar een beeld van Thijssen als mens en literator en toont hij hoe actueel veel van zijn ideeën over onderwijs nog steeds zijn. Ons panel van liefhebbers en deskundigen buigt zich vanavond over de nalatenschap van deze schrijver, schoolmeester en socialist.

Datum
Donderdag 9 nov 2023 20:00 uur
Locatie
Aula