© Sander Patelski.
Genezen van een obsessief-compulsieve stoornis

‘Ik dwang’

Van zijn twaalfde tot zijn tweeëntwintigste bevindt Erwin Roebroeks zich in de greep van een dwangstoornis. In Ik dwang (De Bezige Bij) vertelt hij over de kwelling van leven met dwang en zijn wonderlijke genezing. In dit programma vertelt filosoof en psychiater Damiaan Denys meer over over dwangstoornissen en Roebroeks’ boek. Roebroeks gaat in op het verschil tussen gezonde en ongezonde obsessies.

Let op. Er zijn geen plekken meer beschikbaar voor de zaal van SPUI25. Je kunt dit programma alleen nog online bijwonen. Meld je aan voor de livestream.

Erwin Roebroeks douchte tijdens zijn dwangstoornis acht uur per dag, dronk zeepsop terwijl hij chirurgenkleding droeg, en sneed zijn huid open om die vanbinnen schoon te kunnen maken. De medische wereld schreeft hem aanvankelijk af, hij zal nooit van zijn ernstige obsessief-compulsieve stoornissen (ocs) afkomen. En toch, na een langdurig proces en een driejarige klinische behandeling met de meest extreme therapieën, lukte hem wat vrijwel nooit iemand lukt. Hij is verlost van zijn dwang. Als herboren verliet hij de kliniek, om daarbuiten te worden geconfronteerd met de jaren die hij miste. Wat betekent de wijde wereld voor iemand die in een geïsoleerde kliniek het donkerste in zichzelf heeft gezien? Wat houden vriendschap en liefde in voor een man die grote eenzaamheid heeft gekend? Tijdens deze avond zal Erwin vertellen over zijn leven met dwang en de periode erna, en over zijn nieuwe vrolijke obsessie: het vinden van de verloren gewaande opera ‘Arianna’. Aan de hand hiervan zal hij duiden hoe deze zoektocht zich onderscheidt van een ongezonde obsessie. Filosoof en psychiater Damiaan Denys, die tevens meewerkte aan het boek, praat mee over Roebroeks bijzonder verhaal en zijn boek.

Over de sprekers

Erwin Roebroeks werkt als schrijver, onderzoeker en curator op het gebied van muziek en opera. Hij studeerde bedrijfscommunicatie en vergelijkende kunstwetenschap. Roebroeks was criticus voor Neue Zeitschrift für Musik en schreef programmatoelichtingen en essays voor onder meer het Concertgebouworkest en de Bayerische Staatsoper. Hij programmeerde diverse muziekfestivals en was gastcurator bij La Biennale di Venezia.

Damiaan Denys is hoogleraar Psychiatrie aan de UvA en afdelingshoofd aan het Amsterdam UMC. Zijn onderzoek richt zich op de ontwikkeling van diepe hersenstimulatie voor psychiatrische aandoeningen. In 2020 ontving hij de Ig Nobelprijs voor zijn ontdekking van misofonie. Denys denkt op het kruispunt van psychiatrie, filosofie en neurowetenschappen. Zijn laatste boek, Het tekort van het teveel (Nijgh & Van Ditmar 2020), biedt een indringende analyse van onze zieke relatie met het gezonde psychisch lijden.

Gerelateerde programma’s
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Dieuwertje Mertens, Marja Pruis en Simone Atangana Bekono gaan onder leiding van Joyce Roodnat in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
05 02 24
De auteur leeft: Hannes Meinkema!

In november 2022 overleed schrijver, dichter en literatuurwetenschapper Hannes Meinkema, waarna haar feministische cultroman En dan is er koffie (1976) snel herdrukt werd. Ze schreef echter heel veel meer: romans, essays, poëzie, thrillers, en met Ethel Portnoy richtte ze in 1978 het tijdschrift Chrysallis op, waar vrouwelijke auteurs voorrang genoten. Tijdens De auteur leeft: Hannes Meinkema! gaan liefhebbers en kenners van Meinkema’s werk met elkaar in gesprek over wat haar werk zo goed maakt en waarom het gelezen dient te worden.

Datum
Maandag 5 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 01 24
Een andere blik op gezondheid, ziekte, beperkingen en sociale uitsluiting
Nieuwe lichamelijkheid

Het wordt zwarte lichamen, vrouwenlichamen, dikke lichamen en depressieve lichamen niet gemakkelijk gemaakt in onze samenleving. Jenny Slatman, filosoof en auteur van het boek Nieuwe lichamelijkheid gaat in gesprek met Annemie Halsema, Jacqueline Kool en Alana Helberg-Proctor over de vraag wie zich hier nou eigenlijk moet aanpassen: het individu of de samenleving.

Datum
Maandag 22 jan 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25