© Sander Patelski.
Genezen van een obsessief-compulsieve stoornis

‘Ik dwang’

Van zijn twaalfde tot zijn tweeëntwintigste bevindt Erwin Roebroeks zich in de greep van een dwangstoornis. In Ik dwang (De Bezige Bij) vertelt hij over de kwelling van leven met dwang en zijn wonderlijke genezing. In dit programma vertelt filosoof en psychiater Damiaan Denys meer over over dwangstoornissen en Roebroeks’ boek. Roebroeks gaat in op het verschil tussen gezonde en ongezonde obsessies.

Let op. Er zijn geen plekken meer beschikbaar voor de zaal van SPUI25. Je kunt dit programma alleen nog online bijwonen. Meld je aan voor de livestream.

Erwin Roebroeks douchte tijdens zijn dwangstoornis acht uur per dag, dronk zeepsop terwijl hij chirurgenkleding droeg, en sneed zijn huid open om die vanbinnen schoon te kunnen maken. De medische wereld schreeft hem aanvankelijk af, hij zal nooit van zijn ernstige obsessief-compulsieve stoornissen (ocs) afkomen. En toch, na een langdurig proces en een driejarige klinische behandeling met de meest extreme therapieën, lukte hem wat vrijwel nooit iemand lukt. Hij is verlost van zijn dwang. Als herboren verliet hij de kliniek, om daarbuiten te worden geconfronteerd met de jaren die hij miste. Wat betekent de wijde wereld voor iemand die in een geïsoleerde kliniek het donkerste in zichzelf heeft gezien? Wat houden vriendschap en liefde in voor een man die grote eenzaamheid heeft gekend? Tijdens deze avond zal Erwin vertellen over zijn leven met dwang en de periode erna, en over zijn nieuwe vrolijke obsessie: het vinden van de verloren gewaande opera ‘Arianna’. Aan de hand hiervan zal hij duiden hoe deze zoektocht zich onderscheidt van een ongezonde obsessie. Filosoof en psychiater Damiaan Denys, die tevens meewerkte aan het boek, praat mee over Roebroeks bijzonder verhaal en zijn boek.

Over de sprekers

Erwin Roebroeks werkt als schrijver, onderzoeker en curator op het gebied van muziek en opera. Hij studeerde bedrijfscommunicatie en vergelijkende kunstwetenschap. Roebroeks was criticus voor Neue Zeitschrift für Musik en schreef programmatoelichtingen en essays voor onder meer het Concertgebouworkest en de Bayerische Staatsoper. Hij programmeerde diverse muziekfestivals en was gastcurator bij La Biennale di Venezia.

Damiaan Denys is hoogleraar Psychiatrie aan de UvA en afdelingshoofd aan het Amsterdam UMC. Zijn onderzoek richt zich op de ontwikkeling van diepe hersenstimulatie voor psychiatrische aandoeningen. In 2020 ontving hij de Ig Nobelprijs voor zijn ontdekking van misofonie. Denys denkt op het kruispunt van psychiatrie, filosofie en neurowetenschappen. Zijn laatste boek, Het tekort van het teveel (Nijgh & Van Ditmar 2020), biedt een indringende analyse van onze zieke relatie met het gezonde psychisch lijden.

Gerelateerde programma’s
08 11 22
SPUI25-jubileumlezing door Andrea Wulf
Rebelse Genieën

Individualisme, zelfbeschikking, vrijheid: het zijn centrale begrippen in onze maatschappij. Toch waren deze ideeën lange tijd niet vanzelfsprekend. Speciaal voor het 15-jarig jubileum van SPUI25 komt Andrea Wulf naar Amsterdam om te spreken over de wervelende geschiedenis van de eerste romantici en de uitvinding van het ‘zelf’, neergeschreven in haar nog te verschijnen boek Rebelse Genieën.

Datum
Dinsdag 8 nov 2022 20:00 – 21:30
Locatie
Aula
06 04 22
Hoe een leven in media ons ooggetuige van oorlog maakt
De Russische invasie in media

We leven in media. Alle aspecten van ons leven hebben op de een of andere manier te maken met media. Zo ook oorlog. Deze avond licht hoogleraar Mediastudies Mark Deuze toe op welke manieren media een rol spelen in de oorlog in Oekraïne, en hoe wij ons daarin staande kunnen houden – niet alleen op basis van digitale geletterdheid, maar juist ook door emotionele geletterdheid

Datum
Woensdag 6 apr 2022 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
23 03 22
De Beauvoir, Paglia en Peterson
Macht, seks en mythe

In De tweede sekse verklaart Simone de Beauvoir de hardnekkigheid van asymmetrische machtsverhoudingen tussen de seksen uit onderliggende mythische verhalen en voorstellingen. Maar daaraan voegt ze toe dat deze ‘dromen van de mensheid’ historisch bepaald zijn, en dus veranderlijk. Volgens Camille Paglia en Jordan Peterson echter zijn de dominante mythen over macht, seks en sekse tijdloos en onontkoombaar. In haar lezing onderzoekt Karen Vintges een aantal invloedrijke theorieën over seks en seksenverhoudingen.

Datum
Woensdag 23 mrt 2022 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25