© Sander Patelski.
Genezen van een obsessief-compulsieve stoornis

‘Ik dwang’

Van zijn twaalfde tot zijn tweeëntwintigste bevindt Erwin Roebroeks zich in de greep van een dwangstoornis. In Ik dwang (De Bezige Bij) vertelt hij over de kwelling van leven met dwang en zijn wonderlijke genezing. In dit programma vertelt filosoof en psychiater Damiaan Denys meer over over dwangstoornissen en Roebroeks’ boek. Roebroeks gaat in op het verschil tussen gezonde en ongezonde obsessies.

Let op. Er zijn geen plekken meer beschikbaar voor de zaal van SPUI25. Je kunt dit programma alleen nog online bijwonen. Meld je aan voor de livestream.

Erwin Roebroeks douchte tijdens zijn dwangstoornis acht uur per dag, dronk zeepsop terwijl hij chirurgenkleding droeg, en sneed zijn huid open om die vanbinnen schoon te kunnen maken. De medische wereld schreeft hem aanvankelijk af, hij zal nooit van zijn ernstige obsessief-compulsieve stoornissen (ocs) afkomen. En toch, na een langdurig proces en een driejarige klinische behandeling met de meest extreme therapieën, lukte hem wat vrijwel nooit iemand lukt. Hij is verlost van zijn dwang. Als herboren verliet hij de kliniek, om daarbuiten te worden geconfronteerd met de jaren die hij miste. Wat betekent de wijde wereld voor iemand die in een geïsoleerde kliniek het donkerste in zichzelf heeft gezien? Wat houden vriendschap en liefde in voor een man die grote eenzaamheid heeft gekend? Tijdens deze avond zal Erwin vertellen over zijn leven met dwang en de periode erna, en over zijn nieuwe vrolijke obsessie: het vinden van de verloren gewaande opera ‘Arianna’. Aan de hand hiervan zal hij duiden hoe deze zoektocht zich onderscheidt van een ongezonde obsessie. Filosoof en psychiater Damiaan Denys, die tevens meewerkte aan het boek, praat mee over Roebroeks bijzonder verhaal en zijn boek.

Over de sprekers

Erwin Roebroeks werkt als schrijver, onderzoeker en curator op het gebied van muziek en opera. Hij studeerde bedrijfscommunicatie en vergelijkende kunstwetenschap. Roebroeks was criticus voor Neue Zeitschrift für Musik en schreef programmatoelichtingen en essays voor onder meer het Concertgebouworkest en de Bayerische Staatsoper. Hij programmeerde diverse muziekfestivals en was gastcurator bij La Biennale di Venezia.

Damiaan Denys is hoogleraar Psychiatrie aan de UvA en afdelingshoofd aan het Amsterdam UMC. Zijn onderzoek richt zich op de ontwikkeling van diepe hersenstimulatie voor psychiatrische aandoeningen. In 2020 ontving hij de Ig Nobelprijs voor zijn ontdekking van misofonie. Denys denkt op het kruispunt van psychiatrie, filosofie en neurowetenschappen. Zijn laatste boek, Het tekort van het teveel (Nijgh & Van Ditmar 2020), biedt een indringende analyse van onze zieke relatie met het gezonde psychisch lijden.

Gerelateerde programma’s
02 11 21
Grote Denkers in SPUI25
Margriet van Heesch over Judith Butler

Er is geen denker die meer invloed heeft gehad op het hedendaagse denken over genderongelijkheid dan de Amerikaanse filosoof Judith Butler. Cultuurwetenschapper Margriet van Heesch presenteert het gedachtegoed van Butler en hoe haar rigoureuze omdenken vleugels gaf aan een nieuwe generatie feministen en aan de huidige LGBTQI+-beweging.

Datum
Dinsdag 2 nov 2021 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
03 06 21
Nescio. Leven en werk van J.H.F. Grönloh

In 1918 verschenen Nescio’s verhalen De uitvreter, Titaantjes en Dichtertje voor het eerst in boekvorm. In de loop der tijd maakte de handelsman J.H.F. Grönloh (1882-1961) zich bekend als de man achter het pseudoniem, maar hij bleef buiten de literaire wereld. Na zijn dood in 1961 heeft zijn familie die lijn voortgezet. Wel verscheen in 1996 Nescio’s Verzameld werk, maar voor biografen bleef de deur gesloten. In Nescio. Leven en werk van J.H.F. Grönloh gaat die deur eindelijk open. Tijdens dit programma in samenwerking met uitgeverij Van Oorschot staat biograaf Lieneke Frerichs samen met onder anderen Philip Huff, Tommy Wieringa en Saskia Meijs stil bij het voltooien van haar biografie over een van Nederlands grootste schrijvers.

Datum
Donderdag 3 jun 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online
26 05 21
Unfolding 21st Century Scenarios
Experiencing Art in Pandemic Times

Nothing is like it used to be in the art world: the Covid-19 pandemic has caused art institutions globally to relocate events and activities to online spaces and social media, or postpone those for which physical presence was deemed essential. The art world has fundamentally existed in and as a physical space: what are the consequences of the major transformation taking place in art institutions as a result of the ongoing public health crisis?

Datum
Woensdag 26 mei 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online