Boeklancering

Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel

Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? Francine Oomen is terug (van nooit weggeweest)! Na 25 jaar is er nu het eerste deel voor de volwassen geworden lezers van toen. Met een feestelijk programma vieren we de verschijning en is het boek voor het eerst verkrijgbaar.

Koop hier je ticket.

Wat gebeurt er met je als er een heleboel is wat je aan niemand durft te vertellen? Wat doe je als je je vrienden heel erg nodig hebt, maar hen vier jaar lang niet hebt gezien? Als je een huizenhoge studieschuld, maar geen diploma hebt; als je het niet meer ziet zitten, omdat de wereld naar de *** gaat; als je je vergelijkt met anderen en je je nooit goed genoeg voelt… Kortom: volwassen zijn in deze tijd, hoe doe je dat? Vooral niet laten merken dat je net doet alsof? Fake it until you make it? Doe je het alleen, of durf je het samen?

Samen met vrienden die haar inspireerden bij het schrijven van het nieuwe boek viert Francine Oomen de verschijning van Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? Er is muziek, poëzie en een grote survivalshow met Annet Schaap. Daarbij vertelt Oomen hoe haar nieuwe werk tot stand kwam, en hoe het was om Rosa, Esther, Neuz, Jonas en alle oude bekenden weer te ontmoeten.

Over de sprekers

Francine Oomen is schrijver, ontwerper en illustrator. Haar grote doorbraak kwam met de Hoe overleef ik…-serie, waarmee ze negen keer op rij de prijs van de Kinderjury won, vijf keer de Jonge Jury, plus verschillende andere prijzen. In de serie verschenen vijftien delen, het verhaal werd verfilmd voor televisie en bioscoop en bewerkt tot musicals. Zeven jaar lang verscheen het Hoe overleef ik…-tijdschrift. Voor volwassenen verschenen van haar hand de autobiografische graphic novels Oomen stroomt over, Hoe overleven we en de dichtbundel Gek van liefde. In 2023 startte ze met Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? een nieuwe serie voor twintigers.

Annet Schaap is auteur en illustrator. Ze was al lange tijd succesvol als illustrator, onder meer voor de Hoe overleef ik…-serie van Francine Oomen, toen ze in 2017 haar schrijfdebuut maakte met Lampje, dat werd bekroond met onder meer de Gouden Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs en de Vlaamse Boekenleeuw. Het boek werd bewerkt tot een theaterstuk en de VPRO werkt momenteel aan een televisieserie. De vertaalrechten werden aan 22 landen verkocht. Lampje werd genomineerd voor de prestigieuze Britse Carnegie Medal en kreeg in Italië de Premio Strega Ragazze e Ragazzi, de prijs voor het beste kinderboekdebuut. In 2021 bracht Schaap De meisjes. Zeven sprookjes uit, dat werd bekroond met een Bronzen Griffel.

Miyuki is singer-songwriter, muziekproducer en multi-instrumentalist. Zij speelt samen met onder meer (internationale) yoga-docenten en sjamanen. Momenteel is ze aan het toeren door de Algarve, Portugal met een andere singer-songwriter uit Canada.

Lucas Rijneveld is dichter en schrijver. Zijn poëziedebuut Kalfsvlies (2015) werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs. Voor zijn debuutroman De avond is ongemak ontving hij de ANV Debutantenprijs en de Engelse vertaling (The Discomfort of Evening) werd bekroond met de International Booker Prize. Zijn tweede dichtbundel Fantoommerrie werd bekroond met de Ida Gerhard Poëzieprijs. Voor de roman Mijn lieve gunsteling ontving hij de F. Bordewijk-prijs en zowel de jury- als de publieksprijs van de Vlaamse literatuurpijs de Boon. In 2022 verscheen zijn derde dichtbundel Komijnsplitsers en het Boekenweekessay Het warmtefort.

Jurriaan Hendriks (moderator) is redacteur bij LINDA. en TikTokker. Hendriks’ filmpjes brachten hem onder meer tot de keukentafel van Francine Oomen. Ook schrijft hij aan popliedjes, die naar eigen zeggen nog altijd verborgen zitten in zijn laptop. Eerder deed hij de kunstacademie.

Gerelateerde programma’s
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Dieuwertje Mertens, Marja Pruis en Simone Atangana Bekono gaan onder leiding van Joyce Roodnat in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
12 06 24
Objective Data? The Ways That Gender Bias Can Enter the Data Pipeline

Data is not objective. In this event, we discuss how gender bias infiltrates the data pipeline, shaping the algorithmic outputs encountered in everyday experiences.

Datum
Woensdag 12 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 06 24
Woorden willen losjes leven. Virginia Woolf en schrijverschap

Hoe moet een schrijver zich verhouden tot de politiek en de grote maatschappelijke vraagstukken van haar tijd? In het net verschenen Woorden willen losjes leven. Essays over schrijverschap reflecteert Virginia Woolf op haar eigen schrijverschap en dat van haar tijdgenoten. Vanavond gaan we in gesprek over de schrijver Woolf, en over schrijven en vertalen anno 2024.

Datum
Dinsdag 4 jun 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25