Het geheim van Marten Toonder

In november verschijnt in een eenmalige, gelimiteerde oplage Het geheim van Marten Toonder. Tijdens deze bijeenkomst onderzoeken we het kunstenaarschap van Marten Toonder en bespreken we zijn niet meer uit onze cultuur weg te denken personages als Tom Poes en Olivier B. Bommel.

Marten Toonder neemt in de Nederlandse literatuur een unieke plaats in. Hij creëerde een nieuw genre van literatuur: in zijn Bommelverhalen combineerde hij prachtige tekeningen met hoogwaardige literaire teksten. In Het geheim van Marten Toonder volgt samensteller Willem Feltkamp de wording van de kunstenaar vanaf zijn vroegste jeugdtekeningen. Er blijkt verrassend veel bewaard gebleven, waaronder een schat aan nooit eerder getoond materiaal. Hiermee krijgen we een uniek inzicht in het brein van multitalent en visionair Marten Toonder.

Wim Hazeu, biograaf van Marten Toonder, schreef een nawoord. Naast het boek bevat de exclusieve cassette een uniek cliché (inclusief echtheidscertificaat) en een dvd met bijzonder documentairemateriaal. Met nader bekend te maken sprekers blikken we terug op het belang van Marten Toonder voor de Nederlandse cultuur en kijken we naar zijn unieke kunstenaarschap. Met bijdragen van Suzanne Holtzer (hoofdredacteur uitgeverij De Bezige Bij), Willem Feltkamp (directeur Toonder Compagnie), Klaas Driebergen (Toonderkenner) en Peter Voskuil (directeur uitgeverij JEA).