© Kadir van Lohuizen

Food for Thought: over de mondiale voedselindustrie

Food for Thought is een multi-mediaal project over de mondiale voedselindustrie van Kadir van Lohuizen, fotograaf en filmmaker. Twee jaar lang is hij in de keuken gedoken van de Nederlandse voedselindustrie met als hoofdvraag: hoe kan zo’n klein land de tweede exporteur van agrarische producten in de wereld zijn?

Nu heeft hij samen met Doke Romeijn de gelijknamige serie voor de VPRO gemaakt, die vanaf 8 april wekelijks wordt uitgezonden. Voor de serie bezochten Doke en hij de Verenigde Staten, Kenia, China, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze avond nemen Doke en Kadir je aan de hand van diverse fragmenten uit de serie mee in hun zoektocht naar de oorsprong van ons voedsel, en nemen ze het publiek mee in hun verbijstering en verwondering.

Over de sprekers

Kadir van Lohuizen deed fotografisch verslag van meerdere conflicten in onder andere Afrika, maar is het meest bekend door zijn langdurige documentaire-projecten over o.a. de zeven rivieren van de wereld, de stijgende zeespiegel, de diamantindustrie en de afvalindustrie. Op dit moment is zijn tentoonstelling Food for Thought, over de wereldwijde voedselindustrie, te zien in het Scheepvaartmuseum. Van Lohuizen is oprichter van documentaire-collectief NOOR Images en ontving verschillende prijzen voor zijn fotojournalistiek. Hij nam meermaals deel aan de jury van World Press Photo. In zijn recente boek After Us the Deluge bracht hij de stijgende zeespiegel in kaart en het effect hiervan op mensenlevens.

Doke Romeijn is een veelgeprezen regisseur bij de VPRO. Haar films en documentaires gaan in veel gevallen over innovatieve en inspirerende oplossingen en ideeën voor de toekomst, of het nu gaat om de landbouw of sociale mobiliteit.

Marieke Rotman (moderator) is onderzoeksjournalist bij Investico en schrijft voor De Groene Amsterdammer over voedselsystemen en duurzaamheid. Haar onderzoek richt zich onder andere op de Nederlandse landbouwsector, en voor De Groene Amsterdammer schreef ze al over waarom biologische landbouw in Denemarken wel een succes is, en hoe onze voedselsystemen toekomstbestendig kunnen worden.

Gerelateerde programma’s
20 01 26
Waar verzet begint

De klimaatramp is de grootste ramp van onze tijd, en van de jaren die voor ons liggen. Dat vraagt om actie. Maar wat voor actie precies? En wat zou ons daartoe kunnen bewegen? Filosoof, schrijver en theatermaker Roel Meijvis stelt dat we te rade kunnen gaan bij existentialisten als Simone De Beauvoir, Albert Camus en Jean-Paul Sartre. 

Datum
Dinsdag 20 jan 2026 20:00 uur
Locatie
SPUI25
04 09 25
Over de aantrekkingskracht van een Europese klassieker
De avonturen van Telemachus

Stendhal bewonderde zijn stijl en James Joyce liet zich erdoor inspireren: De avonturen van Telemachus van Francois Fénelon (1651-1715). In Nederland lijkt dit boek grotendeels in de vergetelheid geraakt, terwijl deze Europese klassieker uit 1699 binnen enkele jaren na verschijning in vele talenedities verscheen. In de achttiende en negentiende eeuw was het – op de Bijbel na – zelfs het vaakst herdrukte boek in Europa. Wat was en is de aantrekkingskracht van dit werk?

Datum
Donderdag 4 sep 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
24 06 25
De toekomst van gevangenschap

Gevangenisstraf zet mensen buiten de samenleving. In veel gevallen versterkt dit bestaande problemen, zoals kansenongelijkheid, en belemmert het de terugkeer van veroordeelden naar de samenleving. Dat zorgt voor hoge recidivecijfers. In dit programma onderzoeken we de toekomst van gevangenschap.  

Datum
Dinsdag 24 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25