© Studio Jan de Boer
Femke van der Laan in gesprek met Herman Brusselmans

Eenzaamheid #3

In de derde aflevering van de reeks over eenzaamheid gaat Femke van der Laan in gesprek met schrijver Herman Brusselmans. Joris van Casteren leest voor uit zijn nieuwste boek Eenzaamheid, Charlotte Mutsaers draagt poëzie voor en er is muziek van celliste Sara Gabalawi.

Het thema eenzaamheid laat niemand onberoerd. Joris van Casteren is er, misschien omdat hij als baby wekenlang in een couveuse lag, afgescheiden van enig menselijk contact, door gefascineerd: in al zijn boeken komt het thema in verschillende gedaanten aan de orde. In 2018 trad hij aan als coördinator van Stichting De Eenzame Uitvaart, die overledenen zonder familie of sociaal netwerk een bijzonder saluut brengt met een persoonlijk gedicht. De wereld van eenzame mensen, die normaal volstrekt onzichtbaar is, ging hiermee voor hem open. In zijn nieuwe boek Eenzaamheid biedt Van Casteren een uniek inkijkje in zijn grote fascinatie, die in deze tijden van corona nog pregnanter is geworden.

Over de sprekers

Femke van der Laan is journalist. Ze schrijft wekelijks een column voor Het Parool. In 2019 verscheen haar boek Stad vol ballonnen, een bundeling van columns over haar leven in de stad na de dood van haar echtgenoot Eberhard, de burgemeester van Amsterdam. Sinds oktober 2020 is Femke van der Laan voorzitter van Stichting De Eenzame Uitvaart.

Herman Brusselmans is een succesvol Vlaamse schrijver, dichter, columnist en een graag geziene gast in de Vlaamse en Nederlandse media. Hij publiceerde reeds meer dan tachtig romans.

Charlotte Mutsaers is schrijver, essayist en beeldend kunstenaar. Haar eerste roman, De markiezin, verscheen in 1988. Onder haar bekroonde werken vallen onder andere Rachels Rokje (1994), Zeepijn(1999) en Koetsier Herfst (2008). Haar meest recente roman, Harnas van Hansaplast (2017) stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2018. In 2000 won zij voor haar hele oeuvre zowel de Constantijn Huygensprijs als de Jacobus van Looyprijs. In 2010 won zij de P.C. Hooftprijs voor haar verhalende proza.

Sara Gabalawi is celliste en werd geboren in Philadelphia, Pennsylvania. Haar muzikale reis bracht haar over de hele wereld, ze studeerde, leefde en werkte in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Ze studeerde Geesteswetenschappen aan de John Hopkins University en volgde haar muziekopleidingen bij het Peabody Conservatory aan diezelfde universiteit, het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar ze recent cum laude slaagde voor haar Master of Music. Tijdens de eerste coronalockdown in 2020 trad Sara op in een aantal Cordaan verzorgingstehuizen in de regio Amsterdam om de geïsoleerde bewoners te laten genieten van live muziek. Ze speelt op een cello die in 1880 in Mirecourt werd gebouwd door Victor Joseph Charotte, en met een strijkstok gemaakt door Johannes Finkel.

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
03 05 21
Eenzaamheid

Het thema eenzaamheid laat niemand onberoerd. Joris van Casteren is er, misschien omdat hij als baby wekenlang in een couveuse lag, afgescheiden van enig menselijk contact, door gefascineerd. Deze middag gaat hij met Maarten Asscher in gesprek over zijn nieuwe boek Eenzaamheid. Met muziek van celliste Sara Gabalawi en poëzie van Yentl van Stokkum.

Datum
Maandag 3 mei 2021 17:00 uur
Locatie
Online