Over water en zwemmen, verlangen naar het onbekende en mysterieuze onderwaterdieren

Diepdiepblauw

Zet alikruiken tegenover onenightstands, de blobvis naast het schoonheidsideaal en duik in de wereld van geheimzinnige platvissen, homoseksuele zeehonden en zelfbewuste poetslipvissen. Auteur Nikki Dekker gaat naar aanleiding van haar debuutroman Diepdiepblauw in gesprek met Niña Weijers, Femke Heemskerk, Haroon Ali en Nadia de Vries.

In haar essayistische roman Diepdiepblauw onderzoekt Nikki Dekker onze relatie met de dieren onderwater, waarvan we maar weinig begrijpen. Ze vraagt zich af welke identiteiten we onszelf aanmeten, en wanneer we die weer loslaten en schrijft over het verlangen naar onbekende plekken, naar andere levens en naar het water dat je altijd zal dragen. In het gesprek met Niña Weijers, Femke Heemskerk, Haroon Ali en Nadia de Vries passeren al deze thema’s de revue.

Over de sprekers

Nikki Dekker is schrijver en radiomaker. Ze publiceerde al in (online) magazines zoals Tirade, Kluger Hans, De Gids en De Revisor. Met haar radiodocumentaire De oppas en ik werd Nikki genomineerd voor de Prix Europa. Haar debuutroman Diepdiepblauw is goed ontvangen: Zo was zij te gast bij ‘Brommer op Zee’ en ‘Nooit meer slapen’, en kreeg het boek vier sterren in de Leeuwarder Courant/Dagblad van het Noorden.

Niña Weijers is schrijver van de romans De consequenties (2014) en Kamers antikamers (2019, genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs). Haar debuut werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2015, en bekroond met de Anton Wachterprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de Opzij Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil. Ze schrijft sinds 2014 voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. Haar nieuwste boek Zelf doen is in maart 2022 verschenen.

Nadia de Vries is schrijver en cultuurwetenschapper. Onlangs verscheen haar debuutroman, De bakvis. Ze is de auteur van Kleinzeer (Uitgeverij Pluim, 2019) en twee Engelstalige dichtbundels, Dark Hour (2018) en I Failed to Swoon (2021), die beide bij de Britse uitgeverij Dostoyevsky Wannabe verschenen. In 2020 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de online afbeelding van het dode mensenlichaam. In datzelfde jaar werd ze door NRC uitgeroepen tot een van de 10 Literaire Talenten van het nieuwe decennium en won ze de Basisprijs van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek.

Femke Heemskerk is voormalig topzwemster en werd in maart uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar. Heemskerk is een van de succesvolste Nederlandse zwemsters van deze eeuw. Ze won in haar carrière 65 internationale medailles, waaronder twee olympische plakken: goud (2008) en zilver (2012) op de 4×100 meter vrij. In 2021 zette zij een punt achter haar loopbaan.

Haroon Ali is journalist, columnist en schrijver. In 2020 publiceerde hij zijn eerste non-fictieboek Half. Daarin onderzocht Ali zijn botsende identiteiten, als Pakistaans-Nederlandse homoseksuele ex-moslim. Hij werkt momenteel aan zijn tweede non-fictieboek, over de kleurrijke, diverse en soms verdeelde lhbtiq+-gemeenschap, dat in de zomer van 2023 zal verschijnen, ook bij De Bezige Bij. Naast zijn schrijfwerk is Ali co-host van de podcast ‘Opgewonden’, over seks in alle vormen en maten. Ook maakte hij voor NPO 3 de documentaire Het M-woord, over homoseksualiteit en homofobie binnen de islam.

Lisanne Snelders (moderator) is redacteur bij Brainwash (Omroep HUMAN) en freelance moderator, cultureel journalist en programmamaker. In 2018 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op de politiek van de herinnering aan Nederlands-Indië in de literaire cultuur.

Gerelateerde programma’s
25 09 24
Reframing Nature: Tracing Shifting Ecologies through Art

Depictions of the natural world in art offer profound insights into historical perspectives on humanity’s relationship with nature. In conversation with Estelle Zhong Mengual, Julia Kantelberg and Colin Sterling, we discuss the relation between aesthetics and ecology. How might art help us rethink our place within the natural world?

Datum
Woensdag 25 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
27 11 24
Metropolitan Nature. A Conversation with Emanuele Coccia

Eccentric philosopher and author Emanuele Coccia will share his thoughts on his latest project ‘Metropolitan Nature.’ As the recipient of the Mondrian Prize 2024, he currently resides in the former studio of Piet Mondrian in Laren. Lisa Doeland and Francesco Carrasso will join Coccia in the philosophical exploration of nature in the metropole, the relation between species, and the notion of home.

Datum
Woensdag 27 nov 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
08 01 25
Sociale mediaverslaving onder kinderen

Kinderen brengen veel tijd door op sociale media. Moet de EU regels maken om kinderen te beschermen tegen verslaving aan zulke media? Vanavond praten we over deze vraag met twee juristen gespecialiseerd in platform regulering en consumentenrecht, een Europarlementariër en een orthopedagoog gespecialiseerd in online mediagebruik door kinderen

Datum
Woensdag 8 jan 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25