20191010_narcostad iStock-450669263
Déjà vu

Narcostad

Amsterdam is sinds de jaren zeventig een belangrijke marktplaats voor de (internationale) handel in drugs en een ‘brandpunt’ van georganiseerde criminaliteit in Nederland. Met die criminaliteit loopt het de spuigaten uit.

In het uitgaansleven is het gebruik van synthetische drugs eerder regel dan uitzondering. Uit de analyse van rioolwater blijkt dat in Amsterdam per dag bijna vier kilo versneden cocaïne wordt gesnoven. ‘Wat begon als een wereld van flower power, een global city met een cultuur van openheid en tolerantie, werd een omvangrijke en keiharde drugsmarkt waarin nieuwe criminele netwerken zijn ontstaan.’

Is het onze eigen schuld? Heeft Amsterdam zich door zijn eigen liberale cultuur laten ondermijnen? Hebben gebruikers van recreatieve drugs feitelijk bloed aan hun handen? Of is het gewoon altijd zo geweest, en heeft elke generatie zijn eigen drugsprobleem?

In dit programma bespreken we verleden en actualiteit met nader bekend te maken Amsterdamse experts en journalisten. Moderatie: Koen Kleijn, hoofdredacteur Ons Amsterdam

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
19 02 20
Déjà Vu
Toerisme

De toestroom van toeristen in Amsterdam is de laatste jaren enorm. Zeker het centrum en de direct daaraan grenzende wijken ondervinden hiervan overlast. Wat kan daaraan gedaan worden, en hoe ging Amsterdam in vroegere tijden om met toerisme?

Datum
Woensdag 19 feb 2020 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 12 19
Déjà vu
La Grande Bouffe. De vette hap in Amsterdam door de eeuwen heen

Amsterdam is overvol met restaurantjes, eetcafés, nutella- en wafelwinkels en sterrenrestaurants. Ondertussen worden we in Nederland dikker en dikker -maar niet in Amsterdam. Wat is er zo speciaal aan de Amsterdamse eetcultuur? Deze middag spreken we over de geschiedenis van eten en overeten in Amsterdam.

Datum
Woensdag 4 dec 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25
12 09 19
Déjà vu
De hoogte in

In de eerste aflevering van de Parool-reeks ‘Déjà vu’ gaan we de hoogte in, en bespreken we de Amsterdamse ambitie om hoge woon- en kantoortorens te bouwen. Wat doet dit met de leefbaarheid van de stad? Aan de hand van de geschiedenis bespreken we de toekomst van hoogbouw in Amsterdam. Met: Tim Verlaan, Jaap Huisman, Gabri van Tussenbroek en Koen Kleijn (moderator).

Datum
Donderdag 12 sep 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25