Déjà vu

De hoogte in

In de eerste aflevering van de Parool-reeks ‘Déjà vu’ gaan we de hoogte in, en bespreken we de Amsterdamse ambitie om hoge woon- en kantoortorens te bouwen. Wat doet dit met de leefbaarheid van de stad? Aan de hand van de geschiedenis bespreken we de toekomst van hoogbouw in Amsterdam. Met: Tim Verlaan, Jaap Huisman, Gabri van Tussenbroek en Koen Kleijn (moderator).

Eeuwenlang waren kerktorens de enige echte torens in de stad – maar dat zijn ze nu zeker niet meer. Met de A’DAM Toren en de Rembrandttoren is het aangezicht van de stad compleet veranderd en er zijn plannen voor de bouw van nog veel meer en nog veel hoger. Er gaan zelfs stemmen op om de nooit-gebouwde toren van de Nieuwe Kerk alsnog tot stand brengen. Is ‘hoog’ de enige optie voor een overbevolkte stad? In dit programma kijken we naar de geschiedenis van hoogbouw in Amsterdam en bespreken we de toekomst hiervan met Amsterdamse experts en journalisten.

Over de sprekers

Tim Verlaan is universitair docent aan de afdeling Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam, en doet bij het ACUH onderzoek naar de sociaal-economische, politieke en culturele geschiedenis van West-Europese steden. Zijn proefschrift handelt over de discussies die bestuurders, burgers en projectontwikkelaars in de jaren zestig en zeventig voerden over de toekomst van Nederlandse binnensteden, en verscheen als De ruimtemakers bij Vantilt. Hij is medeoprichter van Failed Architecture en redacteur van Urban History.

Jaap Huisman is schrijver en freelance journalist, onder andere voor Het Parool, de Groene Amsterdammer, arch lokaal, cultuur + ondernemen en is werkzaam als bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad.

Gabri van Tussenbroek is hoogleraar Stedelijke identiteit en monumenten, in het bijzonder van de stad Amsterdam, aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld in samenwerking met Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam. Van Tussenbroek houdt zich bezig met de vraag wat we van de historische stad zouden moeten behouden en transformeren, om zo bij te kunnen dragen aan een evenwichtige groei van de stad, aantrekkelijk voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

Moderatie: Koen Kleijn, hoofdredacteur Ons Amsterdam

Gerelateerde programma’s
19 02 20
Déjà Vu
Toerisme

De toestroom van toeristen in Amsterdam is de laatste jaren enorm. Zeker het centrum en de direct daaraan grenzende wijken ondervinden hiervan overlast. Wat kan daaraan gedaan worden, en hoe ging Amsterdam in vroegere tijden om met toerisme?

Datum
Woensdag 19 feb 2020 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 12 19
Déjà vu
La Grande Bouffe. De vette hap in Amsterdam door de eeuwen heen

Amsterdam is overvol met restaurantjes, eetcafés, nutella- en wafelwinkels en sterrenrestaurants. Ondertussen worden we in Nederland dikker en dikker -maar niet in Amsterdam. Wat is er zo speciaal aan de Amsterdamse eetcultuur? Deze middag spreken we over de geschiedenis van eten en overeten in Amsterdam.

Datum
Woensdag 4 dec 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25
10 10 19
Déjà vu
Narcostad

Amsterdam is sinds de jaren zeventig een belangrijke marktplaats voor de (internationale) handel in drugs en een ‘brandpunt’ van georganiseerde criminaliteit in Nederland. Met die criminaliteit loopt het de spuigaten uit.

Datum
Donderdag 10 okt 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25