De betekenis van het boek voor ons bestaan

De lezende mens

In de relatief korte geschiedenis van kleitablet tot e-book heeft het lezen ingrijpende veranderingen teweeg gebracht voor individu en samenleving. Maar wat is lezen eigenlijk, en hoe werkt het? En wat doen de digitale schermen met onze leesgewoonten?

Leeswetenschappers Ruud Hisgen en Adriaan van der Weel beschrijven in hun boek De lezende mens (Atlas Contact) hun zoektocht naar de onderliggende betekenis van het lezen voor ons welzijn en onze democratische maatschappij. Zo gingen geletterdheid en de opkomst van de democratie in de negentiende eeuw hand in hand. Samen met schrijver Oek de Jong onderzoeken ze in dit panelgesprek de toekomst van lezen. Moderatie: Simon Dikker Hupkes.

Over de sprekers

Ruud Hisgen werkt als docent en auteur bij het instituut Direct Dutch (Den Haag). Samen met Adriaan van der Weel schreef hij het boek De lezende mens.

Adriaan van der Weel is boekhistoricus, verbonden aan de Universiteit Leiden als emeritus bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het boek in de moderne periode.

Oek de Jong is romanschrijver en essayist. Van zijn romans, waarvan Opwaaiende zomerjurken, Cirkel in het gras, Hokwerda’s kind, Pier en oceaan en Zwarte schuur alom bekend zijn, werden ruim 600.000 exemplaren verkocht in binnen- en buitenland. In 2020 ontving hij de Boekenbon Literatuur Prijs en de Peter van Straaten Psychologieprijs voor Zwarte schuur. In datzelfde jaar verscheen Het glanzend zwart van mosselen: Autobiografie Essay Reisverhaal Cultuurkritiek 1980-2020. De Jong studeerde kunstgeschiedenis aan de UvA en schreef voor Museumtijdschrift negen jaar over kunstwerken die hem raken en intrigeren.

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus (nrc) en auteur. Ze was directeur van het Centre Français du Livre bij Maison Descartes, van academisch-cultureel centrum Spui25 en is curator van literaire en culturele evenementen, voornamelijk in Frankrijk en Nederland. Van haar hand verschenen onder meer Franstalige literatuur van nu (2003), Spiegelbeeld en schaduwspel. Het oeuvre van Hella S. Haasse (2014), Lezen in Frankrijk. Een literaire tour de France (2018), Zij namen het woord. Rebelse vrouwen in de Franse letteren (2020) en Met Parijse pen. Literaire omzwervingen (in samenwerking met fotograaf Bart Koetsier, 2020). In 2021 ontving zij de Gouden Ganzenveer.

Simon Dikker Hupkes (moderator) studeerde politicologie (Universiteit van Amsterdam) en boekwetenschap (Universiteit Leiden) en is redacteur bij uitgeverij Atlas Contact.

Gerelateerde programma’s
02 12 21
De Chinese literaire klassieker
‘De droom van de Rode Kamer’

De droom van de Rode Kamer wordt gerekend tot de hoogtepunten van de klassieke Chinese literatuur. Ter gelegenheid van de eerste Nederlandse vertaling van deze grote Chinese roman gaan we in gesprek over de Nederlandse vertaling en de Chinese romankunst.

Datum
Donderdag 2 dec 2021 20:00 – 21:30
Locatie
Online
17 03 22
Over Georges Perec en De wedergekeerden
Perec: het beperken kenmerkt de meester

Ter gelegenheid van de verschijning van Georges Perecs De wedergekeerden (De Arbeiderspers), een boek waarin als enige klinker de E is toegestaan, laten experts ons kennismaken met de auteur en diens helse en sprekende, z’n helende en spelende teksten.

Datum
Donderdag 17 mrt 2022 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
09 04 22
Vier de eerste liefde

Lang leve de eerste liefde! We trappen de Boekenweek af met een feestelijke literaire middag. Het eerste evenement van de Boekenweek, met niemand minder dan de schrijvers van het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay: Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld over het thema Eerste Liefde.

Datum
Zaterdag 9 apr 2022 14:00 – 16:00
Locatie
Aula