De aarde volgens W.F. Hermans

Er zijn biografieën over Hermans verschenen, mensen zijn gepromoveerd op zijn romans, er bestaan talloze boeken en artikelen over Hermans en zijn werken, maar over de rol die de aardwetenschappen spelen in zijn literaire werk is nog niet veel bekend.

Geoloog en schrijver Salomon Kroonenberg laat in De aarde volgens W.F. Hermans. De schrijver als geoloog aan de hand van foto’s, tekeningen, romans en het enige fysisch-geografisch-geologische leerboek dat Hermans ooit schreef, zien hoe belangrijk de aardwetenschapper Wim Hermans is geweest voor de inspiratie en het wereldbeeld van de schrijver Willem Frederik Hermans. Kroonenberg toont overtuigend aan dat ook de fysisch-geografische en geologische context van Hermans’ werken onze volle aandacht verdient.

Hij gaat tijdens deze boekpresentatie in gesprek met paleontoloog Bert Boekschoten en ontwerper Piet Schreuders in gesprek over de rol van de aardwetenschappen in het werk van Hermans en biedt eerste exemplaren van zijn boek aan zoon Ruprecht Hermans en Raymond Benders aan, voorzitter van het Willem Frederik Hermans Instituut.

Over de sprekers

Salomon Kroonenberg is emeritus hoogleraar geologie aan de Technische Universiteit Delft en nu hoogleraar aan de Anton de Kom Universiteit in Suriname. Hij schreef onder meer De menselijke maat, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek, Waarom de hel naar zwavel stinkt en Kantelpunt. Kroonenbergs boeken zijn vertaald in het Arabisch, Azerbeidzjaans, Chinees, Duits, Engels, en Turks.

Bert Boekschoten raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in geologie. Hij studeerde in Utrecht en kreeg in 1959 een aanstelling bij de Rijksuniversiteit Groningen, vanaf 1978 als hoogleraar paleontologie. Na de sluiting van het Groningse Geologisch Instituut zette hij zijn werkzaamheden voort de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), maar werd hij bijzonder hoogleraar bij de Groningse subfaculteit Biologie. In 1998 ging hij met emeritaat; tot op heden is hij gastmedewerker aan de VU.

Piet Schreuders studeerde Nederlands. Hij is de uitgever van De Poezenkrant en Furore, bladen waaraan Willem Frederik Hermans enthousiast meewerkte. Zijn eerste uitgave, het maandblad Wolkenkrabber (1971), was geïnspireerd op De tranen der acacia’s en het gedicht ‘Wolkenkrabber’. Schreuders was van 1998 tot 2013 art director van de VPRO Gids. Met Freddy de Vree maakte hij over Willem Frederik Hermans het boek De aardigste man ter wereld (De Bezige Bij, 2002). Met Bram Oostveen stelde hij de expositie Vrij belangrijke foto’s samen (Fotomuseum Den Haag, 2022-2023). In 2023 verschijnt Het universum van Willem Frederik Hermans dat hij met Max Pam en Hans Renders schreef.

Johan Kuiper (moderator) schrijft, spreekt en maakt programma’s en podcasts. Hij studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en is gespecialiseerd in de cultuurgeschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw.

Gerelateerde programma’s
18 11 22
De ontdekking van De 75 bladen, 100 jaar na zijn dood
De tijdmachine van Marcel Proust

Op deze honderdste sterfdag van Marcel Proust een gesprek over het belang en de inhoud van het werk van deze schrijver. Er wordt gesproken met de vertalers van zijn werk over de onlangs herontdekte vondst van 75 handgeschreven bladen van Marcel Proust. Ieme van der Poel, die een gids schreef voor de moderne lezer van Op zoek naar de verloren tijd, geeft een mini-college. Voorlezer Louis van Beek draagt voor.

Datum
Vrijdag 18 nov 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
26 10 22
Over wereldbeeld en werken van W.F. Hermans
Hermans helemaal
Het wereldbeeld en de werken van Willem Frederik Hermans spreken vandaag, een kwart eeuw na zijn dood, nog altijd aan, en inspireren nieuwe kunstenaars en liefhebbers van de letteren tot nieuwe creaties. Wat verklaart die wonderlijke aantrekkingskracht van een moeilijk man, die zijn talenten in de volle breedte – van romans tot poëzie, collages en fotografie – aan Nederland toonde?
Datum
Woensdag 26 okt 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
24 10 22
M. Vasalis is niet dood!

Vasalis (1909-1998) is een van de meest geliefde dichters uit de twintigste eeuw. Haar werk blijft in druk en in 2011 verscheen een goed ontvangen biografie. Tijdens M. Vasalis is niet dood! gaan liefhebbers en kenners van Vasalis’ poëzie met elkaar in gesprek over wat haar zo goed maakt en waarom haar vaak schijnbaar eenvoudige gedichten nog steeds mensen raken.

Datum
Maandag 24 okt 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25