M. Vasalis is niet dood!

Vasalis (1909-1998) is een van de meest geliefde dichters uit de twintigste eeuw. Haar werk blijft in druk en in 2011 verscheen een goed ontvangen biografie. Tijdens M. Vasalis is niet dood! gaan liefhebbers en kenners van Vasalis’ poëzie met elkaar in gesprek over wat haar zo goed maakt en waarom haar vaak schijnbaar eenvoudige gedichten nog steeds mensen raken.

De Nederlandstalige literatuur is notoir goed in het vergeten van haar overleden schrijvers. Hun werk wordt niet echt meer gelezen en verdwijnt al snel uit druk, misschien op dat ene belangrijke boek na. Dat creëert ten onrechte het beeld dat de Nederlandse literatuurgeschiedenis de hedendaagse lezer weinig te bieden heeft. In de vierdelige serie De auteur is niet dood! willen Jesse van Amelsvoort en Aafje de Roest dat beeld kantelen. Dat doen zij door met vier gasten te bespreken wat het werk van telkens één schrijver of dichter uit het Nederlandse taalgebied voor hen betekent. Waarom moeten wij dit werk in de 21ste eeuw blijven lezen? Wat is er zo mooi aan?

Vandaag is dat M. Vasalis, die tijdens haar leven slechts een drietal bundels publiceerde: Parken en woestijnen (1940), De vogel Phoenix (1947) en Vergezichten en gezichten (1954). Gedichten als ‘Afsluitdijk’ of ‘De idioot in het bad’ zijn bekend, maar Vasalis heeft nog veel meer geschreven. Met Simone Atangana Bekono, Maria Barnas, Maaike Meijer en een student Nederlandse letterkunde van de Universiteit van Amsterdam gaan we over het rijke oeuvre van Vasalis in gesprek.

Over de sprekers

Jesse van Amelsvoort is docent moderne Europese letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In november 2021 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over hedendaagse minderheidsliteratuur in Europa. Hij is redacteur van Armada. Tijdschrift voor wereldliteratuur en heeft gepubliceerd in onder meer de Nederlandse Boekengids en Nexus.

Aafje de Roest promoveert aan de Universiteit Leiden op culturele identiteitsvorming onder Nederlandse jongeren in online Nederlandse jeugdcultuur. Zij concentreert zich op hedendaagse Nederlandse hiphop. Ze is een van de Faces of Science van NEMO en de KNAW, lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Letterenfonds en bedenker van de trending hashtag #wijzijnneerlandici.

Simone Atangana Bekono is dichter en schrijver. Haar dichtbundel hoe de eerste vonken zichtbaar werden (2017) werd bekroond met het Charlotte Köhler Stipendium en haar roman Confrontaties (2020) stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs en werd bekroond met de prijs Beste Boek voor Jongeren en de Anton Wachterprijs. Ze is columnist bij de Volkskrant en redacteur van De Revisor.

Maria Barnas is dichter, schrijver, beeldend kunstenaar en redacteur van De Gids. Haar meest recente roman is Altijd Augustus (2017) en in 2022 verscheen haar laatste dichtbundel Diamant zonder r. Haar werk is bekroond met onder meer de C. Buddingh’-prijs en de J.C. Bloemprijs. Sinds 2016 is ze lid van de Akademie der Kunsten in 2022 werd ze benoemd tot Stadsdichter van Alkmaar.

Maaike Meijer is neerlandica, literatuurwetenschapper en emerita hoogleraar Genderstudies aan de Universiteit Maastricht. Momenteel werkt ze aan een studie over mannelijkheid. In 2011 verscheen haar bejubelde biografie van M. Vasalis, in 2018 gevolgd door een biografie van F. Harmsen van Beek.

Jonas van Kappel is neerlandicus, kunsthistoricus en momenteel masterstudent van de opleiding MA Curating Art aan Stockholm University. In zijn bachelorscriptie schreef hij over genderconstructies in het werk en de receptie van M. Vasalis. Verder heeft hij ervaring in theatereducatie en werkt hij aan een mogelijke eerste publicatie voor het onderzoeksplatform Stedelijk Studies.

Gerelateerde programma’s
23 11 22
Diogenes en het cynische denken

Hij gaf geen colleges, maar leefde zijn visie van radicale autonomie vóór in zijn pot op het marktplein. Wie was Diogenes? En wat kunnen we vandaag de dag leren van zijn cynische denken? Een avond over het belang van een filosoof voor wie denken, leven en lichamelijkheid onlosmakelijk zijn verbonden. Hierover gaat auteur Inger Kuin in gesprek met Jacqueline Klooster, Hiske Versprille en moderator Diederik Burgersdijk.

Datum
Woensdag 23 nov 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
20 04 23
Midden in de psychedelische renaissance
Waarover je niet kunt spreken zing je

Literair tijdschrift De Gids, internettijdschrift DIG en gastredacteur en filmmaker Maartje Nevejan hielden samen een collectieve trip en doen verslag van hun zoektocht naar een nieuwe taal. Het nummer van De Gids wordt feestelijk gepresenteerd met gesprekken, optredens en vertoningen van bijdragende schrijvers, kunstenaars en redacteuren van dit nummer, onder wie Patricia Pisters, Maartje Nevejan en Dirk Vis.

Datum
Donderdag 20 apr 2023 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
22 11 22
Hannah Arendts analyses herzien
Imperialisme

Met de verschijning van Imperialisme is Arendts volledige hoofdwerk The Origins of Totalitarianism voor het eerst in het Nederlands beschikbaar. Ter gelegenheid van de vertaling gaan experts in gesprek over dit werk, zijn ontstaansgeschiedenis en receptie, als ook zijn betekenis voor onze eigen tijd.

Datum
Dinsdag 22 nov 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25