20201117_julianbarnes

Een avond met Julian Barnes

Met een feestelijk programma vieren we de publicatie van het nieuwe boek van Julian Barnes, De man in de rode mantel. Eva Rovers gaat met Barnes in gesprek over zijn schrijverschap en oeuvre. Met een laudatio door Marja Pruis.

Julian Barnes, internationaal bekend door onder meer zijn befaamde roman Alsof het voorbij is, raakte gefascineerd door John Singer Sargents schilderij ‘Dr. Pozzi Thuis’. Wie was de statige man in de scharlakenrode kamerjas die hierop is afgebeeld, en hoe kwam het dat hij zich thuis kon laten vereeuwigen door de meest gevraagde portrettist van zijn tijd? Barnes dompelt ons in zijn nieuwe boek  De man in de rode mantel onder in de glorieuze Belle Époque en laat ons kennis maken met Dr. Pozzi, de gerenommeerde dokter van de beau monde. We volgen zijn gezin, zijn minnaressen, zijn deels beroemde, vaak excentrieke vriendenkring en collega’s en patiënten in Parijs. Voor heel even tilt Barnes Pozzi uit de vergetelheid in deze wervelende biografie van een man en zijn tijd.

Deze avond gaat Barnes in de Aula van de Universiteit van Amsterdam in gesprek met Eva Rovers en vertelt hij over zijn schrijfproces, de totstandkoming van dit nieuwste boek, en blikt hij terug op zijn oeuvre, waarin het samenspel tussen feit en fictie altijd de hoofdtoon voert.

Over de sprekers

Julian Barnes is schrijver en debuteerde in 1980 met Metroland. Hij heeft voor zijn boeken vele prijzen gekregen, hij is de enige auteur die zowel de Prix Médicis en de Prix Fémina heeft gewonnen. In 2011 ontving hij de prestigieuze David Cohen Prize for Literature, een tweejaarlijkse Britse oeuvreprijs. Al vier keer stond hij op de shortlist voor de Man Booker Prize, en met zijn roman Alsof het voorbij is is won hij die prijs ook daadwerkelijk. In 2016 verscheen Het tumult van de tijd, een fictionele biografie van de Russische componist Dmitri Sjostakovitsj. Het enige verhaal verscheen in 2018. De man in de rode mantel is zijn nieuwste roman.

Eva Rovers is auteur van de veelgeprezen biografie BOUD. Het verzameld leven van Boudewijn Büch en de biografie van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller De eeuwigheid verzameld. Dit jaar verscheen haar nieuwe boek, De rebelse held, een bundeling prikkelende brieven die zij schreef aan de bijna vergeten uitvinder, filosoof, dichter, auto-ontwerper, architect en futuroloog Richard Buckminser Fuller. Met haar persoonlijke en bevlogen stijl smeedt Eva in deze brieven wonderlijke historische verhalen aan hedendaagse thema’s als klimaatverandering, de tech-revolutie, overbevolking, hernieuwbare energie en falende democratieën.

Marja Pruis is schrijver, criticus en redacteur van De Groene Amsterdammer. Haar werk werd genomineerd voor en bekroond met verschillende literaire prijzen. Haar meest recente boek is Oplossingen. Het leven mijn handreiking, de weerslag van haar speurtocht naar een gebruiksaanwijzing voor het leven. Voor haar biografische werk over Netty Nijhoff en Patricia de Martelaere was Flaubert’s Parrot van Julian Barnes een belangrijke inspiratiebron.

Gerelateerde programma’s
17 11 23
Robert Vuijsjes ode aan het leven van Sheila Gogol
Maak de wereld beter

Sheila Gogol, moeder van schrijver Robert Vuijsje, ontmoette Marilyn Monroe en Malcolm X, en was aanwezig bij historische momenten als de ‘I have a dream’-toespraak van Martin Luther King. Tot haar dood vorig jaar zette ze zich onvermoeibaar in voor vrede en verbinding. Nu heeft haar zoon Robert Vuijsje een ode geschreven: Maak de wereld beter, dat we deze avond presenteren, samen met de bijbehorende EO-documentaire Ongewoon Gewoon van Saskia van den Heuvel.

Datum
Vrijdag 17 nov 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
12 06 24
Objective Data? The Ways That Gender Bias Can Enter the Data Pipeline

Data is not objective. In this event, we discuss how gender bias infiltrates the data pipeline, shaping the algorithmic outputs encountered in everyday experiences.

Datum
Woensdag 12 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
14 12 23
Uit de schatkamer van Johan Polak
Op weg naar het einde van Gerard Reve

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Gerard Reve verschijnt een facsimile-uitgave van de handschriften van zijn brievenboek Op weg naar het einde, die zich bevinden in het archief van de gerenommeerde Amsterdamse uitgever en boekhandelaar Johan Polak. Kenners en liefhebbers gaan in gesprek over onder meer de totstandkoming van deze editie, het archief van Polak en het belang van Reve voor de huidige generatie lezers en letterkundigen.

Datum
Donderdag 14 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25