20201117_julianbarnes

Een avond met Julian Barnes

Met een feestelijk programma vieren we de publicatie van het nieuwe boek van Julian Barnes, De man in de rode mantel. Eva Rovers gaat met Barnes in gesprek over zijn schrijverschap en oeuvre. Met een laudatio door Marja Pruis.

Julian Barnes, internationaal bekend door onder meer zijn befaamde roman Alsof het voorbij is, raakte gefascineerd door John Singer Sargents schilderij ‘Dr. Pozzi Thuis’. Wie was de statige man in de scharlakenrode kamerjas die hierop is afgebeeld, en hoe kwam het dat hij zich thuis kon laten vereeuwigen door de meest gevraagde portrettist van zijn tijd? Barnes dompelt ons in zijn nieuwe boek  De man in de rode mantel onder in de glorieuze Belle Époque en laat ons kennis maken met Dr. Pozzi, de gerenommeerde dokter van de beau monde. We volgen zijn gezin, zijn minnaressen, zijn deels beroemde, vaak excentrieke vriendenkring en collega’s en patiënten in Parijs. Voor heel even tilt Barnes Pozzi uit de vergetelheid in deze wervelende biografie van een man en zijn tijd.

Deze avond gaat Barnes in de Aula van de Universiteit van Amsterdam in gesprek met Eva Rovers en vertelt hij over zijn schrijfproces, de totstandkoming van dit nieuwste boek, en blikt hij terug op zijn oeuvre, waarin het samenspel tussen feit en fictie altijd de hoofdtoon voert.

Over de sprekers

Julian Barnes is schrijver en debuteerde in 1980 met Metroland. Hij heeft voor zijn boeken vele prijzen gekregen, hij is de enige auteur die zowel de Prix Médicis en de Prix Fémina heeft gewonnen. In 2011 ontving hij de prestigieuze David Cohen Prize for Literature, een tweejaarlijkse Britse oeuvreprijs. Al vier keer stond hij op de shortlist voor de Man Booker Prize, en met zijn roman Alsof het voorbij is is won hij die prijs ook daadwerkelijk. In 2016 verscheen Het tumult van de tijd, een fictionele biografie van de Russische componist Dmitri Sjostakovitsj. Het enige verhaal verscheen in 2018. De man in de rode mantel is zijn nieuwste roman.

Eva Rovers is auteur van de veelgeprezen biografie BOUD. Het verzameld leven van Boudewijn Büch en de biografie van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller De eeuwigheid verzameld. Dit jaar verscheen haar nieuwe boek, De rebelse held, een bundeling prikkelende brieven die zij schreef aan de bijna vergeten uitvinder, filosoof, dichter, auto-ontwerper, architect en futuroloog Richard Buckminser Fuller. Met haar persoonlijke en bevlogen stijl smeedt Eva in deze brieven wonderlijke historische verhalen aan hedendaagse thema’s als klimaatverandering, de tech-revolutie, overbevolking, hernieuwbare energie en falende democratieën.

Marja Pruis is schrijver, criticus en redacteur van De Groene Amsterdammer. Haar werk werd genomineerd voor en bekroond met verschillende literaire prijzen. Haar meest recente boek is Oplossingen. Het leven mijn handreiking, de weerslag van haar speurtocht naar een gebruiksaanwijzing voor het leven. Voor haar biografische werk over Netty Nijhoff en Patricia de Martelaere was Flaubert’s Parrot van Julian Barnes een belangrijke inspiratiebron.

Gerelateerde programma’s
01 07 24
The Female Impact: 17th Century Women on the Dutch Art Market

Since 2021 the Female Impact project has been studying the impact of women artists, patrons, and other prominent women on the seventeenth-century Dutch art market. What are their latest insights? And which hurdles lie ahead? During the project’s annual summer event, short presentations covering a wide range of topics will show where the Female Impact stands today.

Datum
Maandag 1 jul 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
23 02 24
Welcome to the New Future of the Tech Industry
Data Is Dead

The future of the tech industry is in infrastructure, not data. This means that those companies that control key infrastructure, like chips and cloud computing, hold sway. Companies like ASML, Microsoft, and Amazon Web Services (AWS), rather than X or Meta, will become the most powerful players. Is it their choices that will influence what our collective futures look like? Do we need to adapt our understanding of power in the tech sector to this new reality?

Datum
Vrijdag 23 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
06 02 24
Feestelijke lancering Madame de Staëlfonds
De literaire salon 2.0

Meer creatief talent op haar podium, met deze ambitie richtte SPUI25 begin 2024 het Madame de Staëlfonds op, genoemd naar de vooruitstrevende Frans-Zwitserse schrijver, essayist en filosoof die invloedrijke literaire salons bestierde in Parijs en het Zwitserse Coppet. Vanmiddag lanceren wij dit fonds tijdens ‘De literaire salon 2.0’. Met bijdragen van: Maarten Asscher, Margot Dijkgraaf, Marita Mathijsen, Peter-Paul Verbeek en Nadia de Vries.

Datum
Dinsdag 6 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25