Cover Erika Fatland2
In gesprek met Erika Fatland

Rusland als buurland

Wat betekent het om Rusland als buurland te hebben? Op zoek naar het antwoord op deze vraag, reisde Erika Fatland door de veertien landen aan de andere kant van de langste grens ter wereld. Een avond met Erika Fatland over haar boek, haar ervaringen en haar reizen.

Let op, voertaal: Engels

Onderweg ontmoet Fatland eenzame meteorologen op de Nieuw-Siberische Eilanden, sjamanen op de Mongoolse taiga en suïcidale taxichauffeurs op de Kaukasus, en verdiept ze zich in het leven, de geschiedenis en de cultuur van de Finnen, de Noord-Koreanen, de Georgiërs, en al die andere volkeren die zo van elkaar verschillen, maar de onontkoombare invloed van die ene, machtige buur gemeen hebben. Hierover spreekt Eric Metz in dit programma met Erika Fatland.

Over de sprekers

Erika Fatland (Noorwegen, 1983) spreekt zeven talen, studeerde sociale antropologie en schreef Engelbewaarder van Beslan over haar antropologisch onderzoek op de Kaukasus. Bij De Geus verschenen van haar hand eveneens Het jaar zonder zomer en Sovjetistan.

Eric Metz is sinds 2011 universitair docent vertaalwetenschap en Tsjechische letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In het verleden doceerde hij Slavische talen – in het bijzonder Russisch – aan de Universiteit Gent en de Université libre de Bruxelles, en vertaalkunde aan de Artesis Hogeschool Antwerpen.

Simone Peek (moderator) studeerde Moderne Geschiedenis en Russisch en liep stage bij The Moscow Times. Ze schreef voor Investico onder andere over arbeidsuitbuiting en moderne slavernij in Nederland en Europa. Peek werkt hiernaast op de internetredactie van NRC. Hiervoor was ze hoofdredacteur van de online verhalenvertellers Hard//hoofd.

Gerelateerde programma’s
28 11 19
In gesprek met Geert Mak
Grote verwachtingen

Grote verwachtingen van Geert Mak is het vervolg op het zeer succesvolle In Europa dat vijftien jaar geleden verscheen. Deze avond vieren we de presentatie van dit nieuwe grote werk over het verleden en de toekomst van Europa.

Datum
Donderdag 28 nov 2019 20:00 uur
Locatie
Aula
26 09 19
Mijn oproep voor vrede en vrijheid
Wat er op het spel staat

Het nieuwe boek Wat er op het spel staat van de Russische oud-politicus Michail Gorbatsjov is een cruciale boodschap van iemand die het speelveld van het wereldtoneel maar al te goed kent. In dit programma verkennen we de begrippen vrede en vrijheid in relatie tot geopolitieke ontwikkelingen. Met: Eva Peek, Raymond van den Boogaard en Tony van der Togt.

Datum
Donderdag 26 sep 2019 20:00 uur
Locatie
SPUI25
06 05 19
Hoe Rusland worstelt met zijn verleden
De toekomst die nooit kwam

Als gevolg van revolutie, oorlog, hongersnood, sociale experimenten en een jacht op ‘vijanden van het volk’ lieten in de Sovjet-Unie in de twintigste eeuw vele miljoenen mensen het leven. Aan het eind van de eeuw viel de Unie ook zelf uit elkaar. Hoe gaat Rusland hiermee om?

Datum
Maandag 6 mei 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25