Mijn oproep voor vrede en vrijheid

Wat er op het spel staat

Het nieuwe boek Wat er op het spel staat van de Russische oud-politicus Michail Gorbatsjov is een cruciale boodschap van iemand die het speelveld van het wereldtoneel maar al te goed kent. In dit programma verkennen we de begrippen vrede en vrijheid in relatie tot geopolitieke ontwikkelingen. Met: Eva Peek, Raymond van den Boogaard en Tony van der Togt.

Dertig jaar nadat het verscheurende conflict tussen Oost en West ten einde kwam wordt de wereldvrede opnieuw aan het wankelen gebracht. Amerika heeft zich teruggetrokken uit het ontwapeningsverdrag met Rusland, de Europese Unie valt uit elkaar terwijl China aan een onvoorziene opmars bezig is, en wereldwijd worden vrijheid en zelfbeschikking bedreigd door een golf van nationalisme en radicale ideologieën.

Met het oog op deze alarmerende wereldwijde werkelijkheid waarschuwt Michail Gorbatsjov ons voor de potentieel catastrofale gevolgen hiervan. Gorbatsjov, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1990 voor zijn rol in het beëindigen van de Koude Oorlog, vreest voor een nieuwe, allesvernietigende oorlog als gevolg van het falen van de politieke leiders in het vinden van internationale oplossingen. Deze avond spreken wij naar aanleiding van deze oproep van Gorbatsjov met experts over de grote uitdagingen waartegenover de wereld nu staat.

Over de sprekers

Eva Peek behaalde haar bachelors literatuurwetenschap en Russisch aan de Universiteit van Amsterdam. Ze studeerde en werkte in Sint-Petersburg, Parijs, Berlijn en Kiev. Ze schrijft regelmatig over Russische geschiedenis en literatuur voor de Nederlandse Boekengids.

Raymond van den Boogaard was tijdens het bewind van Gorbatsjov jarenlang de enige Nederlandse correspondent in de Sovjet-Unie (voor NRC Handelsblad en de NOS). Na zijn correspondentschap was hij oorlogsverslaggever, Haags redacteur en chef kunst. Thans schrijft hij o.a. voor de Nederlandse BoekengidsDe Groene Amsterdammer, raamoprusland.nl en zijn blog ‘We’ll always have Paris’ (wellalwayshaveparissite.com). Zijn laatste boek: De religieuze rebellen van de Vrije Gemeente – De vergeten oorsprong van Paradiso (Bas Lubberhuizen 2018).

Tony van der Togt is Rusland-expert van Instituut Clingendael. Als Nederlands diplomaat werkte hij eerder in Moskou en St. Petersburg en was hij Speciaal Vertegenwoordiger voor het Nederland-Ruslandjaar 2013. Bij Clingendael onderzoekt hij vooral de ontwikkeling van Russisch buitenlands- en veiligheidsbeleid en de consequenties hiervan voor de relaties met de EU, NAVO en landen van het EU-Oostelijk Partnerschap, zoals Oekraïne.

Gerelateerde programma’s
28 11 19
In gesprek met Geert Mak
Grote verwachtingen

Grote verwachtingen van Geert Mak is het vervolg op het zeer succesvolle In Europa dat vijftien jaar geleden verscheen. Deze avond vieren we de presentatie van dit nieuwe grote werk over het verleden en de toekomst van Europa.

Datum
Donderdag 28 nov 2019 20:00 uur
Locatie
Aula
26 09 19
In gesprek met Erika Fatland
Rusland als buurland

Wat betekent het om Rusland als buurland te hebben? Op zoek naar het antwoord op deze vraag, reisde Erika Fatland door de veertien landen aan de andere kant van de langste grens ter wereld. Een avond met Erika Fatland over haar boek, haar ervaringen en haar reizen.

Datum
Donderdag 26 sep 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25
06 05 19
Hoe Rusland worstelt met zijn verleden
De toekomst die nooit kwam

Als gevolg van revolutie, oorlog, hongersnood, sociale experimenten en een jacht op ‘vijanden van het volk’ lieten in de Sovjet-Unie in de twintigste eeuw vele miljoenen mensen het leven. Aan het eind van de eeuw viel de Unie ook zelf uit elkaar. Hoe gaat Rusland hiermee om?

Datum
Maandag 6 mei 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25