Wie draait op voor klimaatschade?

In een wereld waar klimaatverandering niet langer een verre dreiging is, maar een onmiskenbare realiteit, rijst de vraag: wie draagt de verantwoordelijkheid voor de schade die het veroorzaakt? Deze brandende kwestie staat centraal tijdens dit evenement, waar we de complexe dynamiek van aansprakelijkheid en compensatie voor klimaatschade onder de loep nemen. Kadir van Lohuizen brengt aan de hand van zijn fotografie de zeespiegelstijging in beeld.

Naarmate de planeet opwarmt, neemt ook het aantal rechtszaken toe waarin overheden en bedrijven ter verantwoording worden geroepen voor hun rol in het veroorzaken van de klimaatcrisis. Ons panel verkent recente ontwikkelingen in dit rechtsgebied en bespreekt de juridische en maatschappelijke gevolgen. Daarbij kijken we niet alleen door een juridische bril. De revolutionaire vooruitgang in de attributiewetenschap kan een gamechanger zijn in hoe we klimaatverandering toeschrijven aan specifieke actoren. Deze wetenschappelijke doorbraken kunnen een verschuiving teweegbrengen in de manier waarop we denken over aansprakelijkheid en compensatie. Ook kijken we naar alternatieve benaderingen voor het aanpakken van de vraag wie de kosten van klimaatschade draagt. Van samenwerkingen en beleidsmaatregelen tot innovatieve juridische regelingen – de mogelijkheden zijn legio. 

Over de sprekers

Jacobine van den Brink is hoogleraar bestuursrecht en voorzitter van de afdeling Publiekrecht aan de Universiteit van Amsterdam, met bijzondere expertise in financiering door de overheid. Zij hield eerder dit jaar een oratie over ‘de compensatiemaatschappij’. Naast haar academische werk is Jacobine o.a. lid van de bezwaarschriftencommissie van de NPO.

Margaretha Wewerinke-Singh is universitair hoofddocent duurzaamheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, met bijzondere expertise in mensenrechten en klimaatverandering. Naast haar academische werk leidt zij het juridische team voor de eilandstaat Vanuatu in de adviesprocedure over klimaatverandering voor het Internationaal Gerechtshof.

Kadir van Lohuizen deed fotografisch verslag van meerdere conflicten in onder andere Afrika, maar is het meest bekend door zijn langdurige documentaire-projecten over o.a. de zeven rivieren van de wereld, de stijgende zeespiegel, de diamantindustrie en de afvalindustrie. Op dit moment is zijn tentoonstelling Food for Thought, over de wereldwijde voedselindustrie, te zien in het Scheepvaartmuseum. Van Lohuizen is oprichter van documentaire-collectief NOOR Images en ontving verschillende prijzen voor zijn fotojournalistiek. Hij nam meermaals deel aan de jury van World Press Photo. In zijn recente boek After Us the Deluge bracht hij de stijgende zeespiegel in kaart en het effect hiervan op mensenlevens.

Diederik Burgersdijk is Universitair Docent Oude Geschiedenis en Klassieke Literatuur aan de Universiteit Utrecht en moderator bij SPUI25. Hij publiceerde diverse boeken bij Brill Publishers in Leiden, en bij Uitgeverij Athenaeum, meest recent Gymnasium. Geschiedenis van een eliteschool (2022). Hij is mede-vertaler van Cornelius Nepos. Macht en moraal, de oudste Latijnse biograaf, met onder meer biografieën van Hannibal en Alkibiades.

Gerelateerde programma’s
01 07 24
The Female Impact: 17th Century Women on the Dutch Art Market

Since 2021 the Female Impact project has been studying the impact of women artists, patrons, and other prominent women on the seventeenth-century Dutch art market. What are their latest insights? And which hurdles lie ahead? During the project’s annual summer event, short presentations covering a wide range of topics will show where the Female Impact stands today.

Datum
Maandag 1 jul 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
20 03 24
Green Clouds? Towards Sustainable Data Infrastructure

In our rapidly digitizing world, the demand for data storage and processing has surged, leading to the proliferation of data centers and cloud computing infrastructure. However, this exponential growth comes with significant environmental costs, as data infrastructure consumes vast amounts of energy and contribute to carbon emissions. This roundtable addresses this pressing issue, delving into the critical intersection of technology and environmental sustainability from the civil society perspective.

Datum
Woensdag 20 mrt 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
29 02 24
De politiek van vruchtbaarheid

Wie een persoonlijke beslissing wil nemen over kinderen krijgen, loopt tegen politieke vraagstukken aan: wie mogen er kinderen krijgen? Wie moeten er kinderen krijgen? En wie vooral niet? Bij de verschijning van haar nieuwe boek De politiek van vruchtbaarheid gaat Suzanne Roes met verschillende deskundigen in gesprek over machtsverhoudingen, autonomie en ouderschap.

Datum
Donderdag 29 feb 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25