Welkom in het Symbioceen

Het leven is onlosmakelijk verbonden met competitie, strijd en vernietiging, maar minstens zo belangrijk is symbiose: het samenleven en samenwerken van mensen, andere levensvormen en technische artefacten. In zijn nieuwe boek Welkom in het Symbioceen laat Jos de Mul zien dat symbiose een onuitputtelijke bron van vernieuwing is. Hij gaat hierover in gesprek met Lydia Baan Hofman en Sophie van Balen.

In Welkom in het Symbioceen combineert De Mul recente inzichten uit de natuur- en geesteswetenschappen met romans, sciencefictionfilms en games. Met deze symbiotische aanpak beschouwt hij actuele problemen als ecologische catastrofes, toenemende geopolitieke spanningen en kunstmatige intelligentie. Hij stelt dat de wonderlijke verstrengeling van natuur, cultuur en techniek steeds opnieuw onverwachte oplossingen én nieuwe uitdagingen schept. Ook moedigt De Mul zijn lezers aan deze uitdagingen met een ‘voorzichtige roekeloosheid’ tegemoet te treden.

Over de spreker

Jos de Mul is emeritus hoogleraar filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn bekendste boeken zijn Cyberspace Odyssee (winnaar Socratesbeker 2003, zesde druk 2010), De domesticatie van het noodlot (vijfde druk 2014) en Kunstmatig van nature (derde druk 2024, Essay Maand van de Filosofie). Ook publiceert hij geregeld in toonaangevende media als Trouw, NRC, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer. Zijn werk is in meer dan tien talen vertaald.

Lydia Baan Hofman is feministisch klimaatfilosoof. In haar proefschrift aan de EUR heeft ze, geïnspireerd door Donna Haraway’s wetenschapsfilosofische notie van ‘antwoordelijkheid’, of ‘response-ability’, een pedagogiek in tijden van klimaatcrisis voorgesteld. Zij geeft regelmatig lezingen en workshops over het werk van Donna Haraway en haar eigen onderzoek. Ze werkt nu als filosoof en adviseur bij de Wetenschappelijke Klimaatraad.

Sophie van Balen (moderator) is promovenda klimaatfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze onderzoekt wat het betekent om als ademend wezen te leven in tijden van klimaatverandering en luchtvervuiling, en werkt toe naar een feministische en dekoloniale politieke filosofie die alternatieve – adembare – toekomsten denkbaar maakt. Ook doceert ze, houdt ze lezingen en moderaties, en is ze voorzitter van de PhD-commissie van de Onderzoeksschool Wijsbegeerte en van Stichting An Sich, die filosofisch café Felix en Sofie organiseert.

Gerelateerde programma’s
23 05 24
Resisting Data Colonialism: A Practical Intervention

Some people think that colonialism is long over, while others are sure it has never stopped. This event marks the launch of a book exploring a third possibility: not only is colonialism still continuing, but right now it is morphing into possibly its most powerful version yet. This is data colonialism.

Datum
Donderdag 23 mei 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
08 02 24
Knowledge-Driven Power in a Digitized World

Who holds, controls, and creates power in contemporary societies? On the occasion of their new book, The New Knowledge: Information, Data and the Remaking of Global Power, Blayne Haggart and Natasha Tusikov will present their answer to this question. They will take us along from Google’s Internet-of-Things projects, new modes of property and knowing that arose during the Covid-19 pandemic, and the ideology through which power is exercised.

Datum
Donderdag 8 feb 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
21 02 24
Do We Really Care? Public Values and Digital Technology in the Netherlands

What do the Dutch value in digital technologies? This roundtable presents the results of the first survey to explore the relation between public values, human rights, and technology design. We find that most people take measures to protect their online privacy, but also that half of the population has never heard of technical standards.

Datum
Woensdag 21 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25