spui25-in-spe-literatuur.jpg
© Iris Mathilde
Jonge schrijvers, dichters en spoken word-artiesten over de toekomst van het woord

Waarom nog schrijven?

Waar ligt in tijden van digitalisering en online streamingdiensten de uitdaging voor de schrijver, dichter en spoken word-artiest? Een avond over jonge auteurs en hoe zij inspelen op de veranderende positie van het boek.

Waar ligt vandaag de dag de uitdaging voor de jonge schrijver, dichter en spoken word-artiest? In dit programma kijken we hoe jonge auteurs inspelen op de veranderende positie van het boek. Hoe wordt het ambacht van het schrijverschap nu ingevuld bij een generatie die zich bewust is van de vluchtigheid en visueel georiënteerde wereld van social media? En in welke bochten moet een schrijver zich anno nu wringen om zijn publiek te bereiken?

Collectieve (online) platforms en de opkomst van literatuurfestivals en poëzieavonden laten zien dat jonge makers meer mogelijkheden hebben dan alleen traditioneel publiceren op papier. Bestaat het romantische beeld van de schrijver in zijn zolderkamer nog? Of moeten we het concept van het schrijverschap herdefiniëren?

jonge schrijvers, dichters en spoken word-artiesten onder de dertig reflecteren op het woord en het schrijverschap anno nu. Tegelijkertijd is deze avond een kennismaking met dit aanstormend talent. Ze zullen ook voordragen uit eigen werk.

Over de sprekers

Inge van de Ven werkt als universitair docent Online Culture aan de Universiteit Tilburg. Zij promoveerde in 2015 aan de Universiteit Utrecht als literatuurwetenschapper met een dissertatie over monumentale romans in een digitale tijd, en binnenkort komt haar boek Big Books in Times of Big Data uit. Momenteel doet ze onderzoek naar het lezen van literaire teksten in een aandachtseconomie. https://research.tilburguniversity.edu/en/persons/inge-van-de-ven

Toen Joos Jonges (parttime poet) een man genaamd Roman vertelde dat ze schrijver is, keek hij haar raar aan. Want ze was toch niet gepubliceerd? 24 september vertelt ze SPUI25 wat haar dan wel een schrijver maakt. https://www.joosjonges.com/bio

Maureen Ghazal schrijft poëzie en proza en maakt daarnaast performances en beeldend werk. Vorig jaar studeerde ze met haar dichtbundel Altijd verschoven ruimtes af aan de Willem De Kooning Academie in Rotterdam. In 2018 won ze de El Hizjra-literatuurprijs in de categorie ‘poëzie’. In haar werk onderzoekt ze wat een thuis betekent in een wereld die alsmaar in beweging is. Dit jaar verscheen haar verhaal ‘Plekken om naartoe te gaan’ in de Sampler van Das Mag. https://maureenghazal.nl

Rots is een vriendschappelijke wedstrijd tussen een moerbeiboom en de vlechtjes van Pippi Langkous. Graag was hij ook vernoemd naar een niet-Europese Ariël, maar helaas was de overheersende kleur die ochtend nog roze. Deze beeldend kunstenaar en dichter kan niks, figuratief. https://www.instagram.com/everythingrots/

Gerelateerde programma’s
24 04 24
‘Thanks, I actually made it myself’: de herwaardering van handwerk en de relatie met activisme

Een draad verbindt, verweeft, verstrikt en verstrengelt zich. Het is materiaal dat talloze mogelijkheden biedt, zowel metaforisch als concreet. Toch is de draad vanuit kunsthistorisch perspectief nooit zo gewaardeerd als olieverf of marmer. Dominante associaties met het medium beperken zich vaak tot het ouderwetse imago van een brave, eenzame bezigheid. Anno 2024 lijkt deze benadering op zijn retour: jongeren, kunstenaars en collectieven omarmen handwerk en transformeren het tot activistische praktijk. Vanavond verkent SPUI25 in Spe dit nieuwe ‘craftivism’.

Datum
Woensdag 24 apr 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Joyce Roodnat, Marja Pruis en Dieuwertje Mertens gaan in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
26 01 24
Political challenges after the EU’s AI Act
Building the European AI Future

In December 2023, the EU finally reached agreement over the AI Act, celebrated as the legal fundament for a safe and prosperous digital European future. Look past the political accord, however, and central questions are unanswered: from managing the wider societal impact of AI and its military implications to ensuring that the AI Act rules are actually enforced. This event explores the political challenges that emerge—or remain—in AI governance now that an EU framework has been agreed upon.

Datum
Vrijdag 26 jan 2024 17:00 uur
Locatie
Singelkerk