20190114_filosofie
De filosofie van persoon en identiteit

Waar was ik toen ik er niet was?

Waar ben je als je onder narcose bent? Lig je gewoon op de operatietafel, tijdelijk buiten bewustzijn, of is de ‘echte’ jij daar helemaal niet bij? Om die vraag te beantwoorden, moet je weten wie je uiteindelijk bent: wie of wat is de ‘echte’ jij?

Veel mensen vinden psychologische kenmerken belangrijker voor hun identiteit dan lichamelijke eigenschappen – ze zijn eerder hun geest dan hun lichaam. In haar boek Waar was ik toen ik er niet was? laat Monica Meijsing zien waar zulke intuïties vandaan komen, maar ook dat ze niet juist zijn. Wij zijn uiteindelijk levende organismen – gevalsbeschrijvingen van mensen met ingrijpende neurologische beperkingen maken dat duidelijk -, maar juist organismen kunnen bewustzijn en zelfbewustzijn hebben. Of we ook personen zijn, hebben we niet zelf in de hand. Alleen als we worden opgenomen in een bestaande menselijke gemeenschap en zo in relatie bestaan tot anderen, kunnen we een persoon worden.

Over de sprekers

Monica Meijsing studeerde psychologie en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verbonden aan het departement filosofie van de Tilburg School of Humanities, Tilburg University. Haar onderzoek richt zich vooral op (zelf-)bewustzijn, persoonlijke identiteit en waarneming. Bij Uitgeverij Vantilt publiceerde ze Waar was ik toen ik er niet was?

Arthur Eaton studeerde filosofie en psychologie in Amsterdam en Londen. In 2017 promoveerde hij aan University College London (UCL) op de geschiedenis van de psychohistorie. Dit jaar is hij Martin van Amerongen-fellow bij weekblad De Groene Amsterdammer.

Diederik Burgersdijk (moderator) is classicus en schrijver en doceert literatuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Zijn meest recente geredigeerde boek is Imagining Emperors in the Fourth Century AD; in maart 2018 verscheen zijn De Sluipwesp en de Leliën (Athenaeum, Polak & Van Gennep).

Gerelateerde programma’s
02 05 19
Onbegrensd
De tweeheid voorbij

Mens óf dier, man óf vrouw, mentaal óf fysiek: tweeheid ligt besloten in het westerse denken en heeft haar wortels in de fundamenten van onze taal. De tweeheid schept orde, dwingt ons te kiezen tussen het een of ander – maar willen of kunnen we die keuze wel altijd maken? Steeds luider klinkt het protest tegen dichotomieën die ons begrenzen. Is het mogelijk de tweeheid achter ons te laten?

Datum
Donderdag 2 mei 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25
27 11 17
Mapping the experience
Astronauten van de binnenwereld

De buitenwereld heeft tegenwoordig, geografisch gezien, bijna geen geheimen meer- er zijn vrijwel geen ‘witte plekken’ meer te vinden. De binnenwereld daarentegen is nog één grote Terra Incognita. We komen dan wel steeds een belangrijke stap verder in het in kaart brengen van ons brein, maar hoe zit het met onze gevoelens en ervaringen?

Datum
Maandag 27 nov 2017 20:00 uur
Locatie
SPUI25