Op zoek naar gelijkheid in een wereld vol anderen

Vreemde eenden

Wat betekent gelijkheid in een democratie waarin mensen stelselmatig het slachtoffer worden van racisme, achterstelling, islamofobie, antisemitisme en homofobie? In die vraag verdiepte onderzoeker en jurist Martine Beijerman zich voor haar boek Vreemde eenden (Podium). In dit programma spreken drie juristen en een politicoloog over de manier waarop uitsluiting juridisch wordt geconstrueerd en hoe dit zou kunnen worden voorkomen.

In haar boek Vreemde eenden. Op zoek naar gelijkheid in een wereld vol anderen (Podium) onderzoekt Martine Beijerman hoe uitsluiting tot stand komt, wie erbij gebaat is en waarom we er zo lastig over kunnen praten. Waarom sluiten mensen de ander uit? Hoe bepaalt en bewaakt de meerderheid sociale normen? Waarom gaan we het gesprek over uitsluiting liever uit de weg? En: hoe kunnen we uitsluiting voorkomen? Om antwoord op deze vragen te geven bundelt ze wetenschappelijk onderzoek en interviews met vooraanstaande denkers en wetenschappers, gaat ze in op de rol van groepsdynamieken, angst en de media en laat ze zien hoe we uitsluiting uit de taboesfeer kunnen halen.

In dit programma onderzoekt Beijerman samen met jurist Nawal Mustafa, politicoloog Liza Mügge en jurist en auteur Maurice Seleky (moderator) de uitsluitende kanten van onze democratische rechtsstaat. Wat is de verhouding tussen minderheden en de democratie? Hoe staat het met hun politieke vertegenwoordiging? Reguleren Europese landen langs raciale lijnen? En in hoeverre moet een jurist een morele invulling geven aan de rechtspraktijk om uitsluiting te voorkomen

Over de sprekers

Martine Beijerman woont sinds 2016 in de Verenigde Staten en werkt voor een non-profit organisatie met onderwijsprojecten in Oost-Afrika. Ze is gepromoveerd op het gebied van internationaal recht, publiceert over democratie in theorie en praktijk en werkte als campagnestrateeg.

Liza Mügge is universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij leidt een Europees vergelijkend NWO-VIDI project over politieke vertegenwoordiging en diversiteit.

Nawal Mustafa is PhD-onderzoeker Rechten aan de Vrije Universiteit. Haar onderzoek maakt deel uit van het Euromix-project ‘Regulating Mixed Intimacies’, dat de regulering van ‘interraciale’ koppels in Europa bestudeert. Daarnaast richtte zij het collectief S.P.E.A.K. op, een collectief voor moslimvrouwen die de straat op gaan om als moslimvrouwen in al hun facetten zichtbaar te zijn. S.P.E.A.K. organiseert ook get-togethers met moslimvrouwen en initieerde de Muslim Women March onder het motto ‘Ik ben niet jouw strijdtoneel’.

Maurice Seleky (moderator) is auteur, moderator en communicatiestrateeg. Sinds 2020 werkt hij als hoofd Communicatie & Marketing bij het Amsterdam Museum. Eerder werkte hij onder meer bij Pakhuis de Zwijger, waarvoor hij in ruim zestig podcasts wetenschappers, schrijvers, bestuurders en kunstenaars interviewde. Ook is hij oprichter van de Jonge Schrijversavond in de Stadsschouwburg Amsterdam en auteur van de romans Ego Faber en Een tragedie in New York (Ambo|Anthos).

Gerelateerde programma’s
05 10 21
Perspectives and Tools
Decolonizing the University

Universities around the world realize that they have a responsibility to pursue diversity, inclusion and equity, but struggle with the approach. How does one make room for multiple perspectives and contribute to cultural, structural and institutional change? During this launch, the CDO team of the UvA presents their new decolonization toolkit for people inside and outside universities who want to learn and educate themselves and others.

Datum
Dinsdag 5 okt 2021 19:00 – 20:30
Locatie
Online
04 11 21
De tekeningen van Franz Kafka

In 2019 werden in het Max Brod Archief tot dusver onbekende tekeningen van Franz Kafka ontdekt. Nu worden deze en Kafka’s andere tekeningen voor het eerst in boekvorm samengebracht. In dit programma staan we stil bij Kafka’s veelzijdige kunstenaarschap met onder anderen Arnon Grunberg en Andreas Kilcher, de ontdekker van de tekeningen.

Datum
Donderdag 4 nov 2021 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
08 06 21
When Everything is Designed
The World as Project

In the past, designers created objects. Today, practically everything is designed: the climate, processes, refugee camps. But when everything is designed, it is high time to stop judging design solely on aesthetic criteria.

Datum
Dinsdag 8 jun 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online